ESP CAT/VAL
dissabte, 20 de gener de 2018
Dos Patriarques Salesians en el Paradís
- Per: ANS
12/11/2017 - 68 Visites


Andrés Sapelak i Gaetano Nicòsia

Dos grans salesians, sacerdots i missioners, que han passat la seua llarga vida com a testimonis de l'Evangeli, fins i tot en condicions difícils, i van ser cridats a la presència del Senyor el 6 de novembre: Andrés Sapelak, bisbe emèrit de la Heptarquia ucraïnesa a Argentina, que va morir a l'edat de 97 anys; i Gaetano Nicòsia, pioner de les missions salesianes a Xina, que va morir a l'edat de 102 anys.

Monsenyor Sapelak va nàixer el 13 de desembre de 1919 en Ryshkova Volia, avui Polònia. Va ser un dels primers xics ucraïnesos enviats a Itàlia per a convertir-se en Salesià i tornar a la pàtria com a fundadors del Carisma Salesià a Ucraïna. Després de completar els seus estudis a Torí, va ser ordenat sacerdot el 29 de juny de 1949. En 1951 va ser nomenat director del seminari ucraïnés menor, primer a França i després a Itàlia.

Posteriorment, va ser ordenat bisbe el 15 d'octubre de 1961 en la Basílica de Sant Pere a Roma i va ser nomenat administrador apostòlic per als fidels de ritu bizantí-ucraïnès a Argentina, càrrec que va ocupar durant 36 anys, fins a 1997. A partir de 2001 va tornar a Ucraïna, en Verhniodniprovsk, on va col·laborar ??amb la fundació de la comunitat salesiana en el país, iniciant una xicoteta parròquia i un oratori. Autor de nombroses publicacions en ucraïnès i espanyol, va participar en el Concili Vaticà II.

El pare Nicòsia va nàixer el 3 d'abril de 1915 en Sant Giovanni La Punta, Inspectoria de Catania, Itàlia. L'11 de novembre de 1935, quan encara emetia la seua primera Professió Salesiana, va començar la seua missió a Hong Kong i Macau. En 1958 vi a Ca Ho, Macau, per a tractar pacients amb la malaltia de Hansen (lepra). Gràcies a l'ús de la medicina occidental i la dedicació incansable, els pacients van començar a rebre atenció mèdica i la malaltia finalment va desaparèixer del llogaret.

El P. Nicòsia també va ajudar a molts d'aquests malalts a superar l'estigma que els colpejava i els reinseria en la societat. Entre els molts treballs s'explica la construcció d'una escola i un hospital per a discapacitats a Macau.

Va ser un gran missioner per més de 80 anys, dedicant la seua vida a la catequesis, orientant l'objectiu de viure el “Da mihi animas” de Don Bosco. El pare Nicòsia va morir envoltat per una dotzena de Salesians i Filles de María Auxiliadora que resaven al voltant del seu llit, després d'haver rebut la benedicció de l'Inspector Salesià de la Xina, Lanfranco Fedrigotti, i del Bisbe Emèrit d'Hong Kong, el Cardenal Salesià Joseph Zen Ze Kiun.

Es va realitzar, l'any 2015 un documental: “El pare Gaetano Nicòsia, l'àngel dels leprosos”.

Adjunts
Escribe un comentario
Últimes Notícies

L'educació és cosa de dos: l'escola i la família
Tindrà lloc el 24 de febrer a Madrid i aprofundirà sobre els plans de comunicació, l'art d'explicar ...
Entrevista al Dr. José María Ruiz, Cap del Departament de Projectes de l’Escola Universitària Salesi ...
 
Notícies Opinió

8

ene

Article d'opinió de Josan Montull.
Article d'opinió publicat per l'Agència de Notícies Salesianes (ANS).
Article d'opinió de Georgette Chimali.
Article d'opinió del Rector Major Ángel Fernández Artime, publicat en ANS.
Article d'opinió del salesià Josan Montull.
Article d'opinió de José Carlos Carazo, docent de Salesians Còrdova.
Article d'opinió del salesià Josan Montull.
7

nov

Article d'opinió del salesià Pablo Gómez publicat al blog Salesians Pastoral Juvenil.
ver más
 

Dosatic S.L. © 2018
Site desenvolupat per DYNAMO 3.5

Política de Privacitat