La ONGD salesiana “Jóvenes y Desarrollo” va celebrar el cap de setmana passat el Congrés ‘La F.P. i l’Emprenedurisme en l’Agenda per al Desenvolupament Post-2015’, en el qual es va plasmar que l’educació és el gran motor del canvi social i el progrés econòmic.
Amb el lema “L’educació que mou el futur”, unes 200 persones es van donar cita en l’auditori del Caixafòrum de Madrid per a parlar sobre Formació Professional i emprenedurisme. Al costat d’ells, un grup d’experts de diferents països van parlar sobre experiències i claus perquè l’educació promoga el Desenvolupament. De la Inspectoria Maria Auxiliadora hi va participar el superior, Cristóbal López qui va realitzar la introducció al Congrés. També ho va fer el delegat de l’inspector, Juan Bosco Sancho, així com els coordinadors d’Escoles Javier Torregrosa i Carles Rubio,i el delegat de Pastoral Juvenil de la Comunitat Valenciana, Saragossa i Múrcia, Pablo Gómez. Els van acompanyar professors, directors de col·legi i salesians de la inspectoria.
Fan falta "persones ben formades: amb cap per a pensar, cor per a estimar i mans per a treballar", va assenyalar Cristóbal López en l’obertura del congrés el divendres. L’inspector de la Inspectoria de Maria Auxiliadora va indicar que el Sistema Preventiu de Don Bosco és "una gran eina" per a aconseguir aquest propòsit. Per la seua banda, el president de JyD, Manuel de Castro, va lamentar que "una societat culta i tecnificada" com l’actual haja sigut incapaç d’acabar amb la pobresa: "No tenim perdó".
Els conceptes d’educació i desenvolupament van caminar de la mà al llarg del congrés. En la primera ponència, Patrick Werquin, expert en educació i mercat laboral, va exposar la situació de la Formació Professional en el món. Mentre en els països en vies de desenvolupament falta una F.P. de qualitat, en els occidentals la gran trava d’aquesta formació és l’escàs prestigi social que posseeix.
En les sessions de la vesprada, el debat es va traslladar al terreny més proper. Paquita Arbizu, experta en Cooperació al Desenvolupament, va parlar sobre el paper de la Unió Europea en assumptes com la Formació Professional o el Desenvolupament. Tot seguit, es va obrir una taula redona sobre la implantació de la F.P. Dual a Espanya. Es van plantejar crítiques al model i dubtes sobre si realment els alumnes tindran l’atenció d’un tutor durant el seu aprenentatge en les empreses.
Una mica més que emprenedurisme empresarial
En la jornada de dissabte, la ponència que més expectació va aixecar va ser la del Catedràtic de Filosofia José Antonio Marina, qui va arreplegar el guant llançat el dia anterior sobre la F.P. Dual en el nostre país: "És una estafa vergonyosa". Marina va centrar el seu discurs en el emprenedurisme social com a vehicle per a aconseguir la felicitat individual i grupal. En aquest sentit, va assenyalar que la intel·ligència ha d’estar al servei de la bondat.
En el tancament de l’acte, l’inspector de la Inspectoria de Santiago El Major, Juan Carlos Pérez Godoy, va recordar la vocació de Don Bosco per l’educació, especialment dels més desfavorits.