Per Barcelona TV
El segon i quart dijous de cada mes, la parròquia de Sant Joan Bosco, a Navas, reparteix aliments a un total de 150 famílies. Veure vídeo.
Dos cops al mes, el paisatge a la porta de la parròquia de Sant Joan Bosco, a Navas, canvia completament. Coincidint amb el segon i quart dijous de cada mes, hi apareix una extensa filera de carretons buits que atreu la mirada de més d’un veí i que, a mesura que avança la tarda, s’allarga encara més. És l’eterna cua de la fam que ja fa anys que es dibuixa al barri i que, amb la crisi de la covid-19, s’ha fet més evident.
La cua és el retrat de la Barcelona colpejada pel coronavirus: hi ha famílies monoparentals, dones grans, treballadors de la cultura i, fins i tot, repartidors de menjar a domicili. “Abans venien més famílies, ara venen moltes persones soles, sobretot mares amb fills”, explica Maite Villanueva, voluntària. La Carolina Escudero, beneficiària de l’església, relata a betevé que és la primera vegada que necessita ajut per omplir la nevera.
“Em vaig quedar viuda fa poc, tinc dos fills […] Estic sense feina, sense papers i és difícil avançar“, narra. Viuen al barri, a Navas, i van venir a Barcelona uns anys enrere procedents de l’Argentina. Des que el seu marit va morir ara fa vuit mesos, no ha entrat cap ingrés a la llar. La Carolina accepta amb resignació la realitat que li toca viure, però confia que, de mica en mica, podrà tirar endavant i cada vegada amb més autonomia.
Atenen fins a 150 famílies dels Serveis Socials
Els 14 voluntaris de Sant Joan Bosco atenen fins a 150 famílies ─unes 400 persones─ derivades dels Serveis Socials del Clot i Garcilaso. Treballen a un ritme frenètic i, ara per ara, no preveuen que la necessitat afluixi. “Crec que encara durarà una bona temporada, va per llarg. Al servei en tenim, de moment, per estona”, lamenta Emili Marcos, rector de la parròquia, que acumula anys d’experiència amb el banc d’aliments.
La cua de la fam que es forma els dijous a la plaça de Ferran Reyes no és l’única que persisteix a la ciutat. La crisi econòmica derivada de la covid-19 ha portat també cues per recollir menjar a la plaça de Sant Agustí, al Raval. Cada setmana, 200 famílies del barri van a omplir carretons a l’entrada de la parròquia de Sant Agustí, on també reparteixen diàriament uns 400 àpats cuinats a altres persones vulnerables i sense recursos.