Per ANS.
La Mare Yvonne Reungoat, Superiora General de les Salesianes, acaba de ser ascendida a oficial (ja era cavallera) en l’Ordre de la Legió d’Honor, promoció de l’1 de gener de 2021. Una distinció merescuda per a una dona que ha dedicat la seva vida als joves.
En l’edició especial de la Gaseta Oficial de la República Francesa, de l’1 de gener de 2021, pel que fa a la Promoció i Nomenament a l’Ordre Nacional a la Legió d’Honor i en l’Ordre Nacional del Mèrit, s’informa: «A la mare General de l’Institut de les Filles de Maria Auxiliadora, sor Yvonne Reungoat, se li confereix la nominació d’Officier de la Légion d’Honneur «.
La Legió d’Honor és la més alta distinció instituïda després de la Revolució Francesa. Actualment premia, en diferents graus, els mèrits eminents adquirits en el servei a la Nació. Al juliol de 2012, la Mare Yvonne va ser guardonada amb la Medalla de Cavallera de l’Ordre Nacional de la Legió d’Honor.
Sobre Mare Yvonne
D’origen bretó (Plouénan, França – 14 gener de 1945), la Mare Yvonne es va unir a les Salesianes el 1963. Després d’haver ensenyat història i geografia durant alguns anys a Lió i d’haver estat responsable de diverses comunitats, es va convertir en provincial del nord de França el 1983. En aquell moment, de fet, França estava dividida en dues províncies salesianes, París i Lió.
Després va deixar França i va ser enviada com a missionera per coordinar el nou projecte d’Àfrica. Fins i tot va arribar a ser provincial d’Àfrica Occidental el 1991. Aquesta Àfrica que Mare Yvonne anava a descobrir i estimant profundament, com va expressar al diari La Croix en 2009, parlant d’un «gran amor per la realitat africana». «No sense dificultat, perquè era necessari comprendre les veritables necessitats educatives, sent l’educació el cor de la vocació salesiana. Molt ràpidament es va afirmar una prioritat: respondre les preguntes de les nenes africanes, les grans excloses del sistema educatiu ».
Àfrica és també el descobriment d’una pobresa molt gran. «A Europa tenim pobresa», diu, «però aquí és tot un sistema, que reflecteix enormes desigualtats i disfuncions a nivell mundial». «Sentiments de desesperació? No, perquè podem marcar la diferència «. Amb una dosi de pragmatisme femení: «Estem avançant en base a microprojectes», va manifestar al diari La Croix en aquest moment.
El 1996, va ser triada per al Consell General de l’Institut (l’òrgan de govern de la Congregació per al món) com a Visitant. Les seves missions la van portar a conèixer les germanes de les Províncies d’Amèrica Llatina, diversos països europeus i Corea.
El 2002 es va convertir en Vicaria General de la Congregació i el 2008 en la primera Superiora General no italiana des de la fundació de la Congregació per Sant Joan Bosco i Santa Maria Domenica Mazzarello el 5 d’agost de 1872.
Després de dos mandats de sis anys, la seva missió hauria d’haver arribat a la seva fi en el Capítol General que estava previst per setembre de 2020. A causa de l’epidèmia de Covid-19, aquest Capítol va haver de ser posposat fins a abril de 2021, el que va portar a la Mare Yvonne a perllongar la seva presència a l’capdavant de l’Institut durant uns mesos.
A més, la Mare Yvonne va ser una de les primeres set dones en ser nomenades membres de la Congregació del Vaticà per als Instituts de Vida Consagrada i les Societats de Vida Apostòlica el 2019.
Per tot arreu, Mare Yvonne difon l’alegria de ser FMA i de donar la seva vida per l’anunci de l’Evangeli, especialment als petits, als pobres i les dones. També està convençuda que la vida religiosa de les dones té futur: «Durant molt temps se’ns va considerar pel que fèiem: educadores, catequistes. Ara també hem de donar testimoni del que som: religioses «, va testificar a La Croix.
Sobre l’Institut de les Filles de Maria Auxiliadora
Les Salesianes compten amb unes 12.000 religioses a 1.400 «cases»en 97 països dels cinc continents. Això la converteix en una de les majors congregacions apostòliques del món.