ESP CAT/VAL
diumenge, 17 de desembre de 2017
Recuperar allò que és humà
- Per: José Carlos Carazo
20/11/2017 - 337 Visites


Article d'opinió de José Carlos Carazo, docent de Salesians Còrdova.

Al llarg dels anys, hem assistit en rigorós directe a la desintegració de les Humanitats dels plans d’estudi i de l’interès general dels estudiants. En un món determinadament immers en la tecnologia, envaït per l’imperialisme d’allò més útil i de les pedagogies profètiques del lideratge i de l’emprenedoria, hem desterrat allò que fins al dia d’avui ens ha permès de reflexionar, comprendre, fer i ser. 

Els nostres governants han lapidat durant dècades – llei per llei – la Filosofia, les Llengües clàssiques i l’Art, passant per alt una part fonamental del relat de la història en l’ensenyament i, per tant, relegant a l’últim rang d’importància la creació i les idees. Això ha facilitat el que, de manera progressiva, un bon nombre d’estudiants s’insereixin laboralment a la societat sense cap coneixement d’Homer, Cervantes, Unamuno, Plató, Kant, Nietzsche o l’anti -academicisme dels pintors impressionistes.

Com a resultat d’aquest mercantilisme educatiu – estratègicament programat -   se’n deriva una actitud d’absolut menyspreu vers aquesta “branca” (o tronc) del coneixement, que ha col·laborat al convenciment general que hi ha coses que no serveixen per a res. Hom pot pensar com hem pogut permetre que  l’educació en valors i el desenvolupament del pensament crític perdin el seu lloc a favor d’una formació educativa, l’objectiu de la qual no és més que crear obedients i eficaços treballadors. 

El coneixement d’allò que ens fa humans, aquest magma conceptual conegut amb el nom d’Humanitats, fins el moment present se’ns transmetia de generació a generació, de manera institucional a les escoles i, a més a més, es promovia en el temps lliure; actualment però, està ferit de mort.

Aquest al·legat a favor de les Humanitats no pretén de cap manera perllongar el debat fàcil i simplista Ciències – Lletres, sinó més aviat recuperar allò que ens fa íntegrament humans – i que no és privatiu ni de l’una ni de l’altra. Així doncs tots estaríem d’acord, i més encara en el aquests temps que ens ha tocat viure, que un metge o un empresari necessiten també una formació en valors ètics a l’encalç d’una filosofia del bé comú.

Tanmateix, a més dels entrebancs sociopolítics, hi ha aquells altres que  nosaltres mateixos ens autoimposem a l’escola; hauríem doncs d’interrogar-nos també per les orientacions acadèmiques que donem als alumnes a fi que ells escullin allò que pot “tenir més sortides”, facilitant així aquesta pedagogia d’allò que és més útil; o l’obsessió per a transmetre de manera unidireccional, obviant que el principal actiu per a què un alumne connecti amb una matèria és que hi participi amb ella. 

L’estudi de la Filosofia, la Literatura, la Història, l’Art... no impliquen l’ensenyament des del púlpit o la classe magistral, ja què no són un relat memorístic del passat. Pel que fa  a això, Alain Bergala diu que “l’art ha de seguir essent allò que fou: un retrobament amb allò que trastorna els nostres hàbits, també els culturals” .

Recuperar el diàleg i el coneixement transformador de les Humanitats és una qüestió vital. No podem transmetre la passió per una “matèria” si els alumnes no l’experimenten, si no es retroben amb ella; no podem comprendre les  Humanitats desposseint-les d’allò que els és inherent a sí mateixes; la vivència. 
 
Adjunts
Escribe un comentario
Últimes Notícies

Experts analitzen el cas concret en xiquets amb necessitats educatives especials
Arrepleguen inquietuds i realitats de cara a una pròxima modificació dels seus Estatuts
Ángel Fernández Artime, amb el mateix zel pastoral de Sant Joan Bosco ha escrit una bella carta, per ...
Com a coautora d’un treball d’investigació sobre l’opacitat de les contractacions a les administraci ...
 
Notícies Opinió

Article d'opinió del Rector Major Ángel Fernández Artime, publicat en ANS.
Article d'opinió del salesià Josan Montull.
Article d'opinió de José Carlos Carazo, docent de Salesians Còrdova.
Article d'opinió del salesià Josan Montull.
7

nov

Article d'opinió del salesià Pablo Gómez publicat al blog Salesians Pastoral Juvenil.
Opinió de José Antonio Adell.
Editorial de l'Agència de Notícies Salesianes (ANS).
2

oct

Article d'opinió de Pedro Ignacio Frare publicat en Dabar.
Article d'opinió del salesià Josan Montull.
ver más
 

Dosatic S.L. © 2017
Site desenvolupat per DYNAMO 3.5

Política de Privacitat