Josep Maria Sabé, ecònom inspectorial de la Província de la ATE des Bangui, mostra l’avanç de la campanya Espais de Pau, organitzada per la Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora a través de les ONGD Solidaridad Don Bosco, VOLS i Jóvenes y Desarrollo Regió Aquest, per a la reconciliació a República Centreafricana (RCA).
La situació de la RCA segueix sent d’inestabilitat greu. Els dos grups rebels que van convertir la situació en guerra civil, estan lliures al llarg del país. A la capital hi ha una certa pau, però les armes són a les cases, i de tant en tant, es passa de la inestabilitat a la violència armada. No hi ha estat de dret. La policia i les forces de seguretat són inexistents. Els Salesians, en plena inseguretat, han optat per fer actius els projectes educatius, per evitar que les / els menors caiguin en mans de grups armats o siguin víctimes de la violència, amb l’esperança que, quan la normalitat es restableixi, tots aquests / es menors s’escolaritzin i puguin tenir un futur amb oportunitats.
"La comunitat viu aquesta experiència de servei amb la consciència de viure en un context de risc, sent conscients que la gent ens necessita al seu costat per tenir esperança i poder passar aquests moments que mai s’acaben", explica Josep Maria Sabé. Els salesians que són a Bangui estan arriscant la seva vida. La comunitat ha viscut ja amenaces, robatoris, violència i por, però, com diu Sabé, "tots ens volem quedar al costat dels joves, perquè els volem més que mai. Déu ens dóna forces per ser amics fidels de la joventut, en aquests moments de por i inseguretat. "
En els centres salesians de Bangui se segueix acollint persones refugiades, que no poden tornar a casa per seguretat o perquè les seves cases han quedat destruïdes. A Damala es troben allotjades 1.300 persones desplaçades, i a Galabadja, 300.
Al campament, els Salesians, amb l’ajuda d’organismes, responen als problemes de salut, seguretat, alimentació i protecció de menors. A l’escola tenen 620 alumnes; al centre professional, 300; a l’escola, n’hi ha 750. Entre aquest grup, hi ha un total de 250 menors que no poden pagar absolutament res, i cal proporcionar alimentació, el material pedagògic, així com cures sanitàries quan ho necessiten.
Hi ha activitats culturals organitzades tots els caps de setmana, per evitar que els infants i joves vaguin pels carrers. Al voltant de 300 joves participen d’aquestes activitats culturals. Els centres juvenils acullen joves de tots els bàndols, sense mirar el seu origen, i generant un ambient al barri de reconciliació, amistat, acollida i respecte.
Aquests espais suposen una bona teràpia per a la reconstrucció de l’equilibri a tants menors que han perdut els seus pares o han estat testimonis de violència extrema. El joc, l’esport, la festa, la música … són excel·lents teràpies per propiciar, enmig de la tràgica situació, alegria i esperança.
D’altra banda, la protecció de les noies segueix sent una prioritat. Els centres juvenils i les zones d’acollida per a persones desplaçades han proporcionat a les noies un espai segur on no podien ser víctimes de cap abús. En el context de pobresa, algunes noies eren convidades per les seves pròpies famílies a buscar la prostitució com a mitjà de subsistència. El fet d’assegurar menjar i sanitat va fer retrocedir aquesta temptació i moltes noies han pogut viure tranquil·les en el nostre campament. A més, els Salesians gestionen dos dispensaris que segueixen oberts amb caràcter clarament social, escoles i centres educatius que volen donar la nota de normalitat i esperança. També hi ha un servei d’acompanyament per a les dones embarassades.