Luis Fernando Medina és el director de Solidaritat Don Bosco des de 2008 però porta col·laborant amb aquesta ONGD especialitzada en educació per al desenvolupament des de l’any 95.
Amb quines virtuts definiries Solidaridad Don Bosco?
Som una organització fundada l’any 91, de manera que tenim una trajectòria que ens avala i el gran suport del nostre promotor, els Salesians, la qual cosa ens dóna rendibilitat, suport i confiança. Tenim un grup molt compromès, tant a nivell de voluntariat com a nivell tècnic, i confiem en el projecte, intentant ser transparents, tenir un sistema de qualitat, auditories, etc.
En què consisteixen els principals projectes en els que esteu involucrats actualment?
Tenim la mirada molt fixa a l’Àfrica subsahariana, principalment francòfona, i en aquest context tenim ara per ara països que estan sent afectats per l’Ebola, com Mali, països afectats per conflictes polítics, com Burkina Faso, o també afectats per conflictes bèl·lics, com la República Centreafricana. A nivell de captació de recursos, aquest any tenim la nostra mirada posada a la República Centreafricana, amb la campanya ‘Espais de pau’, que per a nosaltres és una campanya molt compromesa amb el context de violència, inestabilitat i enfrontaments que s’està vivint al país, apostant per recuperar allò que creiem que pot construir la pau, que són l’escola i les activitats de formació i de temps lliure de la joventut. Però tenim la mirada posada en molts altres projectes.
Quina és la vostra relació amb els finançadors públics?
Ni en la millor de les etapes en les partides de finançament públic al sector de cooperació ens sembla que hagin estat suficients. Ens hem acostat al 0,27, al 0,30, però l’anhelat el 0,7, és una quantitat simbòlica que hem d’aconseguir. A més, en aquests últims anys, amb la crisi, la cooperació internacional ha estat dels sectors més afectats, fins al punt que la cooperació internacional està desmantellada a l’Ajuntament de Sevilla. Perquè no és que només hi hagi hagut una reducció de la quantia i de les subvencions, que s’ha donat d’una manera total, sinó més d’un altre tipus d’estructures que acompanyaven aquesta política de cooperació també han estat desmantellades, pel que el nostre descontentament és total. Hem de fer una reivindicació, fins i tot a aquelles administracions que creiem que fan un esforç i que segueixen tenint-la en agenda, com és la Junta d’Andalusia a través de l’AACID, perquè segueixin augmentant les partides i facilitant la gestió d’aquests projectes.
¿Percebeu algun altre tipus de suport mitjançant altres formes de finançament?
Les ONG hem fet alguna cosa possiblement malament tots aquests anys, que és tenir una gran dependència del finançament públic. Fa poc em deia un gestor d’una de les agències de les comunitats autònomes amb les quals treballem que les ONG som addictes a la subvenció. Evidentment entenem que l’etapa que ens toca viure no és la mateixa que la que hem viscut anys enrere, amb la qual cosa hem de diversificar les nostres fonts de finançament, i que no poden ser exclusivament públiques, el problema és que el context tampoc és el millor per a això. Tenim la sort de tenir molts socis que donen de forma periòdica, i també moltes persones que participen amb donacions espontànies. El problema és que amb això no compensa la caiguda del finançament públic, per la qual cosa hem de seguir treballant en noves fonts de finançament.
En què consisteix el voluntariat?
El voluntariat és la base de la nostra organització. Solidaridad Don Bosco se sosté perquè hi ha un grup de persones compromeses, de totes les edats, articulades en les nostres seus locals, que duen a terme les tasques d’educació per al desenvolupament i de captació de recursos. Gent que participa en els consells de cooperació, en accions de mobilització, i fins i tot hi ha qui té el desig de culminar aquesta experiència participant en algun projecte del Sud.
Com animaries a la gent a col·laborar amb Solidaridad Don Bosco?
Estem convençuts que el nostre món ha de canviar, i que canviarà a mesura que nosaltres canviem. Qualsevol canvi estructural comença per un canvi personal de compromís, i estem convençuts que la lluita contra la desigualtat és possible. Crec en l’ideal d’un món més igualitari, amb menys injustícies, on prevalgui la pau, i on els nois i noies tinguin accés a l’educació, a la formació i a un futur, és el que sosté a Solidaridad Don Bosco i és el que fa que la gent també es comprometi amb el nostre projecte.