La Fundación Endesa, Comisionado i la Fundación Don Bosco inauguren una escola ocupacional per a joves en el Polígono Sur

26 octubre 2020

Per Fundación Don Bosco

  • Gràcies a aquest projecte una vintena de joves que han abandonat els seus estudis en aquest barri sevillà podran millorar la seva formació i optar a un futur millor.
  • Aquest ajut forma part del Pla d’Actuació Urgent davant el COVID-19 posat en marxa per la Fundación Endesa en els últims mesos i que a Andalusia ja ha beneficiat a 1.300 famílies.​

«No hi ha paraules per agrair aquesta segona oportunitat». Amb aquest testimoni un jove del Polígono Sur agraïa a les entitats que han fet possible l’obertura d’una escola ocupacional en aquest barri de Sevilla que compta amb una alta taxa de persones en situació de vulnerabilitat.

Gràcies a la col·laboració entre la Fundación Endesa, la Fundación Don Bosco, i el Comisionado del Polígono Sur, 20 joves d’aquest barri de Sevilla, tenen ara aquesta «segona oportunitat». Totes aquestes entitats han unit els seus esforços perquè aquesta escola ocupacional obri les seves portes i formi des d’avui i fins el proper mes de juny, quan acabi el curs escolar, a aquests joves del Polígono Sur, obrint-los una oportunitat en el món laboral.

Precisament avui han estat presents a l’acte d’inauguració del Centro Social Don Bosco en el Polígono Sur, el director de la Casa Salesiana Jesús Obrero, Juan Francisco Rubio, el director territorial de la Fundación Don Bosco, Antonio Mengual, el Comisionado per el Polígono Sur, Jaime Bretón, i el patronat de la Fundación Endesa i president de Endesa Generación, Antonio Pascual.

“Aquesta intervenció suposa per a la Fundación Don Bosco afiançar amb una proposta estable la col·laboració amb Endesa, que des de 2015 ha facilitat la millora de l’ocupabilitat de moltes persones vulnerables de barri. L’escola ocupacional atendrà joves que ja han sortit del sistema educatiu, molts d’ells sense titulació, i que no compten amb la capacitació per incorporar-se al mercat laboral. Per la seva edat, es troben en terra de ningú, el que dificulta la seva inclusió. Nosaltres creiem en les segones oportunitats «, assenyala Antonio Mengual, director territorial de la Fundación Don Bosco.

Des del Comisionado del Polígono Sur, Jaime Bretón va destacar “la importància de la col·laboració Público-privada com un aspecte essencial de la formació als joves en zones vulnerables; té com a finalitat obtenir un ofici per poder accedir al mercat laboral, tan complicat per a joves amb falta de formació, per això el nostre agraïment a la Fundación Endesa per la seva sensibilitat social i col·laboració amb la Fundación Don Bosco per convertir en oportunitats laborals aquesta formació»

“Des d’Endesa i la seva Fundación s’està seguint molt de prop els efectes devastadors que està ocasionant la pandèmia mundial generada pel Covid-19 i s’ha dut a terme un pla d’actuació en dues fases per poder ajudar en la mesura del possible als col·lectius més desafavorits «, ha explicat Antonio Pascual, Patró de la Fundación Endesa i president d’Endesa Generación. “En aquest sentit el Polígono Sur de Sevilla ha estat una de les zones més vulnerables, per aquest motiu quan se’ns va presentar l’oportunitat de contribuir a l’escola ocupacional de la Fundación Don Bosco, des de la Fundación Endesa no vam dubtar a contribuir amb el nostre granet de sorra, com ja ho estem fent a tot Andalusia gràcies a ajudes de diferent índole que estan beneficiant a més de 1.300 famílies».

Escola Ocupacional Don Bosco

El perfil dels participants en aquesta iniciativa correspon a joves d’entre 16 i 19 anys, que es troben en una situació d’especial dificultat. L’Escola Ocupacional planteja una proposta educativa innovadora, basada tant en una metodologia terapèutica i pedagògica com en una educació emocional i social. Els objectius passen per incrementar el nivell de motivació de la pròpia formació, compensar els desfasaments curriculars, millorar l’estabilitat i maduresa personal, promoure influències positives de l’entorn, generar una major capacitat i implicació familiar, i fomentar hàbits i disposició positius cap a la feina.

Amb això, es pretén generar les condicions sociopersonals necessàries perquè els joves beneficiaris puguin iniciar un itinerari formatiu professional en igualtat de condicions.

D’aquesta manera, es duran a terme accions de motivació per a l’educació, per despertar les seves vocacions i que es plantegin tornar a les aules; de reforç educatiu, per compensar la situació d’abandonament escolar primerenc d’aquests joves; de millora de coneixement i competència social, per a un major coneixement i autoestima, comunicació, promoció de la igualtat i prevenció de drogodependències i de conductes violentes, entre d’altres objectius.

