Centres juvenils salesians llancen una app per prevenir el consum d'alcohol en menors

28 octubre 2014

La Confederació de Centres Juvenils Don Bosco, dins del seu compromís amb la prevenció del consum de drogues en menors i joves, ha desenvolupat "Pasaporte 0%", una APP per prevenir el consum d’alcohol entre els menors, presentada el 25 d’octubre a Valladolid en el marc del 2n Fòrum de participació juvenil.
 
L’aplicació ha estat dissenyada comptant amb la participació de joves i adolescents, pares, mares, animadors juvenils, professionals de diferents àmbits (sanitari, educatiu, informàtic o infància), que van participar durant els mesos de març i abril n el prototip de l’aplicació .
 
La Confederació de Centres Juvenils Don Bosco, seguint les orientacions dels joves i professionals, es va decantar per dissenyar una eina enfocada a reduir la pressió social que els i les menors reben davant el consum d’alcohol. D’aquesta manera, s’ha creat una APP divertida on els jugadors han d’anar superant diferents "Missions" que els permeten anar acumulant segells per completar un passaport virtual el "Pasaporte 0%".
 
L’aplicació, que està pensada per gaudir en grup, especialment en espais d’educació no formal (centres juvenils, associacions de temps lliure, etc.) farà reflexionar els jugadors sobre els aspectes positius que els envolten i que els permetran gaudir d’un temps lliure més saludable. No cal consumir alcohol per divertir-se, podem tenir 100% de diversió amb 0% de risc.
 
Durant el desenvolupament de l’aplicació joves de diferents punts d’Espanya, van aportar el seu particular punt de vista sobre les solucions al greu problema del consum d’alcohol. La gran majoria d’ells coincideixen a assenyalar "la pressió del grup" com l’aspecte més rellevant a l’hora de fer front a l’inici del consum d’alcohol. Andrés (Madrid, 15 anys) diu: "Atreveix-te a canviar, atreveix-te a fer coses diferents i pensa per tu mateix".
 
D’altra banda, valoren positivament que s’hagi comptat amb la seva opinió per al desenvolupament d’aquesta iniciativa. Joshua (Madrid, 15 anys) apunta: "Vaig conèixer a gent amb la qual no havia tractat mai que eren més grans i així vaig poder aprendre més coses (…) són noves experiències, ara puc parlar d’això i presumir una mica"; i Lucía (València, 17 anys) apunta: "Em vaig quedar bastant sorpresa quan em van cridar i quan vaig saber el que era em va encantar, saber que s’anava a fer un projecte així i que volien comptar amb mi. Em vaig sentir súper bé."
 
Per al desenvolupament de l’APP s’ha comptat amb la participació de professionals com Olga (Plataforma d’Organitzacions d’Infància) qui no dubta a dir que Pasaporte 0%: "És una aplicació divertida, que repta a les persones joves i que les converteix en persones més originals, més actives a l’hora d’enfrontar-se a la pressió social que de vegades et fa consumir alcohol, arrasarà", o Concha que és mare d’adolescents i metgesa qui apunta que" és fonamental que estigui fet amb les idees dels propis joves ".
Per al prototip de l’aplicació la Confederació Don Bosco ha comptat amb Quiero salvar el mundo haciendo marketing i Linked teams(@linkedteams), que va assumir el repte de convertir en eina les idees i aportacions sorgides en els tallers. Jaime, responsable d’aquest projecte des de Linked teams diu: "Nosaltres treballem amb Quiero salvar el mundo haciendo marketing per aterrar totes les idees que van sortir dels tallers de la Confederació Don Bosco, per aterrar el projecte tècnicament i proposar idees innovadores. Moltes vegades el client per falta d’experiència, no és capaç d’imaginar-se tot el que es pot fer ".
 
"Amb les aportacions dels xavals, vam començar a pensar en vies a partir de les quals poguéssim crear una aplicació. En vàrem veure diverses, vam decantar-nos per les tres més viables i al final ens vam decantar per la més completa, que és sobre la que vam fer l’app" , explica Esther Fernández, directora de Tecnologia Social de Quiero salvar el mundo haciendo marketing (somosquiero).
 
Aquesta activitat ha comptat amb el suport econòmic de la Delegació de Govern per al Pla Nacional sobre Drogues, que en el seu Pla d’Acció sobre Drogues 2013-2016, contempla com a objectiu general retardar l’edat d’inici i reduir el consum d’alcohol en joves.
 
L’aplicació està disponible per a dispositius Android a través de GOOGLE PLAY, es pot trobar buscant "Pasaporte 0%".
 
La Confederació de Centres Juvenils Don Bosco posa a disposició de tota la comunitat educativa aquesta eina, especialment adreçada a animadors i animadores juvenils que treballen en l’àmbit del temps lliure. Properament posarà a disposició de tots ells una unitat didàctica que acompanyarà a l’aplicació per facilitar el seu ús en espais d’educació no formal.
 

També et pot interessar …