ESP CAT/VAL
diumenge, 22 d'octubre de 2017
L´onada de calor
- Per: Josan Montull
02/08/2017 - 289 Visites


Article de opinió del salesià Josan Montull.

Ja està ací, ja l'estem patint… una altra vegada; és normal en l'estiu, arriba l'ona de calor.

Tots de proveeixen i s'afanyen per a protegir-se de tan sufocant situació. Les vendes d'aparells d'aire condicionat es disparen, la gent acudeix a les piscines i es posen en remull durant moltes hores, a casa no falten els refrescs. Els ventiladors i els ventalls es convertiran en companys inseparables; fins a les ombrel·les i tendals ser ensenyoriran en les ciutats. Les ulleres de sol, els protectors solars, les cremes, els vestits de bany, les gorres, la botella d'aigua permanent, els barrets, les tovalloles i tota la parafernàlia piscinera fan acte de presència en aquest temps d'escalfament global.

Els més forts econòmicament ja estan fugint. En les agències de viatges no donen proveïment. Hi ha qui es va a Mèxic o a Cuba, uns altres cerquen els espais més fresquets i es pugen als fiords, a Dinamarca i a aqueixos països on sembla que sempre és hivern.

I després estan els intercanvis, que si la xiqueta se'm va a Irlanda a aprendre anglès, que si a Canadà hi ha un campus fantàstic, que si en el sud de França hi ha intercanvis universitaris en unes platges en les quals els xiquets fan surf i es veuen uns cossos danone tremends. En fi, que estem a l'estiu, en plena ona de calor.

I amb aquest afany de fugida, de fer les maletes i d'arrancar a córrer, vaig jo i preparant unes reflexions que he de fer en veu alta, escric la paraula “interioritzar” en el meu ordinador i aquest em subratlla la parauleta de marres i em diu que no la reconeix, que interioritzar no ha d'existir, que si vull alguna cosa, l'afegisca a l'eina d'ortografia. I, clar, m'he cabrejat. I pense que tal vegada l'ordinador no faça més que projectar un reflex del que molts ens volen fer creure: que viure és fugir, que solament amb diners pots combatre la calor i el tedi.

Per açò m'atrevisc a proposar un estiu alternatiu, un estiu que ens servisca per a viatjar cap a nosaltres mateixos i per a interioritzar la història que anem vivint.

Se’m venen al cap moltes coses: llegir (també alguna cosa intranscendent), anar al cinema a veure alguna peli humana o alguna d'aventures, de les quals ens fan recordar les bones estones de la infantesa. Propose caminar, respirar, fer excursions, assaborir algun “bocata” i una cerveseta amb els amiguets.

Propose anar a veure algun malalt per a refrescar-li l'estiu amb el somriure. També propose fer algun curset que li ajude a treballar millor o simplement a ser més persona.

Propose la nit, el riure i la revetla; les vesprades de migdiada, el càntir i el meló d'Alger; les terrasses dels bars i les visites als pobles.

Brinde els museus, els paisatges i les arts; els concerts i el teatre. I, estiga vostè on estiga, li propose parlar amb les persones i perdre el temps contemplant el paisatge, la vida o la gent.

Si la seua vida està vinculada a l'educació, li recomane que no desconnecte del tot, condicione l'estiu de tal manera que puga estar en contacte amb xavals; en els campaments, travessies, convivències, colònies o vaja vostè a saber. Ni se li ocórrega pensar per un moment que ser educador dura el que dura el curs.

I si vostè pertany a aquell estrany grup, entre els quals em conte, d'homes i dones que tenen fe, refresque-la també… i celebre l'Eucaristia, i ventile la seua ànima…i, de pas, com qui no vol la cosa, llija alguna cosa que li ajude a donar raó de les seues creences i de la seua vida. Li propose pregar, dir-li a Déu quant li estima o no dir-li res, limitant-se a estar amb ell en l'església o en aqueix monestir tan bonic que va a visitar i que li diu tantes coses.

I no oblide dormir més i assaborir com va passant el temps quan sembla que no passa gens…

I així, quan arribe el setembre i tots tornen al treball amb un bru de cine i explicant viatges de somni, vaja vostè i els diga somrient que a l'estiu ha interioritzat, que s'ha anat de viatge a l'interior de si mateix i ha descobert unes vistes fascinants i que ja els ensenyarà les fotos… vaja, que de l'onada de calor vostè ni s'ha assabentat.
 
 
Adjunts
Escribe un comentario
Últimes Notícies

La Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora celebrarà el proper 21 d'octubre, a les 11:00, a la Santa ...
L'Associació d'Antics Alumnes de Don Bosco de Salesians Trinidad organitza la II edició del certamen ...
L'Associació Cultural San Ignacio, a través dels salesians de Puerto Rico, aportarà d'aquesta manera ...
Alba Miquel Molina, alumna de Salesians Sant Joan Bosco de València
En la seua trobada amb educadors d'escoles i centres socials a Brasil
Aquestes reunions compten amb la visita de Francisco José Pérez, Delegat Inspectorial de Pastoral Ju ...
 
Notícies Opinió

Editorial de l'Agència de Notícies Salesianes (ANS).
2

oct

Article d'opinió de Pedro Ignacio Frare publicat en Dabar.
Article d'opinió del salesià Josan Montull.
Editorial de l'Agència de Notícies Salesianes sobre la missió de la família.
2

ago

Article de opinió del salesià Josan Montull.
Article publicat a Odisur sobre la figura de don José Gálvez Ginachero.
Editorial publicada per l'Agència de Notícies Salesianes (ANS).
Article d'opinió del salesià Vicente Serrano Enguix.
Article d'opinió del salesià Josan Montull.
ver más
 

Dosatic S.L. © 2017
Site desenvolupat per DYNAMO 3.5

Política de Privacitat