ESP CAT/VAL
dissabte, 18 de novembre de 2017
Dos Patriarques Salesians en el Paradís
- Per: ANS
12/11/2017 - 30 Visites


Andrés Sapelak i Gaetano Nicòsia

Dos grans salesians, sacerdots i missioners, que han passat la seua llarga vida com a testimonis de l'Evangeli, fins i tot en condicions difícils, i van ser cridats a la presència del Senyor el 6 de novembre: Andrés Sapelak, bisbe emèrit de la Heptarquia ucraïnesa a Argentina, que va morir a l'edat de 97 anys; i Gaetano Nicòsia, pioner de les missions salesianes a Xina, que va morir a l'edat de 102 anys.

Monsenyor Sapelak va nàixer el 13 de desembre de 1919 en Ryshkova Volia, avui Polònia. Va ser un dels primers xics ucraïnesos enviats a Itàlia per a convertir-se en Salesià i tornar a la pàtria com a fundadors del Carisma Salesià a Ucraïna. Després de completar els seus estudis a Torí, va ser ordenat sacerdot el 29 de juny de 1949. En 1951 va ser nomenat director del seminari ucraïnés menor, primer a França i després a Itàlia.

Posteriorment, va ser ordenat bisbe el 15 d'octubre de 1961 en la Basílica de Sant Pere a Roma i va ser nomenat administrador apostòlic per als fidels de ritu bizantí-ucraïnès a Argentina, càrrec que va ocupar durant 36 anys, fins a 1997. A partir de 2001 va tornar a Ucraïna, en Verhniodniprovsk, on va col·laborar ??amb la fundació de la comunitat salesiana en el país, iniciant una xicoteta parròquia i un oratori. Autor de nombroses publicacions en ucraïnès i espanyol, va participar en el Concili Vaticà II.

El pare Nicòsia va nàixer el 3 d'abril de 1915 en Sant Giovanni La Punta, Inspectoria de Catania, Itàlia. L'11 de novembre de 1935, quan encara emetia la seua primera Professió Salesiana, va començar la seua missió a Hong Kong i Macau. En 1958 vi a Ca Ho, Macau, per a tractar pacients amb la malaltia de Hansen (lepra). Gràcies a l'ús de la medicina occidental i la dedicació incansable, els pacients van començar a rebre atenció mèdica i la malaltia finalment va desaparèixer del llogaret.

El P. Nicòsia també va ajudar a molts d'aquests malalts a superar l'estigma que els colpejava i els reinseria en la societat. Entre els molts treballs s'explica la construcció d'una escola i un hospital per a discapacitats a Macau.

Va ser un gran missioner per més de 80 anys, dedicant la seua vida a la catequesis, orientant l'objectiu de viure el “Da mihi animas” de Don Bosco. El pare Nicòsia va morir envoltat per una dotzena de Salesians i Filles de María Auxiliadora que resaven al voltant del seu llit, després d'haver rebut la benedicció de l'Inspector Salesià de la Xina, Lanfranco Fedrigotti, i del Bisbe Emèrit d'Hong Kong, el Cardenal Salesià Joseph Zen Ze Kiun.

Es va realitzar, l'any 2015 un documental: “El pare Gaetano Nicòsia, l'àngel dels leprosos”.

Adjunts
Escribe un comentario
Últimes Notícies

La Conselleria d'Educació utilitzarà aquestes conclusions per a regular la Formació Professional
Els estudiants d'aquest col·legi de Múrcia presencien un judici en l'Ajuntament de Múrcia
Si tinguessin davant el papa Francesc, què li diríeu?
El projecte europeu d' I+D+i AMIGO, liderat per edebé, arriba en fase de rodatge a les escoles.
 
Notícies Opinió

Article d'opinió del salesià Josan Montull.
7

nov

Article d'opinió del salesià Pablo Gómez publicat al blog Salesians Pastoral Juvenil.
Opinió de José Antonio Adell.
Editorial de l'Agència de Notícies Salesianes (ANS).
2

oct

Article d'opinió de Pedro Ignacio Frare publicat en Dabar.
Article d'opinió del salesià Josan Montull.
Editorial de l'Agència de Notícies Salesianes sobre la missió de la família.
2

ago

Article de opinió del salesià Josan Montull.
Article publicat a Odisur sobre la figura de don José Gálvez Ginachero.
ver más
 

Dosatic S.L. © 2017
Site desenvolupat per DYNAMO 3.5

Política de Privacitat