ESP CAT/VAL
diumenge, 22 d'octubre de 2017
Treure la missa de la tele
- Per: Javier Valiente
17/03/2017 - 685 Visites


Article d'opinió de Javier Valiente, salesià, sotsdirector del programa "El Día del Señor", La 2.

Treure la missa de la tele. Aquesta és la proposta del grup Unidos Podemos, presentada al Parlament, que està causant polèmica. Com que jo treballo en aquest programa de TVE, alguns m'heu preguntat per aquest tema. Em sap greu no ser breu, però vull deixar-vos en aquesta entrada algunes idees que, al meu parer, convé tenir en compte.

El programa "El Día del Señor" (així es diu) és un dels més antics de Televisió Espanyola. A més, és un programa que està en la majoria dels països del nostre entorn, no som una excepció. En alguns, fins i tot amb el mateix nom. Algunes de les misses que nosaltres retransmetem, fins i tot, les prenem d'Eurovisió, ja que alguns països les ofereixen per als altres d'Europa. Alguna vegada haureu vist misses des d'Irlanda, França, Suïssa, Holanda ... en definitiva, que de treure-la, els rars seríem nosaltres.

No es tracta d'un privilegi de l'Església Catòlica. Segons la implantació de les diferents confessions religioses a cada país, les televisions públiques dediquen espais als diferents credos. A la nostra, per exemple, tenen espai l'Islam, l’Església Evangèlica, la Comunitat Jueva i els Catòlics. Són espais de servei públic, cada confessió decideix els continguts i TVE, posa els professionals i la infraestructura tècnica per tal que es puguin desenvolupar. I amb els criteris, dedicació i bon fer d'aquests professionals ".

Una televisió que paguem tots

"Aquests programes tenen raó de ser en funció de la vocació de servei públic que ha de tenir una televisió que paguem entre tots. Els catòlics també paguen els impostos amb els quals es manté la televisió pública. En la proposta presentada al Congrés, es diu que cal treure la missa ja que la televisió pública ha de buscar la "absoluta neutralitat en matèria d'ideologies, religió o creences". Com si en gairebé tots els programes no es transmetessin creences o ideologies.

Pel·lícules, publicitat, sèries, programes d'entreteniment, cançons ... estan transmetent creences, formes d'entendre la vida, una visió del món, de les persones, valors. És el que fa la televisió i qualsevol mitjà de comunicació. I no ens pregunten a l'audiència per aquesta qüestió. Caldria deixar només la informació sobre el temps (sembla que la ciclogènesi explosiva no té ideologia). La televisió pública ha de donar cabuda a tothom, també al fet religiós, que forma part de la vida de les persones i no només del seu àmbit privat, sinó de l'esfera pública ".

Un 7% d'audiència

"En el nostre cas, a més, cada diumenge és una espècie d'enquesta a l'audiència que tria -beneït comandament a distància! - veure o no el nostre programa. I en la seva franja horària, de 10'30 a 11'30, sol ser el més vist en percentatge d'audiència, fins i tot en relació a d’altres cadenes generalistes.

La 2 sol tenir una mitjana entre un 2'5% i 3% de share, i la missa sol estar al voltant del 7%. I això que l'audiència ja sap el que passarà i com acaba! I tot i així, diversos centenars de milers de contribuents es planten davant del televisor cada matí de diumenge per veure la missa. Nosaltres estem convençuts que no és només per veure, sinó per participar, per sentir-se part d'una comunitat que celebra la seva fe. I tenen dret a això.

Hi ha molts programes que tenen menys audiència. I tots han de seguir tenint el seu espai a la tele de tothom, precisament per això, perquè la tele pública té una finalitat diversa de les privades. Tant de bo es cuidés més tota la programació i es dotés de més mitjans a TVE perquè pogués prestar un millor servei en informació, entreteniment, esports, espais culturals, etc., al servei de tota la societat.

Aquesta polèmica, em sembla, també ha de servir perquè els catòlics no ho donem tot per descomptat. Hem de fer valer també els nostres drets i mobilitzar-nos perquè siguin respectats en el marc d'una societat democràtica, sempre amb el diàleg i el respecte cap a d’altres opinions, però amb la fermesa de les conviccions que defensen la pluralitat i la llibertat. De tots, també la nostra.

Si has arribat a llegir fins aquí, gràcies!
 
Adjunts
Escribe un comentario
Últimes Notícies

La Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora celebrarà el proper 21 d'octubre, a les 11:00, a la Santa ...
L'Associació d'Antics Alumnes de Don Bosco de Salesians Trinidad organitza la II edició del certamen ...
L'Associació Cultural San Ignacio, a través dels salesians de Puerto Rico, aportarà d'aquesta manera ...
Alba Miquel Molina, alumna de Salesians Sant Joan Bosco de València
En la seua trobada amb educadors d'escoles i centres socials a Brasil
Aquestes reunions compten amb la visita de Francisco José Pérez, Delegat Inspectorial de Pastoral Ju ...
 
Notícies Opinió

Editorial de l'Agència de Notícies Salesianes (ANS).
2

oct

Article d'opinió de Pedro Ignacio Frare publicat en Dabar.
Article d'opinió del salesià Josan Montull.
Editorial de l'Agència de Notícies Salesianes sobre la missió de la família.
2

ago

Article de opinió del salesià Josan Montull.
Article publicat a Odisur sobre la figura de don José Gálvez Ginachero.
Editorial publicada per l'Agència de Notícies Salesianes (ANS).
Article d'opinió del salesià Vicente Serrano Enguix.
Article d'opinió del salesià Josan Montull.
ver más
 

Dosatic S.L. © 2017
Site desenvolupat per DYNAMO 3.5

Política de Privacitat