Com a Salesians constatem amb alegria que el sistema preventiu i l’estil de Don Bosco fonamentat en la religió, la raó i l’amor, imprimeixen un segell especial en els cors dels joves àrabs, siguin Cristians o Musulmans.
La situació:
Finalment la guerra entre Gaza i Israel ha entrat en un procés de pau momentani. La pau ja dura 50 dies, del 8 de juliol al 26 d’agost. El conflicte del 2014 és ja el tercer en pocs anys, fet que demostra la cruesa del conflicte. El primer va ser en els anys 2008-2009 (27 desembre a 18 gener); el segon el 2012 (14-21 de novembre). I l’actual, que és el tercer conflicte, no només ha estat el més llarg, sinó el més cruent i devastador. A Gaza el nombre de víctimes comptabilitzades és de 2.143 morts, dels quals 490 són dones i nens. A més, s’han comptabilitzat aproximadament 11 mil ferits, dels quals 3 mil són nens.
Les persones desplaçades de les seves llars són més de mig milió, han estat destruïdes més de 20 mil construccions. Es calcula que per reconstruir-ho es necessitaran prop de 4.500 milions d’Euros. I només l’ajuda humanitària bàsica, és a dir: aigua, menjar, medicines i electricitat ja es necessiten al voltant de 200 milions d’Euros. També Israel plora els seus caiguts, 70 morts, entre els quals hi ha 6 civils i un nen. Per contrarestar i interceptar els míssils llançats des de la franja de Gaza (es calculen uns 3.700) i per destruir la xarxa de túnels, Israel ha disparat uns 3.700 míssils, en l’operació militar "Protective Edge" (Frontera protectora).
Servirà tanta sang vessada per calmar els ànims i conduir ambdues parts a un veritable diàleg? Per ara, gràcies a la mediació d’Egipte, s’ha arribat a una treva de "cessament del foc indefinida" (acord que cap de les parts ha de trencar), fins a trobar-se d’aquí a un mes a la taula negociacions.
En el moment oportú ambdues parts presentaran les seves principals condicions. D’una banda, Israel demana desmilitaritzar la Franja; i per l’altra, Gaza demana un port, un aeroport i majors possibilitats de moviment per als seus habitants.
Ja s’han fet petits passos, com la reobertura del trànsit en territori israelià per als malalts, comerciants i palestins amb permisos especials; la reducció de la zona d’exclusió per als agricultors de Gaza prop de la zona fronterera, i l’increment de la zona de pesca al Mar Mediterrani.
Situació dels Salesians durant el conflicte
Les presències Salesianes SDB a Terra Santa són cinc: 3 a Israel (Jerusalem, Natzaret i Beit Gemal) i 2 a Palestina (Betlem i Cremisán). Les presències de les Filles de Maria Auxiliadora són 4: 2 a Israel (Jerusalem i Natzaret) i dos a Palestina (Betlem i Cremisán). Totes les obres es troben a una distància significativa dels llocs de conflicte. No s’han registrat pèrdues humanes ni danys materials.
La veritat és que tots, uns més que altres, es van veure afectats per la situació general, donada la vinculació estreta que existeix amb la població afectada pel conflicte. En particular, diversos grups de pelegrins i / o d’estudi que ja havien planejat els seus viatges, i estaven en contacte amb nosaltres, els van cancel·lar, arran de la situació d’emergència.
S’ha pregat intensament per la pau de tantes maneres, sent l’única arma a la nostra disposició. En els nostres ambients que són freqüentats únicament per àrabs, ja siguin cristians com musulmans (els jueus tenen les seves pròpies institucions educatives). Eduquem als joves per a la pau, no és una tasca fàcil, sobretot, en situacions com aquestes. El repte és veure amb alegria el Sistema Preventiu i l’estil educatiu de Don Bosco basat en la religió, la raó i l’amor, que imprimeixen un segell especial en els cors dels joves.