El passat 25 de novembre va començar la visita apostòlica del Papa Francesc a Àfrica amb el seu pas per Kenya, Uganda i República Centreafricana. Ja amb els seus primers discursos el Sant Pare va posar l’accent en la importància del diàleg ecumènic i interreligiós, en un moment en què en nom de la religió es fan atemptats bàrbars.
El Papa va aterrar a la tarda a l’aeroport "Jomo Kenyatta" de Nairobi, el Pontífex va fer una visita de cortesia al President de la República i al final de la tarda va mantenir un diàleg amb les autoritats de Kenya i el Cos Diplomàtic.
En el matí del 26 de novembre va estar al Saló de la Nunciatura Apostòlica de Nairobi per una trobada interreligiosa i ecumènica. "El diàleg ecumènic i interreligiós no és un luxe. No és una cosa addicional o opcional, sinó que és essencial, és una cosa de la que el nostre món ferit pels conflictes i la divisió, cada vegada en té més necessitat", va comentar el Papa.
El Papa també va nomenar específicament tres "atacs bàrbars" del fonamentalisme religiós que han marcat la història recent de Kenya, al Westgate Mall, a l’University College de Garissa i a Mandera. "Crec en la importància de la nostra convicció comuna segons la qual el Déu a qui busquem servir és un Déu de pau. El seu sant nom mai ha de ser utilitzat per justificar l’odi i la violència", ha afegit sobre aquesta qüestió.
Al final del matí, durant la missa presidida al campus de la Universitat de Nairobi, el Papa va convidar a les milers de persones presents – tot i la pluja – a defensar la vida i la família "de l’arrogància" que fereix la dignitat humana.
"Les famílies cristianes tenen aquesta missió especial: irradiar l’amor de Déu i abocar l’aigua del seu Esperit vivificant. Això és especialment important avui, perquè assistim a l’avançada de nous deserts, creats per una cultura de l’egoisme, el materialisme i la indiferència dels altres ", va dir. "Els grans valors de la tradició africana, la saviesa i la veritat de la Paraula de Déu i el generós idealisme de la seva joventut, els guiïn en la tasca de formar una societat cada cop més justa, inclusiva i respectuosa de la dignitat humana".
El Papa va concloure la seva homilia amb una expressió en l’idioma local: "Mungu abariki Kenya!" (Déu beneeixi a Kenya).