ESP CAT/VAL
dimecres, 17 de gener de 2018
Jesús era feminista
- Per: Georgette Chimali
19/12/2017 - 96 Visites


Article d'opinió de Georgette Chimali.

En aquell temps, va entrar Jesús en un poble; i una dona, que es deia Marta, li va rebre en sa casa. Tenia ella una germana anomenada Maria, que, asseguda als peus del Senyor, escoltava la seua Paraula, mentre Marta estava atrafegada en molts quefers. Acostant-se, doncs, va dir: «Senyor, no t'importa que ma germana em deixe sola en el treball? Dis-li, doncs, que m'ajude». Li va respondre el Senyor: «Marta, Marta, et preocupes i t'agites per moltes coses; i hi ha necessitat de poques, o millor, d'una sola. Maria ha triat la part bona, que no li serà llevada». (Lluc 10, 38-42)
 
Quant m'ha ajudat aquest passatge de l'evangeli per a posicionar-me, per a saber on mirar! Perquè per a Jesús, la germana menuda de Marta, Maria, una dona jueva, no tenia perquè estar en la cuina, Maria tenia lloc asseguda escoltant la Paraula, “la part bona”.

La paraula feminisme a hores d’ara està plena de connotacions negatives que pretenen confondre'ns, fent-nos creure que feminisme és el contrari de masclisme. I no és així, en feminisme el sufix –isme indica “ideologia”, com és el “pacifisme”, “patriotisme”, “feminisme” (ideologia que defensa que homes i dones han de tenir els mateixos drets). No obstant açò en la paraula masclisme, el –isme significa “actitud” com per exemple “individualisme”, “egoisme”, “masclisme” (actitud de prepotència del “mascle”).

Llavors, som feministes? Sí, si ets cristiana, ets feminista; si ets cristià, ets feminista. Va dir Jesús: "Jo he vingut perquè tinguen vida i la tinguen en abundància" (Joan 10, 10), per cas seguir a Jesús no és tractar de retornar els drets a les persones oprimides?

Atenent al context en el qual va viure Jesús -i llig l'evangeli des de la perspectiva de la justícia social-, m'atrevisc a pensar que Jesús va ser feminista. I el clar exemple està en com contesta a Marta, que atenia la casa. La imagine ple de feines, tractant de fer el dinar per a Jesús i els deixebles, assegurant-se que tot estava net i en ordre, que estigueren còmodes, preparant el te i els dàtils, com a bona amfitriona. I mentre Maria, en lloc d'estar ajudant-la, estava asseguda, escoltant Jesús. No obstant açò Ell no recrimina gens a Maria, al contrari, m'ho imagine explicant-li pacientment alguna paràbola. Perquè Maria estava on havia d'estar, i era Marta qui no ho estava entenent. Era “lògic” que no ho entengués, igual ens semblen “lògiques” tantes situacions que vivim les dones, fruit del bagatge social i cultural. Marta pensava que el lloc de la dona era servint, no escoltant; el seu lloc era netejant, no aprenent. I Maria, en què estaria pensant? Què meravellós seria el missatge que estava explicant Jesús que Maria es va quedar embadalida, fins al punt que va oblidar que “el seu paper” com a dona en aquella època (què sembla seguir sent dos mil anys després!) era ajudant a la seua germana major a servir.
És per açò que pense que no podem romandre en silenci, passius. Com a cristians podem i devem aportar en aquesta lluita per la igualtat en els drets i deures d'homes i dones, perquè encara queda molt per fer i no podem sinó mirar a Jesús per a saber quin és el nostre lloc.
 
Adjunts
Escribe un comentario
Últimes Notícies

Ja podeu llegir el segon article publicat titulat "Una crida a la caritat".
El passat 14 de gener va tenir lloc la segona reunió de la Comissió Inspectorial de l'IEF a Madrid ( ...
Ha comptat amb més de 200 participants.
Celebrada al Colegio Mayor San Juan Bosco de Sevilla la jornada de preparació per a les trobades d'A ...
Dins el calendari de visites abans de la seva ordenació com a arquebisbe de Rabat el proper 10 de ma ...
Sota el títol 4 IDEES per a aconseguir un Somni
 
Notícies Opinió

8

ene

Article d'opinió de Josan Montull.
Article d'opinió publicat per l'Agència de Notícies Salesianes (ANS).
Article d'opinió de Georgette Chimali.
Article d'opinió del Rector Major Ángel Fernández Artime, publicat en ANS.
Article d'opinió del salesià Josan Montull.
Article d'opinió de José Carlos Carazo, docent de Salesians Còrdova.
Article d'opinió del salesià Josan Montull.
7

nov

Article d'opinió del salesià Pablo Gómez publicat al blog Salesians Pastoral Juvenil.
ver más
 

Dosatic S.L. © 2018
Site desenvolupat per DYNAMO 3.5

Política de Privacitat