Un total de 59 importants organitzacions en el camp dels Drets Humans, dels Drets dels Menors, de la salut i de la inclusió social – entre elles el "Don Bosco Internacional", UNICEF, l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans i la Xarxa Europea de Defensors Civils pels Nens (ENOC, en Anglès) – han expressat la seva preocupació per la falta d’atenció als Drets dels Menors en les discussions sobre les polítiques migratòries a Europa, i per això el passat 30 d’octubre van signar una carta oberta al Consell Europeu.
Un nombre significatiu de nens procedents de països del tercer món emigren a Europa, per diverses raons, viatjant amb les seves famílies, sols o separats d’ells. Només entre gener i agost de 2015 han buscat asil a la Unió Europea 174.235 nens – això vol dir que pràcticament un sol·licitant d’asil de cada quatre va resultar ser un menor.
Per aquesta raó, els 59 signants conviden a la Unió Europea i als seus Estats membres a que apliquin les següents deu accions:
1. Prendre en consideració els drets dels infants i els seus punts de vista, i vetllar pels seus interessos en la presa de decisions, en particular pel que fa a les qüestions d’immigració i asil, i totes les decisions relatives a la circulació d’un nen o una família en un altre país. L’interès superior del menor no ha de ser sotmès a les preocupacions en matèria de migració i el control de fronteres.
2. Satisfer les necessitats humanitàries i d’acollida immediates, fins i tot invertint en una reforma sistemàtica per garantir l’accés sostenible als serveis, i per facilitar la integració.
3. Assegurar que tots els nens tinguin un accés no discriminatori als serveis, com l’atenció sanitària, per a la salut mental i l’educació, i disposin d’un habitatge adequat juntament amb la seva família.
4. Garantir una protecció eficaç de tots els nens contra tota forma de violència, abús, explotació i discriminació, incloent de gènere i l’accés a la justícia per actes de violència o altres violacions dels drets.
5. Assegureu-vos que cap nen està detingut o sotmès a altres mesures punitives a causa de l’estatut de residència o condició de migrant, seva o dels seus pares.
6. Protegir la unitat familiar quan es tracta dels interessos del nen, fins i tot assegurant que cap infant no sigui separat dels seus pares per raons relacionades amb la detenció d’immigrants.
7. Proveir de recerca, rescat i assistència humanitària adequada per prevenir morts evitables, tant en el mar com en terra.
8. Proporcionar als infants i a les seves famílies vies regulars i segures per arribar a Europa a la recerca de protecció i reunir-se amb els membres de la família i per obrir més canals per al respecte dels drets a la feina i l’estudi.
9. Assegurar-se que tots els acords amb els països d’origen i trànsit inclouen la protecció dels drets de l’infant i prestar especial atenció a les necessitats i drets dels infants. Els nens i les seves famílies no han de ser retornats a països on hi ha un risc de violació dels Drets Humans (principi de no devolució).
10. Reforçar l’accés dels nens a la justícia i escoltar el seu parer, fins i tot a través de la informació i l’accés a representació legal en tots els procediments que puguin afectar al seu estat, els drets i les llibertats.
El text complet de la carta està disponible en Anglès al lloc web de la Plataforma per a la Cooperació Internacional sobre Migrants Indocumentats (PICUM, en anglès).