ESP CAT/VAL
dimecres, 17 de gener de 2018
El que m'impressiona de "Papabuelo"
- Per: Odisur
18/07/2017 - 694 Visites


Article publicat a Odisur sobre la figura de don José Gálvez Ginachero.

Vaig créixer sentint parlar del meu besavi, José Gálvez Ginachero, "Papabuelo" per a la família, com un home molt cristià i bo, auster amb si mateix i generós amb els necessitats, estricte amb l'educació de les seves nétes i generós amb el seu temps ... Però quan fa uns deu o dotze anys, ja obert el seu procés de beatificació, vaig començar a llegir tots els testimonis i escrits sobre ell que em queien a les mans, em vaig quedar molt impressionada.

El que aquests documents traslluïen no era la figura d'un home bo, sinó la figura d'un sant! I aquest és el convenciment que de forma cada vegada més ferma ha arrelat en el meu interior.

M' impressionen d'ell moltes coses:

- No només té bones intencions i l'impuls ocasional d'intentar fer una bona obra, d'escoltar i donar paraules d'ànim a qui ho necessita, el que ja de per si és bo. Ell va més enllà en realitzar moltes obres bones, en ajudar de manera real i efectiva, dia rere dia, any rere any, a les dones malaltes i parteres, als leprosos, als nens, ancians, seminaristes, monges de clausura i persones de diferent procedència que acudeixen a ell demanant ajuda. Això, unit al fet que és molt parc en paraules em fa pensar moltes vegades en aquestes frases de l'evangeli "Per les vostres obres coneixeran que sou els meus deixebles" i "Més en les obres que en les paraules".

- Suposo que tindria dubtes de tant en tant, que es cansaria, però no ho sembla. És com un savi del renaixement, incansable, fa moltes coses i en totes elles busca l'excel·lència: com a metge, com a alcalde, com a benefactor, com a pare de família. És com si sempre té clar el que cal fer, i no titubeja ni busca excuses, ni es cansa amb els anys, ni es permet descansar o perdre el temps. S'organitza el dia amb horari espartà i ho compleix metòdicament sempre, durant anys. Sembla impossible que tingui temps material per fer totes les coses que fa, tan variades i amb tantes persones diferents.

- I encara que no apareix així explícitament enlloc, crec que pot deduir-se que les seves prioritats, a les quals sempre va ser fidel al llarg de la seva vida, estan molt clares: Primer Déu i l'Església, després la seva professió mèdica i les seves malaltes, després altres necessitats de diversa índole, després la seva estimada ciutat de Málaga, que mai va voler abandonar, a continuació la seva família, i per últim ell.

- M'impressiona com en els tristos moments de la guerra civil, que a Málaga van ser especialment durs, estant el molt identificat amb un dels bàndols per ser cristià i sogre de dos aviadors significats del bàndol nacional, havent estat una de les seves filles presa del bàndol republicà, i havent estat ell mateix detingut en els primers mesos, durant la guerra ajuda a persones en perill d'ambdós bàndols. I després es presenta voluntàriament en diversos consells de guerra per testificar en defensa de republicans dels que li constava que havien actuat rectament. No es deixa portar pel sectarisme dominant, ni per l'opinió dels seus cercles pròxims, ni es desentén dels problemes una vegada que es veu ell i la seva família fora de perill, sinó que actua sempre d'acord amb la seva consciència i en el que considera just. Ara que tant es parla de memòria històrica, també es podien recuperar testimonis com aquest, que es van donar en els dos bàndols i que van intentar pal·liar el dolor que va causar la guerra.

- També m'agrada com sent un home del seu temps pel que fa a tradició familiar, educació i formació, és molt modern i avançat no només pel que fa a tècniques professionals i coneixement d'idiomes, sinó pel que fa al seu gust per l'esport i en el seu defensa de les dones, creant l'escola de llevadores, proposant la construcció de la maternitat de Santa Cristina i sent el primer alcalde que tria a una dona com a regidora a Málaga.

- M 'atreu la seva personalitat: treballador, actiu, constant, tenaç, persuasiu, amb la paraula sempre justa, doncs parla poc, però quan cal parlar no calla, auster, imponent, amb fi sentit de l'humor, culte, esportista, buscant sempre el millor per als seus malalts, per a les obres de caritat que realitza, per a la seva estimada Málaga...

M' hauria encantat conèixer-lo!

Miren Larrea, besnéta del Dr. Gálvez.
Adjunts
Escribe un comentario
Últimes Notícies

Ja podeu llegir el segon article publicat titulat "Una crida a la caritat".
El passat 14 de gener va tenir lloc la segona reunió de la Comissió Inspectorial de l'IEF a Madrid ( ...
Ha comptat amb més de 200 participants.
Celebrada al Colegio Mayor San Juan Bosco de Sevilla la jornada de preparació per a les trobades d'A ...
Dins el calendari de visites abans de la seva ordenació com a arquebisbe de Rabat el proper 10 de ma ...
Sota el títol 4 IDEES per a aconseguir un Somni
 
Notícies Opinió

8

ene

Article d'opinió de Josan Montull.
Article d'opinió publicat per l'Agència de Notícies Salesianes (ANS).
Article d'opinió de Georgette Chimali.
Article d'opinió del Rector Major Ángel Fernández Artime, publicat en ANS.
Article d'opinió del salesià Josan Montull.
Article d'opinió de José Carlos Carazo, docent de Salesians Còrdova.
Article d'opinió del salesià Josan Montull.
7

nov

Article d'opinió del salesià Pablo Gómez publicat al blog Salesians Pastoral Juvenil.
ver más
 

Dosatic S.L. © 2018
Site desenvolupat per DYNAMO 3.5

Política de Privacitat