El passat 19 de març va començar el Congrés Internacional de Pedagogia Salesiana que, amb gairebé 300 participants de tot el món, cerca ser “una important ocasió per donar gràcies al Pare per la passió educativa i el lliurament de tants que dediquen la seva vida als nens més necessitats”, com va dir en la seva salutació inicial el Rector Major, Don Ángel Fernández Artime.
Des de les seves primeres paraules el Rector Major va assenyalar el significat de la trobada, per a una Família que té la seva referència en un gran educador, Don Bosco, necessitada sempre de confrontar-se, reflexionar i verificar com augmentar el seu “coneixement, atenció, cura i capacitat operativa, a fi de poder realitzar la nostra missió educativa a l’Església i al món d’avui”.
Don Ángel Fernández Artime, més enllà de veure en les crides del Papa Francesc a la cura dels més necessitats, una reafirmació del patrimoni educatiu salesiano, va dir que ha pogut ja constatar per si mateix en els seus viatges com a Rector Major, la realitat de tants nois i noies, nens i nenes reduïts a un “abandó social” que troben en els educadors salesians la possibilitat de rescat i de realització de la pròpia missió en la vida.
El Rector Major va convidar també als presents a viure el Congrés com una ocasió per aprofundir en la “excel·lència del nostre treball com a educadores i educadors, excel·lència que se situa molt lluny de qualsevol connotació de cerca d’elitisme” o de les “temptacions de la comoditat en les metes aconseguides”, sinó que busca la manera de promoure una renovació per a donar sempre el millor per a l’educació-evangelització dels joves. Aquesta és la raó, a més d’invocar la benedicció de Don Bosco i de l’Auxiliadora, per la qual don Ángel Fernández Artime va aconsellar prosseguir, integrant “saviesa educativa i caritat pastoral”.
Acabada la intervenció del Rector Major, els treballs van prosseguir amb les relacions de Stanislaus Swamikannu, sdb, i de la Professora Paola Bignardi, sobre “Situació social actual i reptes educatius”, i les de don Juan Carlos Quirarte, sdb, i de la Professora Chiara Giaccardi sobre “Condició Juvenil i necessitats educatives”.
Al matí del divendres 20, en la UPS, es van reprendre les activitats amb una anàlisi sobre la contribució actual del Sistema Preventiu, a càrrec dels salesianos Jean-Marie Petitclerc i Miguel Angel García Morcuende, seguits després en la taula de relators per Mara Borsi, de les Filles de María Auxiliadora, i de Michal Vojtas, sdb.
Els treballs de la tarda van estar centrats en la presentació de diverses bones pràctiques desenvolupades per educadors salesians espanyols en el treball amb joves en risc.