ESP CAT/VAL
dimarts, 20 de febrer de 2018
"Vosaltres joves sou els protagonistes del vostre futur"
- Per: Manu Olid
06/02/2018 - 70 Visites


Article publicat a Foc Nou al número novembre-desembre 2017 escrit per Manu Olid.

Estem disposats a obrir les nostres parròquies i comunitats cristianes a aquests nous aires juvenils i ser valents a l'hora de fer ofertes concretes?

Reptes del sínode:

Com en el número anterior ja vam explicar els temes sobre els quals el Sínode versa, en aquest número plantegem els reptes que es plantegen i les possibilitats que es poden desenvolupar a partir del mateix Sínode. Amb aquest tema els bisbes s'han plantat davant d'una situació que fa temps que no aborden i que crec que és de gran importància que afrontin i siguin creatius davant la mateixa. Els joves hem de ser capaços de fer un pas endavant i plantejar arran d'aquest Sínode una sèrie de reptes que haurien de tractar i poder treure conclusions i opcions operatives per a la vida de l'Església local i universal.

Aquí explico els que trobo més evidents, però segur que arran del qüestionari que milers de persones han contestat al voltant del món podrem trobar altres reptes i plantejaments iguals o més interessants:

- Que sigui capaç de reconèixer les coses bones que tenim els joves i la gran quantitat de coses que podem aportar a l'Església d'avui: moltes vegades els joves no ens hem sentit valorats dins de l'Església, i se'ns ha qüestionat si som capaços d'aportar alguna cosa a aquesta institució mil·lenària. Crec que sí, crec que som el present i el futur de l'Església, som gent que vivim en la societat, en els moviments fluctuants de les generacions d'avui, parlem el seu llenguatge i entenem el propi intern, encara que de vegades ens costi. El Sínode ha d'ajudar a col·locar el jove dins de la nostra acció pastoral no només com a destinatari sinó com a actor i agent de canvi.

- Que treballi per camins personalitzats vocacionals entenent cada procés i donant resposta de manera coherent i valenta: la pastoral de masses, potser està bé per a la convocatòria, però un cop comença la iniciació hem d'aterrar a la vida del jove, hem d'entendre la seva vida, les seves circumstàncies, veure que és el que vol Déu per a cada un. I a vegades això passa per descentrar els agents de pastoral, passa per acceptar que es prenguin opcions que a nosaltres no ens agraden o que triaríem altres. Però també passa per animar i acompanyar processos valents, arriscats i coherents amb la teva vocació, i això pot ser apassionant. Després d'aquest Sínode necessitem més acompanyants que ajudin a discernir la voluntat de Déu en les nostres vides.

- Que pugui proposar veus i criteris per donar veus als joves dins de l'Església local i universal: el Sínode ha de ser capaç de donar poder a l'Església amb eines i recursos perquè aquests joves aportin la seva veu i aquesta s'escolti. Per a això, ha d'estar propera, ha de poder proposar experiències i mostrar tota l'experiència que té i poder acompanyar aquestes veus que sobresurten entre els joves d'Església que manifesten les seves inquietuds i ganes d'ajudar a construir el Regne de Déu enmig del nostre món.

- Que no es posi a la defensiva, sinó que sigui creativa, flexible i oberta als vents que portem i les ganes de portar el Regne de Déu a la Societat: els joves tenim ganes, força i il·lusió. Hi ha una cosa que sempre ha caracteritzat els joves i és la passió que posem en les coses per les que de veritat creiem. Encaminar tota aquesta força i passió per la Construcció del Regne és tasca de l'Església i de la seva educació en la fe; voluntariats, serveis socials i transformadors, compromisos amb els altres membres de la comunitat cristiana i la capacitat d'anunci de la Bona notícia de Jesús de Natzaret. El Sínode ha de ser un impuls i un alè fresc perquè aquesta passió dins l'Església es revitalitzi.

- Que l'Església, i la cúria en concret, surti amb deures precisos per treballar d'aquí al futur, sobre pedagogia, evangelització i enteniment de la societat i dels joves d'avui: encara tenim molt a aprendre en aquests temes però hi ha una història que ens precedeix de la qual hem d'aprendre, ser capaços de llegir els signes dels temps i actuar segons el pla de Déu és una cosa que s'ha fet des de l'inici de la nostra Història com a Església. Canviar les coses són complicades, més amb la frase que sol haver-hi darrere de "s'ha fet així tota la vida" però de vegades no és tan difícil canviar més la forma i no tant el contingut que és el fonamental i que no s'ha d'alterar.

- Que sigui valent d'anar al nucli del missatge evangèlic i li doni importància al que la Societat li demana a crits (de vegades silenciosos) que faci i sigui: la sensació dels joves que en diverses ocasions poden tenir de l'Església és que ens vam quedar en aquestes formes que per a molts tenen un significat però que no són el nucli fonamental de la nostra fe. Quan treballem amb joves hem d'aprofundir el propi del missatge evangèlic i quan veiem una situació social concreta siguem valents de posicionar-nos amb valors de l'Evangeli com a agents de denúncia, i defensa del feble i al mateix temps agents de conciliació i diàleg. El Sínode ens ha de donar poder a les Esglésies locals perquè els joves del nostre voltant ens vegin com a comunitats significatives i de referència, i no només com a mers conservadors dels valors i arrels cristianes de la nostra societat.

Considero que aquest Sínode ha de marcar un abans i un després en la nostra Pastoral Juvenil, no perquè sigui revelador el que allí es parli, sinó més pel que ens suggereix a reflexionar i donar com a respostes des de les nostres realitats socials i eclesials locals.
Adjunts
Escribe un comentario
Últimes Notícies

El cartell anunciador de la Setmana Santa del municipi s'ha realitzat a partir d'una imatge de Pablo ...
El projecte està destinat a persones d'entre 18 i 26 anys.
340 joves viuen un cap de setmana de testimoniatges i activitats entorn de l'espiritualitat juvenil ...
Article d'opinió del salesià Josan Montull.
Dos alumnes del col·legi Salesians de Mérida han aconseguit una menció destacada en dos olimpíades d ...
La defensa davant el tribunal serà el 7 de març en Salesians Zaragoza
 
Notícies Opinió

Article d'opinió del salesià Josan Montull.
Article d'opinió de Josep Lluís Burguera.
6

feb

Article publicat a Foc Nou al número novembre-desembre 2017 escrit per Manu Olid.
Testimoni de Soufian, un jove de 21 anys, compartit per la Fundació Don Bosco.
8

ene

Article d'opinió de Josan Montull.
Article d'opinió publicat per l'Agència de Notícies Salesianes (ANS).
Article d'opinió de Georgette Chimali.
Article d'opinió del Rector Major Ángel Fernández Artime, publicat en ANS.
ver más
 

Dosatic S.L. © 2018
Site desenvolupat per DYNAMO 3.5

Política de Privacitat