Per Vatican News
El Papa Francesc envia un missatge als membres d’Associació de Premsa Catòlica que estan celebrant la Conferència de Mitjans Catòlics per primera vegada de manera virtual des de hui 30 de juny fins al pròxim 2 de juliol 2020.
Mireia Bonilla – *Ciudad del Vaticà
Per primera vegada en la seua història, l’Associació de Premsa Catòlica ha organitzat la Conferència de Mitjans Catòlics de manera virtual, a causa de la situació sanitària per coronavirus. El tema d’enguany *Together *While *Apart (Junts mentre estem separats) “expressa eloqüentment el sentit d’unió que, paradoxalment, ha sorgit de l’experiència de distanciament social imposada per la pandèmia” ha dit el Papa Francesc en el seu missatge dirigit als membres d’aquesta Associació. “De fet – continua – l’experiència d’aquests mesos passats ens ha demostrat que la missió dels mitjans de comunicació és essencial per a acostar a les persones, acurtar les distàncies, proveir la informació necessària i obrir les ments i els cors a la veritat”.
Els mitjans han de protegir la comunicació, mai distorsionar-la
El Papa ha donat una clara definició de com haurien de ser i comportar-se els mitjans de comunicació en l’actualitat: “Necessitem mitjans de comunicació capaços de construir ponts, defensar la vida i abatre els murs, visibles i invisibles, que impedeixen el diàleg sincer i la comunicació vertadera entre persones i comunitats”. Però també es necessiten mitjans de comunicació – ha dit – “que puguen ajudar a les persones, especialment als joves, a distingir el bé del mal; a desenvolupar judicis sòlids basats en una presentació clara i imparcial dels fets; i a comprendre la importància de treballar per la justícia, la concòrdia social i el respecte a la nostra casa comuna”. I a això, ha afegit una altra necessitat més: “necessitem homes i dones amb sòlids valors que protegisquen la comunicació de tot el que pot distorsionar-la o desviar-la cap a altres propòsits”.
En el seu missatge destaca la seua invitació a “romandre units” i ser “signe d’unitat” entre ells i recorda que no importa la grandària d’un mitjà de comunicació, el que importa és “ser membres d’un mateix cos”: “Com en tot cos, sovint són els membres més xicotets els que, al final, són els més necessaris. El mateix succeeix en el cos de Crist. Cadascun de nosaltres, onsevulla que ens trobem, està cridat a contribuir, mitjançant la professió de la veritat en l’amor, al creixement de l’Església fins a la seua plena maduresa en Crist”.
Un bon comunicador es dedica al bé dels altres en tots els nivells
A més – diu – “la comunicació no és merament una qüestió de competència professional” i posa en relleu quals han de ser les característiques d’un bon comunicador: “un vertader comunicador es dedica completament al bé dels altres en tots els nivells, des de la vida de cada persona a la vida de tota la família humana. No podem comunicar veritablement si no ens involucrem personalment, si no podem testimoniar personalment la veritat del missatge que transmetem”.
Francisco a més ha evocat sobre els treballadors de l’Associació “l’efusió dels dons de l’Esperit Sant de saviesa, enteniment i consell” perquè tal com ha explicat: “solament la mirada de l’Esperit ens permet no tancar els ulls davant els quals pateixen i buscar el vertader bé per a tots. Solament amb aqueixa mirada podem treballar eficaçment per a superar les malalties del racisme, la injustícia i la indiferència, que desfiguren el rostre de la nostra comuna família”.
Els comunicadors cristians han de reivindicar la veritat
Al final del seu missatge, destaca el seu desig final, perquè els membres de l’Associació de Premsa Catòlica través de la seua dedicació i el seu treball diari, “puguen ajudar als altres a contemplar les situacions i les persones amb els ulls de l’Esperit, per a quan el nostre món parle precipitadament amb adjectius i adverbis, els comunicadors cristians parlen amb substantius que reconeguen i presenten la silenciosa reivindicació de la veritat i promoguen la dignitat humana i on el món veu conflictes i divisions, puguen vostés mirar als pobres i als qui pateixen, i donar veu a les súpliques dels nostres germans i germanes necessitats de misericòrdia i comprensió”.