5 noviembre 2014


Maria Teresa Castells te 50 anys, treball en la Universitat de Múrcia com a biòloga en el Servei de Suport a la Recerca. Es salesiana cooperadora y colabora como voluntaria en la Fundación Ángel Tomás. En aquest moment tinc el servei de coordinadora del centre de salesians cooperadors a Elx i del projecte Casa Mamà Margarita.

P.-Com vas entrar a formar part de la Fundació Ángel Tomás i de les Plataformes Socials de la zona centre de la Inspectoria Salesiana Maria Auxiladora? En quin projecte?
R.-
El meu primer contacte amb el món salesià va ser en un grup juvenil, posteriorment em vaig iniciar en un grup de formació de Salesians Cooperadors i des d’aquesta Associació vam engegar el projecte, “Pis d’emancipació per a joves en risc d’exclusió social Casa Mamà Margarita” a Elx. Posteriorment aquest projecte es va integrar en la Fundació perquè quedara englobat en un marc salesià comú amb l’atenció preferent als joves en el camp d’acció social. El centre de salesians cooperadors d’Elx és responsable de la coordinació i del dia a dia d’aquest projecte.

P.-Per què vas decidir fer-te educadora i dedicar el teu temps pels altres?
R.-
Quan era una jove, simplement vaig descobrir que igual que altres persones m’havien acompanyat i vivien l’esperit *salesiano, jo necessitava ser i fer el mateix, independentment que fóra complint anys, era part essencial de la meua vida. Açò era possible mantenir-ho i cuidar-ho des d’una opció adulta i tenia un nom “salesiana cooperadora”, una vocació salesiana des d’una vida seglar compromesa amb els joves com a part essencial de la teua vida, amb l’estil salesià i amb una comunitat de salesians cooperadors com a referència.

P.-Què futur li augures a la Fundació Ángel Tomás i els seus projectes?
R.-
La Fundació Ángel Tomás i Casa mamà Margarita té un gran futur, perquè sens dubte “Déu ho vol”, aqueixa és l’experiència d’aquests 7 anys de vida del projecte. Són molts els joves que necessiten d’aquest tipus de cases d’emancipació i molt poques les places disponibles. El projecte es va iniciar en 2007 i són ja 37 els joves beneficiaris. Tirant la vista arrere no tenim cap dubte que segueix avance perquè a part dels voluntaris, educadors i el suport de la Fundació i de punts… està en mans de Déu i de l’Auxiliadora. Cal ser somiador com a Don Bosco per a seguir sempre avance amb il·lusió per a donar una nova oportunitat a aquests xics, que sens dubte avui estarien entre els preferits de Don Bosco.

P.-Explica’ns una mica sobre els xics, la realitat del projecte…

R.-Els beneficiaris del projecte són joves procedents de cases tutelades de menors que es porten la sorpresa que quan compleixen 18 anys al costat de la celebració de l’aniversari s’acaba la seua tutela i han de deixar la casa. Amb aquest projecte cerquem donar-los una oportunitat de continuïtat educativa, formar-los per a ser honrats ciutadans i integrar-los en la societat. És un recurs temporal per a preparar-los a l’emancipació total. La majoria són immigrants, no tenen cap suport econòmic ni familiar. A casa Mamà Margarita vam crear aqueix ambient de família per a acompanyar-los i voler-los i preparar-los per a la seua autonomia, ens convertim en la seua família de referència i procurem mantenir contacte amb aquells que ja s’han emancipat. A més de l’allotjament i manutenció, la qual cosa més ens importa són ells com a persones. Promovem la formació professional que els capacite per a un treball, cerca d’ocupació, i formació en les tasques domèstiques, convivència i socialització. Molts d’ells són musulmans, cuidem el respecte i la tolerància entre tots i una formació en valors i sentit i cura cap a la transcendència, promovent el diàleg interreligiós i cultural.

P.-Quina és la diferència entre la Fundació Ángel Tomás i els projectes salesians d’altres entitats?

R.-L’atenció preferent als joves, el propi estil salesià optimista servicial acollidor com a signe d’identitat, els joves en el centre de tot. Les raons de per què atenem a aquests xics, des del nostre “ésser cristià i salesià”. Tenim molt que aportar des del que som, a ser testimonis de les raons de la nostra acció i a treballar en xarxa amb altres institucions i organitzacions per a arribar a atendre a més persones i al mateix temps que la nostra acció siga evangelizadora i un signe de la nostra vocació salesiana.

També et pot interessar …