19 noviembre 2015

L’Assemblea General de les Nacions Unides va recomanar el 1954 la institució del Dia Universal de la Infància amb l’objectiu de fomentar la fraternitat entre tots ells i promoure el seu benestar en tots els països. El 1959 es va fixar el 20 de novembre com a data en què l’Assemblea va aprovar la Declaració dels Drets de l’Infant.
 
Més de cinc dècades després al món hi ha més de 27 milions de nens refugiats, com mostren les últimes xifres publicades per l’ACNUR, en què es mostra el perfil de nens que han abandonat casa seva, la seva escola, a les seves famílies i amics, i han hagut de fugir de la guerra per enfrontar-se a un futur incert.
 
Algunes dades per contextualitzar el 20 de novembre.
 
Segons l’últim informe de l’ACNUR molts nens fan, a més, aquest camí a l’exili sols, com Yayo, una nena sudsudanesa de 13 anys que va portar a Uganda als seus tres germans petits per posar-los fora de perill de la violència. Quan els combatents van arribar al seu poble, els seus pares estaven fora de casa, al mercat, i Yayo va haver de sortir corrent amb els seus germans enmig de la multitud.
 
Van aconseguir arribar a Uganda després de passar diversos dies caminant i fent torns amb la seva germana per carregar al més petit, de 2 anys. Afortunadament, els nens es van retrobar amb la seva mare poc temps després en un assentament.
 
27,5 milions de refugiats al món
 
Només la guerra a Síria ha obligat a gairebé 2 milions de petits a convertir-se en refugiats i viure en condicions duríssimes en països de la regió com Jordània, el Líban o Turquia. De tots ells, el 39% són menors de 11 anys, com la Saleh, que està tractant de conservar la seva passió pels coloms tot i viure en un assentament al Líban. La seva família és criadora de coloms i ell diu que li agrada alimentar-les i cuidar-les perquè li recorden a la seva vida passada a Síria, d’on va fugir fa ja més de 4 anys.
 
1,6 milions de nens menors de 11 anys afectats pel conflicte sirià.
 
A més dels nens sirians que viuen refugiats a la regió, altres milers han vingut a Europa amb les seves famílies arriscant la seva vida a la Mediterrània. Arriben espantats per tot el que han viscut i pel viatge. Encara els queden per davant molts dies de viatge, d’espera en terra de ningú entre fronteres, de fred i fins i tot moments de caos i tensió. En el trajecte, la majoria d’ells només somia amb un futur millor en què tornar a tenir una llar i tornar a l’escola.
 
700 nens refugiats arriben cada dia a Europa
 
El dur viatge a la recerca d’un lloc segur lluny de la violència acaba en països del nord d’Europa, on sol·liciten asil i esperen ser reconeguts com a refugiats. Mentrestant, aprenen un nou idioma, fan nous amics i reinicien poc a poc la seva vida.
 
200.000 nens han sol·licitat asil a Europa.
 
Alguns nens refugiats es troben en una situació tan vulnerable que l’ACNUR ha de buscar solucions a llarg termini per a ells, com ara el reassentament. Aquest va ser el cas d’Abdu, un nen sirià de 7 anys sord de naixement que va ser traslladat a Alemanya amb la seva família i que ara pot sentir gràcies a la cirurgia que li van practicar. La seva història és similar a la d’Omar, el nen sirià que no podia créixer, i a la d’altres molts petits que necessiten tractaments mèdics als quals no poden accedir als primers països que els van acollir.

També et pot interessar …