11 noviembre 2015

Des de la ONGD Solidaridad Don Bosco es comparteix el testimoni del salesià Desiré Adjeckam, director del Centre de formació Don Bosco i del Col·legi Salesià d’Educació Secundària a Damala, Bangui, de la feina que estan realitzant els Salesians a la República Centreafricana. Treball que està sent possible, en gran part, gràcies a totes les donacion rebudes en la campanya "Espais de pau. Escoles per la reconciliació a la República Centreafricana ".

"Des de principis de setembre de 2015, 250 nens i nenes en situació de vulnerabilitat, una part d’ells excombatents, van ser enviats per UNICEF al Centre de Formació Don Bosco a Damala, com a part de la seva recuperació i formació. En el grup hi ha 91 excombatents que es beneficien d’aquesta formació, dels quals 25 són noies i 66 són nois.

Van començar la primera fase de la formació, que consisteix en alfabetització amb quatre professors que porten el seu acompanyament: un educador per a l’alfabetització, un educador per a arts plàstiques, un educador per a l’ensenyament moral i religiós i un altre per a l’esport. Cal assenyalar que, abans de la formació, els nens i nenes van ser sotmesos a un tractament mèdic abans d’unir-se al grup per evitar les malalties contagioses i epidèmiques, i també van realitzar un test per als possibles casos d’incapacitat de realitzar activitats esportives.

A més, compten amb un pla de salut en el qual els nens i les nenes són acompanyats psicològicament. Estan molt feliços de tenir aquesta formació. Alguns diuen que la raó que els movia a entrar en els grups armats era perquè no sabien què fer a la vida i es veien obligats a prendre les armes. Però alguns tenen l’esperança de, més endavant, poder convertir-se en professionals i bons ciutadans.

Molts d’ells es penedeixen dels que van experimentar i es comprometen a ajudar a famílies i nens i nenes que es troben en la mateixa situació. Altres expliquen que van ser manipulats i de vegades obligats a fer-ho pels "caps locals".

Actualment, els nens i nenes que han començat la primera fase de la formació la finalitzaran el 30 de novembre. Des de l’1 de desembre de 2015, que es van unir a la segona part estaran essencialment dedicats a l’aprenentatge d’un ofici.
 
Els professors ja han preparat els programes previstos per a les diferents línies de capacitació. No obstant això, han d’aprovar un text d’orientació per a l’ajuda a l’elecció de les professions que el Centre Don Bosco de Damala posa a la seva disposició que són: fusteria, agricultura i ramaderia, electricitat, mecànica, escola de conducció, obra, sastreria i informàtica .

La primera conclusió que es desprèn és que són feliços de tenir aquesta formació. La prova és que ells sempre són puntuals, arriben cada matí mitja hora abans de l’inici de classes.

Els kits d’higiene van ser adquirits per prevenir totes les malalties. Les teles per a la fabricació de les uniformes de Taller ja estan comprades. A cada nen / a se li ha lliurat una targeta d’identificació escolar per a ser identificat, i també, de circulació al país, com un ciutadà / a reconegut / a; ja que, des de la sortida dels rebels Seleka, aquests es quedarón amb la màquina que s’utilitza per a expedir el document nacional d’identitat.

Cada matí, els nens i nenes tenen, abans de les classes, lliçons sobre la pau, el perdó, la reconciliació, el respecte a la vida, l’amor a la pàtria i la higiene.

En el pla pastoral, el Centre Juvenil Don Bosco de Damala fa un gran treball per entretenir i per escoltar-los. S’organitzen sortides lúdiques, jocs de fira, campionats esportius, concursos de ball, teatres, música, recitació, poesia sobre la pau, la reconciliació i el respecte per la vida.

Dilluns 7 de setembre, en el marc de les activitats socioculturals, els nens i nenes van poder gaudir d’una gran fira. El dissabte 12 de setembre ells van participar en una competició esportiva anomenada "Sí a la pau, mai més prendré les armes". És la millor manera que tenim de recompensar. Properament s’organitzaran competicions de dansa tradicional i teatre amb el tema "mai més"

Al mes d’octubre més de 120 nens han estat recuperats de mans dels líders rebels. Ells van ser identificats pel servei especial de la Càritas Diocesana i el Ministeri d’Afers Socials i es presentaran una vegada més a Don Bosco per a la seva educació i integració social a la vida. Nosaltres en tenim preparada la benvinguda.

En definitiva, els nens i nenes estan molt contents i continuen la seva formació amb molt d’interès, a l’espera que d’altres s’uneixin a ells. "

També et pot interessar …