Tot un èxit per contingut i assistència, han suposat les IV Jornades d’Espiritualitat Salesiana, celebrades els dies 10 i 11 de març al Jerez complex museístic de La Atalaya sota els auspicis de les quatre presències que Filles de Maria Auxiliadora i Salesians de Don Bosco mantenen a Jerez de la Frontera, amb la col·laboració de Diputació provincial de Cádiz i l’Ajuntament.
Cada jornada va començar amb les paraules del senyor Antonio Fernando García Reyes qui va donar la benvinguda a tres-cents assistents, membres de comunitats educatives i pastorals de Cases salesianes establertes a Algeciras, Cádiz, Campano, Jerez de la Frontera, La Línea de la Concepción, Rota i San José del Valle. A continuació, va donar pas als vídeos realitzats per don Francisco José Mateos Cabrera, de l’equip de comunicació local, que van servir per a la presentació del ponent de cada jornada.
El primer dia, previ a la conferència, va ser oferta una aproximació al perfil de sor María del Carmen Canals Calzadilla i la seva destacada tasca com a Filla de Maria Auxiliadora des del 5 d’agost de 1965, data en la qual va professar a la italiana localitat de Casanova . Llicenciada en filosofia i lletres, ha exercit tasques d’educadora, directora, consellera inspectorial, consellera general i delegada mundial per pastoral juvenil. Procedent de la comunitat de les Filles de Maria Auxiliadora de Telde (Gran Canària), va anunciar un missatge renovat de compromís salesià que, seguint les orientacions de Don Bosco, privilegia la joventut en general, ic a la més desfavorida en particular. Va situar al jove dels nostres dies, al centre del treball de comunitats i forces vives de cada Casa, subratllant la necessitat de portar a la pràctica el Sistema Preventiu i potenciar l’Oratori, com a elements imprescindibles per a la formació integral de la joventut de tots els temps. Va concloure la seva intervenció amb un missatge actual, senzill i salesià per despertar la passió educativa: "la reactivació de l’Esplai-Centre Juvenil com a pedrera oberta per educar "salesiana-ment" o el que és el mateix, amb ment salesiana a partir de la força del carisma de Don Bosco assumit en plenitud i originalitat per Maria Mazzarello . "
Seguidament es va oferir un cafè compartit que va afavorir la convivència i intercanvi d’experiències per parts dels que, minuts més tard i al voltant del Santíssim , van participar en la Vetlla Eucarística que va presidir don Francisco José Pérez Camacho , delegat de pastoral de la Inspectoria Maria Auxiliadora de Sevilla. La intensitat i recolliment amb què va ser seguida per tots els fidels , va caracteritzar tan piadosa trobada amb Jesús Sagramentat .
La participació de don Pascual Chávez durant el segon dia , va suposar una excel·lent i renovada aproximació a la persona del sant fundador de la Pia Societat de Sant Francesc de Sales i la seva repercussió en la societat actual . Després de la preceptiva benvinguda , es va projectar un audiovisual sobre el perfil de Don Pascual Chávez Villanueva , salesià la vocació del qual neix a "Coegio México" . Ordenat sacerdot a "La Perla Tapatía " de l’Arquidiócesis de Guadalajara (México) , el dia de la Puríssima de 1973 , és llicenciat en Sagrada Escriptura pel Pontifici Institut Bíblic de Roma i doctor en Teologia per la Universitat Pontifícia de Salamanca . Educador , director de l’Institut de Teologia " San Pedro de Tlaquepaque " , inspector , conseller regional per Interamericà i rector major , es troben entre els serveis prestats a la Congregació Salesiana .
Don Pascual va dissertar sobre: "Don Bosco l’any del bicentenari". Va presentar la figura del sant i com hem d’interpretar-la. Va al·ludir a l’article 21 de les Constitucions Salesianes, "… on trobem una reflexió sobre Don Bosco com a model d’esplèndida harmonia de naturalesa i gràcia. Pertany a aquesta petitíssima generació de grans de la història.
El seu primer biògraf, protestant, ha afirmat que ens trobem davant d’un dels homes més complets que s’hagi conegut. Les persones que més valen són les que tenen una única causa per la qual viure. Don Bosco va canalitzar totes les seves energies en benefici d’una sola causa: els joves, la seva formació i salvació espiritual. "Ha subratllat el suport de la seva mare, Mamà Margarita, en els inicis i evolució de l’Oratori. Va citar a Agustí d’Hipona, Francesc d’Assís, Caterina de Siena i Don Bosco, com cims espirituals de la humanitat.
Pius XI va escriure sobre la seva experiència de vida a Valdocco al costat de Don Bosco, destacant la immensa humilitat del sant, de qui el va fascinarel seu insondable fons espiritual. Sempre va caminar acompanyat de la Divina Providència, demostrant la seva enorme audàcia de fe: "pels meus nois, tinc necessitat de tots". En circumstàncies difícils, Don Bosco no dubtava a acudir a tots; per a ell, cooperador era el Papa, rics, pobres, polítics, empresaris, … tots en definitiva. Va dedicar el final de la seva dissertació a la situació actual de la joventut i el preocupant estat d’abandonament moral i educatiu en el qual es desenvolupa a nivell mundial, navegant en un escenari social que privilegia estratègies interessades de mercat.
Ens trobem molt possiblement davant la crisi cultural de més calat de tots els temps. Don Pascual va recordar que els joves necessiten oportunitats, ser valorats i adequadament acompanyats , pel que avui Don Bosco i el seu sistema preventiu , són més actuals i necessaris que mai.
Van concloure aquestes IV Jornades d’Espiritualitat al Santuari de Maria Auxiliadora . El temple, ple de fidels, va constituir el marc on va tenir lloc la solemne Eucaristia presidida pel novè successor de Sant Joan Bosco . Va comptar amb la participació de nombrosos concelebrants , acòlits i cor " Rábeta " de Rota . La trobada amb Jesús Sagram
entat va ser el colofó d’unes jornades que seran feliçment recordades.