Res sembla casual en aquest grup de música. Ni ho són els seus components, ni els és la història que els va portar a conviure en un pis gestionat per Don Bosco Salesians Social a Málaga i trobar-se allà amb un educador que creu en la música com a instrument d’integració. Tampoc és casual el nom que van triar per al seu grup. Es compon de dues paraules: «Abuna», que en un poble d’Àfrica d’on procedeix un dels integrants significa «música», i «HADIA» que en àrab significa «regal». Un dels joves ens ho explica: «per a mi la música és un regal. A casa meva sempre hi havia música quan era petit. Sempre m’ha agradat cantar. Escolto música i canto quan estic alegre, i també quan estic trist. La música és una part molt important en la meva vida ».
Enrique Torres, educador del Programa Buzzetti a Málaga, va ser l’impulsor d’aquesta iniciativa d’inclusió a través de la música. «Des de fa temps vaig decidir unir les meves dues passions com són l’educació social i la música, formant-me en tots dos camps i utilitzant la música com a eina d’inclusió, on la persona pugui desenvolupar tant eines internes de regulació emocional com habilitats socials en relació amb els altres».
La creació d’Abuna Hadia es va anar cuinant poc a poc. «Durant el confinament -ens relata Enrique- vam anar introduint als joves del Pis d’Autonomia “Francisco Míguez” en la pràctica d’instruments musicals amb classes de guitarra, de piano, de percussió … Acabat el confinament, portem aquesta pràctica als joves d’acompanyament, creant així el grup de música Abuna Hadia».
Des del Programa Buzzetti a Málaga es va llançar aquesta iniciativa musical utilitzant-la com a element d’expressió i acostament multicultural. Des de l’entitat salesiana van entendre que és una oportunitat on els joves als quals acompanyen poden desenvolupar-se i relacionar-se amb altres persones trencant les barreres i impediments de l’idioma, lloc de procedència i diferències socioculturals que puguin donar-se, a través de l’expressió musical.
Zina, és la primera cançó i videoclip d’Abuna Hadia en el qual, malgrat les diferents històries de vida de cada un, tots parlen el mateix idioma: la música. Ara, cada un de nosaltres pot tornar el regal a aquests joves visualitzant-ho a Youtube.
«Seguim construint horitzons on altres aixequen muralles», conclou Enrique mentre mira, un cop més, les esperançada imatges del videoclip.