El teatre del Col·legi Salesian Sant Joan Bosco València va acollir, el passat 27 de novembre, l’estrena del documental "56", que s’emmarca en el projecte solidari Wilka.
El documental "56" segueix la vida de tres xiquets amb realitats difícils i diferents en les quals es relaciona el treball infantil, la dificultat d’aconseguir 56 kg d’arròs i el procés del projecte Willka; que intenta millorar la situació dels xiquets, les xiquetes i les seues famílies mitjançant la construcció de 10 pous d’aigua, una escola de cinc aules, un menjador que dóna de menjar als alumnes i una casa d’acolliment per a 15 xiquets. La realitat és molt dura i s’aprecia fàcilment en totes les situacions que apareixen en el documental, per açò, “56” té un missatge esperançador; cru, però esperançador.
En paraules de l’autor de Willka, Carlos Gómez, “l’estrena del passat divendres va ser realment especial”. Entre les persones que no van voler perdre’s aquest moment, es van trobar quasi tots els alumnes de l’autor i les seues famílies, “em van fer sentir-me còmode, a gust, i realment feliç”, afirma.
Des de Salesians Sant Joan Bosco relaten que les imatges van remoure consciències, van desordenar armaris, van provocar llàgrimes i somriures; la part narrativa va xocar de front, sent inicialment crua, realista però crua, i acabant amb un missatge d’esperança. Esperanza en la infància. La música va ser el ciment que acabà de compactar aqueixa combinació i que va estructurar la història dels tres protagonistes. Una música internacional per a un missatge internacional.
“56” és una producció de Música y Compromiso (Assisi Produccions) amb la col·laboració i participació de l’ONG GNRD (Global Network for Rights and Development) i la realització de l’equip tècnic i humà de BONZE.
L’entrada va ser lliure i gratuïta per a les quatre-centes persones que van voler gaudir d’aquest documental. L’acte va estar portat per Música y Compromiso (Assisi Produccions), presentat per María Trelis i en ell van intervenir: Mario Jordà (Assisi produccions), Diana Zarzo (ONG GNRD), Marco Huertas (director del documental), Fran Ros (Assisi Produccions), Vallivana Álvarez (coordinadora del projecte) i Carlos Gómez (coordinador del projecte i autor de la novel·la Willka). Van ser intervencions breus, el protagonisme ho va tenir el documental, amb una durada de 29 minuts.
56
En l’aldea de Soavinarivo de Madagascar existeix una escola que exclou. El pagament al professor és de 56 kg d’arròs/any per cada xiquet, la qual cosa fa que siga quasi impossible accedir a ella per a moltes famílies de l’aldea. A més, la qualitat de l’ensenyament és nul·la. El professor solament va tres o quatre vegades al mes, després d’haver realitzat les seues tasques. No hi ha un horari definit. No hi ha cadires ni taules. Abunden les esquerdes en les parets. El procés del cultiu d’arròs és dur. Aconseguir 56 kg per a assistir a l’escola no és una prioritat per a les famílies; la prioritat és la subsistència dels seus membres. L’educació és l’únic motor de desenvolupament d’una societat i l’educació de l’escola de Soavinarivo és precària i amb uns recursos humans i materials que no arriben a un mínim de dignitat i qualitat. Així que, en realitat, no hi ha escola, sinó que és una forma d’aprofitar-se dels veïns de l’aldea. Tenir la possibilitat d’aprendre en una escola de qualitat els donarà les eines per a millorar les seues condicions de vida.