Per Javier Valiente
El papa Francesc, en diverses ocasions, ha convidat a formar agents de pastoral, sacerdots, religiosos i religioses en «l’art de l’acompanyament dels joves». Doncs la Família Salesiana ha respost a aquesta invitació i ahir es va presentar a Madrid el llibre “Acompañar a jóvenes”, un itinerari formatiu per a l’acompanyament espiritual.
Coordinat pel salesià Juan Crespo-Bueis, i editat per l’Editorial CSS, el manual neix de l’experiència formativa en aquest àmbit que, des de fa 12 anys, ve promovent el Centre Nacional Salesià de Pastoral Juvenil (CNSPJ). Una experiència per la qual ja han passat uns 125 agents de pastoral juvenil, en 6 promocions ja que els cursos duren dos anys. El llibre presentat ahir a Madrid recull aquest camí formatiu per als «testimonis, mestres espirituals», que són mediacions per ajudar els joves en el seu procés de personalització de la fe, com va assenyalar José Miguel Núñez, director del CNSPJ.
L’acompanyament dels joves és una de les línies fonamentals que s’estan treballant ara en l’àmbit de la pastoral juvenil. La proposta salesiana neix en el marc de el Sistema Preventiu i l’estil educatiu salesià que té en compte que «tota la comunitat, l’ambient, acompanya a través del clima educatiu», explicava la salesiana Charo Ten, delegada de pastoral juvenil de les salesianes a Espanya. Però que té cura de la personalització de la fe, afegia, per augmentar l’experiència creient en l’entramat de la vida «.
Juan Crespo-Bueis, coordinador de l’obra i responsable dels cursos de formació d’acompanyants del CNSPJ, va situar el nou llibre en la tradició de l’Església i de la Família Salesiana a la direcció espiritual. Des d’una nova perspectiva antropològica i amb les aportacions de les ciències humanes, l’acompanyament és una eina fonamental dins de la pastoral juvenil. Es tracta d ‘ «una ajuda delicada, un acte d’amor i caritat» que permet el «creixement sa dels fills de Déu», assenyalava Crespo-Bueis.
Encara que neix en l’experiència de la pastoral juvenil salesiana, en el marc de el Sistema Preventiu de Don Bosco, el manual es presenta com un itinerari obert per a qualsevol acompanyant de joves. De fet, explicava el coordinador del llibre, en els cursos de formació d’acompanyants participen agents de pastoral i sacerdots diocesans, religiosos i religioses d’altres congregacions, que descobreixen elements relacionats amb l’acompanyament en els seus propis carismes i experiència pastoral.
Recordava Juan Crespo-Bueis que el Papa ha insistit en nombroses intervencions que els joves necessiten ser acompanyats. Aquesta és una original i innovadora proposta de la pastoral juvenil salesiana per ajudar els joves en el camí de la fe especialment en les edats en què es forgen les decisions importants de la vida.