El projecte salesià europeu de Formació Professional s’adapta a la situació Covid-19. La pandèmia està obligant al fet que la societat es reinventi i adapti totes les activitats a la nova normalitat, marcada a hores d’ara per una segona onada de coronavirus que està afectant amb duresa Espanya, però també la resta d’Europa.
En aquest sentit, tot es veu d’una o altra forma afectat. I el projecte europeu de Formació Professional Don Bosco Wave no n’és una excepció, però també constitueix una gran oportunitat per créixer en l’adversitat, i aquesta és la filosofia que s’està adoptant.
Els participants de el projecte – la Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora. Espanya; Fundació Tech Don Bosco. Espanya; Federazione CNOS-FAP. Itàlia; Szalézi Intézmény Fenntartó. Hongria; Association Maisons Don Bosco. França; Don Bosco Onderwijscentrum. Bèlgica; Deutsche Provinz der Salesianer Don Bosco. Alemanya i Don Bosco International. Bèlgica – segueixen compromesos per donar una resposta educativa per a l’augment de l’ocupabilitat i la inclusió social dels joves a través de la Formació Professional.
Reunió estratègica per reorganitzar les activitats de el projecte
La setmana passada va tenir lloc en línia una trobada entre els diferents partners del projecte per seguir avançant en l’execució del projecte, però adaptant diverses de les seves activitats, afectades per les restriccions de mobilitat a causa de la pandèmia.
Es va decidir presentar una sol·licitud de pròrroga de 6 mesos per a l’inici d’algunes de les accions que requereixen intercanvi entre grups, persones assessores i visites de centres, amb la confiança que la situació millori a principis de 2021.
Tot i aquesta nova calendarització hi ha diversos grups de treball que estan col·laborant molt activament a través de trobades en línia i que segueixen el recorregut ja emprès anteriorment.
Les temàtiques que estan abordant són:
- Carta de mobilitat: Es reprendrà el treball aquí on es va deixar al juliol per seguir veient les millors opcions de mobilitat europea entre els centres participants.
- Seguiment de graduats: des de Saragossa s’està recopilant la documentació i creant una base de dades que es pilotarà des del centre salesià de la Inspectoria. A partir de novembre s’espera donar a conèixer l’eina que permetrà unir la base de dades de tots els països.
- Oficines de serveis d’ocupació: Els experts de l’Association Maisons Don Bosco i de Federazione CNOS-FAP començaran a treballar i a compartir informació pròximament.
- La meva primera experiència: Tech Don Bosco contactarà amb la Fundación Pinardi i junts començaran a analitzar com adaptar l’eina i la metodologia als diferents contextos nacionals.
- Competències socials: S’està treballant en la definició de competències a nivell europeu a partir de la documentació facilitada per cada soci. El grup de treball començarà a analitzar el context i elaborarà un informe.
Conèixer més a fons el projecte i els seus objectius
Aquesta iniciativa reuneix 7 xarxes nacionals salesianes de Formació Professional, integrades per més de 250 centres de 12 estats membres i amb 150 anys d’experiència en la prestació d’educació i oportunitats d’ocupació destinades majoritàriament als joves més desfavorits. A través dels seus programes, es persegueix aconseguir tres objectius principals:
- Dissenyar itineraris que augmentin la transferència dels esquemes d’aprenentatge entre països socis, per tal de promoure la inclusió de joves en risc d’exclusió o situacions vulnerables (abandonament escolar, migrants, dificultats d’aprenentatge i discapacitats).
- Desenvolupar eines per facilitar la transició de l’educació a l’ocupació per a tots els graduats, amb especial atenció als joves més vulnerables.
- Incorporar l’adquisició de competències clau i o habilitats socials amb un enfocament d’aprenentatge permanent, recolzant el sistema preventiu salesià i les metodologies innovadores.