“Venç la indiferència i conquesta la pau”, és el títol del Missatge per la 49ª Jornada Mundial de la Pau, la tercera del Papa Francesc. La indiferència en relació als flagels del nostre temps és una de les causes fonamentals que va en el deteriorament de la pau al món. La indiferència actual, és sovint, vinculada a diverses formes d’individualisme que produeixen aïllament, ignorància, egoisme i, això porta al desinterès. L’augment de les informacions de per si mateix no és sinònim d’augment d’atenció als problemes, si no és acompanyat d’una obertura de les consciències en sentit solidari; per obtenir tal objectiu és indispensable la contribució que poden donar, a més de les famílies, els educadors, tots els formadors, els operadors culturals i dels mitjans de comunicació, els intel·lectuals i els artistes. De fet, la indiferència es pot vèncer solament afrontant junts aquest desafiament.
La pau ha de ser conquerida: no és un ben que s’obté sense esforços, sense conversió, sense creativitat i sense dialèctica. Es tracta de sensibilitzar i formar al sentit de responsabilitat respecte a les gravíssimes qüestions que afligeixen la família humana, com el fonamentalisme i les seves massacres, les persecucions a causa de la fe i de la pertinença ètnica, les violacions de la llibertat i dels drets dels pobles, l’abús i l’esclavitud de les persones, la corrupció i el crim organitzat, les guerres que causen el drama dels refugiats i dels emigrants forçats.
Aquesta obra de sensibilització i formació tindrà com a objectiu dirigir-se, al mateix temps, també a les oportunitats i possibilitats per combatre aquests mals: la maduració d’una cultura de la legalitat, de l’educació al diàleg i a la cooperació, que en aquest context, són formes fonamentals de reacció constructiva.
Un camp en el qual es pot construir la pau quotidianament vencent la indiferència és aquell de les formes d’esclavituds presents al món, a les quals era dedicat el Missatge per a la Jornada Mundial de la Pau del 2015, “No esclaus sinó germans”. És ineludible portar endavant aquesta obstinació, amb major consciència i col·laboració.
La pau és possible allí on el dret de tot ésser humà és reconegut i respectat, segons la llibertat i la justícia. El Missatge del 2016 pretén ser un punt de partida perquè tots els homes de bona voluntat, i en particular aquells que operen en la instrucció, en la cultura i en els mitjans de comunicació, actuïn cadascun d’acord a les pròpies possibilitats i d’acord a les millors aspiracions per construir junts un món més conscient i misericordiós, i per tant més lliure i just.