ESP CAT/VAL
dissabte, 20 de gener de 2018
Llibertat
- Per: Josan Montull
10/04/2017 - 641 Visites


Article d'opinió del salesià Josan Montull.

La manifestació en favor de la llibertat d'ensenyament que va tenir lloc a Saragossa el passat dimarts 4 d'abril va desbordar les previsions més optimistes dels organitzadors. On s'esperava l'assistència de 10.000 persones, van arribar-ne 40.000. Eren homes i dones molt diverses, gent del professorat, de la neteja i de l'Administració de les escoles. Hi havia pares i mares, alumnes i alumnes ... i molta gent jove. Em va sorprendre veure a universitaris que havien passat anys en escoles concertades i que acudien a la manifestació sabent que el que es jugava era el reconeixement de l'àmbit escolar en què havien crescut i s'havien educat.

Entre els assistents vaig reconèixer i abraçar persones del més ampli espectre polític. Hi havia votants i simpatitzants del PP, de Ciutadans, del PAR, de la CHA, de Podemos, d'IU i molts votants socialistes.

També vaig abraçar a mestres de l'Escola Pública que participaven de la manifestació. Alguns portaven els seus fills a escoles concertades, vaig pensar ... 40.000 persones a Aragó. 40.000 històries. 40.000 veus unides per manifestar el seu fàstic per polítiques que posen l'Escola Concertada en el punt de mira i que la utilitzen com a moneda de canvi per qüestions partidistes.

Des de fa anys l'Escola Concertada viu desqualificacions sistemàtiques i calúmnies permanents que pretenen entelar tota la feina extraordinari que tants treballadors duen a terme en un àmbit tan sagrat com és l'educació dels nostres xavals. Per això vull expressar que:

* No és cert que l'escola concertada faci ideologia amb un catolicisme ranci als joves.

* No és cert que la Concertada sigui l'escola dels rics. En ella hi ha xavals immigrants, alumnes amb necessitats especials i nois i noies en situació d'exclusió social.

* No és cert que el suport de l'Administració a l'Escola concertada suposi anar en contra de la pública.

* No és cert que nens i nenes de confessions religioses no cristianes no puguin accedir a l'Escola Concertada.

Tota la meva vida he treballat a l'Escola Concertada. He estat durant anys en Projectes d'Integració que una Llei d'Educació va suprimir; he donat classe a joves en escoles d'adults; he estat tutor de xavals amb penes judicials, he ensenyat cultura religiosa a cristians, musulmans i no creients; he resat en mesquites amb joves islàmics i en esglésies amb cristians, he donat classe d'Història i de Llengua a joves que estudiaven Mecànica, Electricitat o administració, he enterrat a alumnes i he plorat amb altres, he fet campaments, colònies, viatges amb molts nens i nenes; he fet teatre en pobles de la nostra comunitat autònoma amb molts joves; he estat testimoni de companys professors i alumnes que han fet i fan camps de treball al Tercer Món, segueixo animat un centre juvenil i segueixo fent classe i compartint moltes hores amb joves. I això no ho faig sol ... ho faig amb altres companys i companyes de l'Escola Concertada que es deixen la pell en l'educació dedicant moltes hores a innovar, aprendre, inventar formes de fer una Escola solidària, inclusiva i popular acord amb els temps i amb vocació de transformar la Història.

Guardo una excel·lent relació i amistat amb molts companys de l'Escola Pública. Crec que uns i altres estem cridats a treballar junts i a ajudar-nos. No tinc cap dubte que el pretès enconament dels dos tipus d'escola respon a interessos polítics foscos, rancis i casposos que poc tenen a veure amb l'Educació.

I és que l'Educació no és un problema d'estratègies de poder per relegar uns o als altres en nom d'un pretès bé comú. Aquí no hi ha ni dretes ni esquerres. L'educació és un problema d'amor. Només des de l'amor es pot entrar en la dimensió sagrada d'una criatura per anar-la formant i ajudant-la a madurar. Aquest amor és el que ha de fer que hi hagi un respecte extraordinari pels homes i dones que treballen en Escoles, concertades o públiques, pel bé dels xavals. Utilitzar l'Escola com a moneda de canvi és una perversió política mediocre i passada de moda.

Recordo les meves primeres manifestacions. Alboreaba la democràcia i la policia ens perseguia a cops. Els estudiants de llavors volíem trencar la inèrcia d'una dictadura que no acabava de desaparèixer. Més d'un cop de porra i un ensurt em vaig emportar. Cridàvem "Llibertat" i corríem. Volíem canviar les coses entre la il·lusió i la por.

Ho vaig recordar dimarts als carrers de Saragossa. Que bonic, vaig pensar, és manifestar-se sense que et persegueixin o et detinguin. Però, recordant aquells llunyans anys de l'agonia de la dictadura vaig pensar que el que defensàvem era el mateix. En el fons, defensar la llibertat d'ensenyament no és un problema de titularitats i pressupostos. El que es defensa no és només l'Escola, es defensa la llibertat ... i quan una administració amenaça la llibertat cal sortir al carrer amb el cap ben alt defensant de nou la dignitat.
Adjunts
Escribe un comentario
Últimes Notícies

L'educació és cosa de dos: l'escola i la família
Tindrà lloc el 24 de febrer a Madrid i aprofundirà sobre els plans de comunicació, l'art d'explicar ...
Entrevista al Dr. José María Ruiz, Cap del Departament de Projectes de l’Escola Universitària Salesi ...
 
Notícies Opinió

8

ene

Article d'opinió de Josan Montull.
Article d'opinió publicat per l'Agència de Notícies Salesianes (ANS).
Article d'opinió de Georgette Chimali.
Article d'opinió del Rector Major Ángel Fernández Artime, publicat en ANS.
Article d'opinió del salesià Josan Montull.
Article d'opinió de José Carlos Carazo, docent de Salesians Còrdova.
Article d'opinió del salesià Josan Montull.
7

nov

Article d'opinió del salesià Pablo Gómez publicat al blog Salesians Pastoral Juvenil.
ver más
 

Dosatic S.L. © 2018
Site desenvolupat per DYNAMO 3.5

Política de Privacitat