Els Salesians s’uneixen a la crida i invitació del Papa Francesc a un Pacte Educatiu Global

27 septiembre 2020

Per ANS.

Com a Salesians, ens unim a la crida i invitació del Papa Francesc a un Pacte Educatiu Global: com a missió, com a elecció, com a futur. Dir «Salesians» és a dir Educació i Evangelització dels joves.  Tal com ho va fer Don Bosco en el seu temps, hui nosaltres ens renovem en les formes, en els processos, en les metodologies per a fer-los viure l’oportunitat d’una nova humanitat. El millor que podem oferir a les noves generacions és l’educació, pensant en el futur de la humanitat, amb i per als joves.

Quan pensem en l’acció educatiu – pastoral salesiana, en el centre de la mateixa  està el jove, la seua formació integral, les seues necessitats, amb les seues esperances i angoixes, amb les seues alegries i dificultats, amb la seua dinàmica i vitalitat capaç de processos educatius alternatius als de la cultura del rebuig i del conformisme, ajudant-lo a mirar cap avant, reavivant el nostre compromís «per a i amb les noves generacions», invertint les nostres «millors energies» amb «creativitat i responsabilitat», per a «formar persones disposades a posar-se al servei de la comunitat», com diem, formant i educant: «ciutadans honrats i bons cristians».

Educar, per a nosaltres, és reviure, inspirar, animar: fer somiar! Fer somiar el somni de Déu. Per aquesta raó, l’educació va de la mà amb l’evangelització. Una educació que proposa un horitzó de sentit i una evangelització que es converteix en anunci i trobada amb Jesús, amb l’Església, amb l’Evangeli, amb la vida en Déu.

Com a actitud, tot això pressuposa la capacitat de ser present entre els joves com a «companys de viatge» en una «escolta pacient, un diàleg constructiu i una comprensió mútua» que condueix a una «aliança educativa», fent de cada jove un protagonista de la transformació del món. Els joves ens demanen que estiguem amb ells, que habitem la seua realitat, la seua cultura, els seus llocs. És una invitació a «habitar» la complexitat de la vida del jove i a «humanitzar-la», en un camí de vida i de fe que porta a educar les preguntes i «prioritàriament a donar respostes», generant «un pensament nou, capaç de mantindre juntes la unitat i la diversitat, la igualtat i la llibertat, la identitat i la *alteridad», escoltant, acompanyant i destriant «el crit que sorgeix de les profunditats del cor dels nostres joves». Una presència en la qual la disponibilitat, l’escolta, l’alegria i la dedicació són notes essencials per a suscitar els processos, acollint-los i familiaritzant-los amb la seua història; passant del fer només alguna cosa «per a ells», a viure en comunió «amb ells».

La imatge del Papa Francesc d’una educació que connecta «el cap, el cor i les mans» (ChV, 222), és realment bella. La veiem molt present en la dimensió i en la força educativa de la formació professional: primera opció de l’educació integral salesiana, aplicada com a antídot a les discriminacions culturals i socials, que brinda una oportunitat, sobretot als més pobres, per a poder respondre amb competència i capacitat tècnica, humana i laboral. L’excel·lència de les propostes de formació en l’àmbit professional és un pilar de la construcció de ponts amb el món del treball i, per tant, una oportunitat de créixer i ser una persona que puga tindre més futur, oferint als joves una garantia addicional d’integració, socialització, comunió amb la realitat del futur, en una perspectiva que actualitza les habilitats en el “aprenentatge al llarg de la vida” («life long learning»).

Educar per a créixer en el «llogaret educatiu» és per a nosaltres l’anomenada «comunitat educatiu – pastoral», on la relació educativa és sinònim d’obertura, d’acolliment, de construcció conjunta de la realitat futura del jove. Junts, els joves i els educadors (persones consagrades, laics i famílies), porten avant el somni d’un futur sempre nou.

Per a nosaltres, l’educació té també una dimensió de «ciutadania global», “cridada a crear una ‘ciutadania ecològica’», que ens fa hui membres de la «casa comuna» de la què cuidar, i per tant, una educació en una ecologia integral, amb una mirada de fe a la creació i al lloc de l’home en ella, per a convertir-nos en protagonistes directes i constructors del bé comú i de la pau, respectant i construint junts, en comunicació amb tota la creació, la grandesa i la bellesa de les criatures de Déu, corresponsables en la construcció del sentit humà de l’ecologia, elements indispensables per al Pacte Global d’Educació.

En aquesta perspectiva també nosaltres, escoltant la invitació del Papa Francesc, volem deixar-nos interpel·lar pels objectius i mètodes amb els quals duem a terme la nostra missió educatiu – pastoral, renovant la nostra passió per una educació més oberta i inclusiva, fent que els joves somien amb un futur de felicitat, ací i en l’eternitat. Per això també som ací, per a col·laborar en un «pacte educatiu global», juntament amb l’Església i les persones de bona voluntat, amb aqueixes dinàmiques que «donen sentit a la història i la transformen de manera positiva» per al bé dels joves de hui i de demà.

Tarcízio Morais, sdb

Oficina Ecuela i Formació Profissional – Dicasteri Pastoral Juvenil

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...