31 diciembre 2015

En la recta final de la Trobada Europea de Joves de Taizé, que finalitzarà demà dia 1 de gener, hi ha ja nostàlgia i molta alegria pel viscut. Prop de 30.000 joves de tots els països d’Europa s’han donat cita a València des del passat 28 de desembre per a celebrar aquesta trobada ecuménica que ja té nova ciutat d’acolliment per a 2016: Riga.

La presència salesiana de Sant Antoni Abat ha sigut una de les parròquies que han participat en la Trobada Europea, coordinant l’acolliment de més de 60 joves, entre pelegrins i voluntaris majoritàriament italians i polonesos però també lituans i serbis. 27 famílies vinculades a la Parròquia de Sant Antoni Abat han obert les portes de les seues cases i durant uns dies han acollit, com a un més, als pelegrins. És el cas d’Enrique, que va participar fa 20 anys durant tres Pasqües en activitats de Taizé, i que no va dubtar a oferir allotjament quan la parròquia salesiana va fer una crida de col·laboració als seus feligresos. “Crec que l’acolliment és el secret de l’èxit de Taizé”, explica Enrique que allotja a dos joves polonesos. “Seria molt fàcil que les esglésies, els centres juvenils, obriren les seues portes per a albergar als joves”. Per a Enrique la clau està a acostar cultures, crear vincles, trencar fronteres i superar barreres, entre elles la de l’idioma. “Existeix un gest universal – assenyala- i és el somriure. Pot ser que no m’entengues però si et somric saps que t’estic acollint”.

Tant Enrique com Amparo, una de les joves de Sant Antoni Abat que està ajudant en la coordinació dels grups de pelegrins, coincideixen que es tracta d’una experiència molt enriquidora. “Jo no coneixia Tiazé fins avui i per a mi ha sigut una oportunitat. He pogut conèixer cultures diferents, a persones d’altres països, compartint una mateixa creença, i practicar anglès”, compta Amparo, a qui li agradaria participar en una pròxima trobada.

Molts joves que han sigut acollits en Sant Antoni Abat ja coneixien la congregació salesiana, principalment els italians, però no tots, com és el cas de Reichel, que ve des d’Anglaterra per a participar per primera vegada en una Trobada Europea. “La gent és molt amable, estic molt contenta”, assegura. El que més li ha agradat de salesians és el paper actiu i social de la parròquia amb la comunitat, “l’església sap bé el que necessita la gent”, afig.

Santiago Muñoz, salesià de Sant Antoni Abat, s’ha encarregat de coordinar l’acolliment, junt a Juan Manuel Gómez, coordinador general de pastoral de la casa salesiana del carrer Sagunt de València. “Ha sigut una experiència molt positiva, de trobada, d’acolliment, molt enriquidora compartint la fe amb altres persones i altres ambients no salesians”, valora. “El llenguatge de la fe i l’afecte ens ha fet entendre’ns i sentir-nos família”, conclou Santiago.

La parròquia de Sant Antoni Abat ha oferit als joves de la Trobada tres experiències d’esperança: el testimoniatge del “Grupo Martes”, els albergs de Sant Joan de Déu i el testimoniatge de Carmina Llopis, qui ha realitzat múltiples pràctiques de voluntariat cristià en comunitats molt necessitades de Centreamèrica, Cuba, Índia i Àfrica.

La Trobada Europea de Joves de Taizé finalitza demà a València després de rebre 2016 amb una gran celebració de la Pau i el menjar d’Any Nou que molts joves celebraran amb les seves famílies d’acolliment i uns altres en les comunitats locals.
 

També et pot interessar …