En aquest reportatge publicat diumenge, 2 de novembre, al suplement Gran Barcelona de El Periódico i titulat “Una ciutat amb Esperança”, es fa ressò de diferents iniciatives socials que mostren el potencial humà del barri i l’allunyen de l’estigma d’un barri amb l’índex d’atur més elevat, amb la renda per càpita més baixa, amb serveis més deficients, i amb el nombre més elevat de desnonaments de la ciutat de Barcelona.
Enfront d’aquesta situació límit que viu el barri, s’alça la força de la seva gent i el teixit associatiu que l’envolta, que no es rendeixen i lluiten sense descans per revertir aquesta situació i fer del barri un espai d’esperança impulsant la solidaritat entre la seva gent i amb la posada en marxa de programes que, conjuntament amb la col·laboració de les autoritats locals, impulsin al barri cap a nous horitzons.
En aquest context va néixer fa tres anys el projecte “Ciutat Esperança”, impulsat pel Pla Comunitari de Ciutat Meridiana conjuntament amb l’associació El Parlante, en col·laboració amb la Plataforma d’Educació Social (PES) Centre Cruïlla dels Salesians. Partint de la base que les males notícies són sempre més fàcils de propagar que les bones, el projecte ha engegat diverses iniciatives per promoure una visió positiva de la realitat de Ciutat Meridiana.
En la primera edició del projecte – aquesta ja és la tercera – els joves del barri van realitzar tres curts que retrataven els punts forts del barri: un sobre l’entorn natural (Collserola), un altre sobre la solidaritat veïnal, i un tercer sobre la riquesa que suposa la diversitat cultural.
La segona edició del projecte “Ciutat Esperança” es va dur a terme aquest estiu passat a través del camp de treball organitzat per la PES – Centre Cruïlla dels Salesians, en què dos grups de 15 joves van dur a terme les tasques de neteja de Collserola. “Els nois treballen de forma voluntària cuidant el seu entorn. S’impliquen en la comunitat”, explica Mariano Hernando, responsable de projectes d’inserció del Centre Cruïlla.
Després d’aconseguir un gran èxit amb el curt sobre el camp de treball d’aquest estiu, ja es treballa en la tercera edició, centrada en les relacions sexuals i de parella, en un barri amb una taxa alta d’embarassos d’adolescents.
El projecte Cruïna, restaurant obert al barri.
Un altre dels aspectes que es destaca al reportatge és el projecte Cruïna que impulsa el Centre Cruïlla, un taller de cuina que s’ha consolidat i que en l’actualitat els divendres al migdia, el Centre Cruïlla habilita un espai com a restaurant obert el barri i s’ofereix un menú molt complet per 8 euros.
Els participants del projecte Cruïna, un cop finalitzada la seva formació tenen l’oportunitat de seguir al projecte Xiula, impulsat també pels Salesians, una mena d’empresa de treball temporal en la qual el centre contracta nois que han passat pel projecte perquè vagin entrant en el mercat laboral.