També es desenvoluparan, entre altres activitats, tallers amb les famílies dels i les joves, sessions d’orientació sociolaboral i tallers pre-ocupacionals en diferents professions (animació de temps de lleure, auxiliar de vendes, mosso de magatzem, seguretat, aparadorisme, reposador, auxiliar de cuina, perruqueria, monitor esportiu, informàtica i telecomunicacions, etc). Durant el curs, a més, aquests joves realitzaran visites a empreses de diferents sectors, així com a altres escoles i centres de formació.

L’Escola Ocupacional es durà a terme principalment en el Centro Social Don Bosco, unes instal·lacions que compten amb 3.200 metres quadrats de superfície i que estan dotades d’aules, tallers, despatxos i sales polivalents per dur-les a terme. El passat 29 de juny, els Reis d’Espanya van visitar aquest equipament.

La Fundación Endesa ja va col·laborar amb Don Bosco en el curs 2015-2016, quan ambdues entitats van organitzar conjuntament un curs d’Operacions Auxiliars de muntatges elèctrics. Aquest curs va aconseguir l’homologació de la Conselleria d’Educació sobre la base de la Llei 30/2015 que regula la formació professional per a l’ocupació. Aquesta homologació ha suposat una fita fonamental per als alumnes que compten amb un títol oficial de la Junta d’Andalusia, permetent una major ocupabilitat.

La Fundación Endesa frente al COVID-19

Esta iniciativa se enmarca en la labor que viene desarrollando la Fundación Endesa en los últimos meses en Andalucía para paliar los efectos sociales y económicos de la pandemia del COVID-19 con el objetivo de responder a las nuevas necesidades que han ido surgiendo en el mundo de la salud o de la educación, así como las demandas de las entidades que atienden a las personas más necesitadas. Gracias a este esfuerzo, se ha logrado beneficiar a unas 1.300 familias andaluzas.

Entre otras iniciativas, la Fundación Endesa colabora con la ONG Save the Children en el programa ‘A tu lado’, con una aportación económica de 45.000 euros que cubre las necesidades de un centenar de menores de familias vulnerables de Sevilla.

Además, ha donado 315.000 euros a la Fundación Escuelas Profesionales de la Sagrada Familia (SAFA) para que 350 familias adquieran cheques de productos de primera necesidad así como 80.000 euros para la adquisición de 348 ordenadores, además de la entrega directa de otros 62 equipos, para que los alumnos sin medios informáticos a su disposición pudieran continuar el curso en remoto.

Por otro lado, se ha abierto una línea de colaboración con la Fundación Integra a través de una doble vía. En primer lugar, ayudando a las personas con necesidades urgentes, contribuyendo así a que 33 familias de Andalucía, 29 de ellas en Sevilla, puedan seguir pagando su hipoteca o alquiler y comprando productos de primera necesidad en estos momentos de dificultades; y, en segundo lugar, contactando, a través de su voluntariado corporativo, con las personas desempleadas que atiende Integra para ver si estaban en disposición de trabajar en algunas de las posiciones que han surgido durante la crisis del COVID-19 (por ejemplo, en la limpieza de hospitales y colegios o en la reposición de alimentos).

Asimismo, la Fundación Endesa ha donado a la asociación Arrabal-AID de Málaga 25.000 euros para la adquisición de artículos sanitarios y otros 15.000 para material educativo, con el objetivo de ayudar a las familias vulnerables y personas en riesgo de exclusión que atiende esa entidad malagueña.

Finalmente, las impresoras 3D del programa RetoTech de la Fundación Endesa se han puesto al servicio de la fabricación de viseras protectoras para personal sanitario y de servicios esenciales de diversos centros médicos y hospitalarios de Andalucía.

 

Sobre la Fundación Endesa

La Fundación Endesa, presidida per Juan Sánchez-Calero, té com a objectiu principal contribuir al desenvolupament social a través de projectes educatius, de formació per a l’ocupació, mediambientals i culturals.

Els projectes educatius de la Fundación estan orientats fonamentalment a fomentar la innovació en l’educació a tots els nivells i a promoure l’excel·lència acadèmica en a l’àmbit universitari a través d’ajudes, beques i càtedres.

Els projectes de formació per a l’ocupació posen el seu focus en la promoció del talent de persones en risc d’exclusió social, joves emprenedors amb escassos recursos i professionals de més de 50 anys.

Els seus projectes mediambientals estan centrats prioritàriament en impulsar l’educació, la cultura ecològica i l’eficiència energètica.

En relació als seus projectes culturals, destaquen els dedicats a la il·luminació de monuments artístics, a la conservació i difusió de el patrimoni industrial històric de sector elèctric espanyol i a la col·laboració amb entitats culturals espanyoles de primer nivell.

La Fundació Endesa també porta a terme el desenvolupament i finançament de programes i accions destinades a la prestació d’ajuda humanitària, sanitària, social, econòmica o material en situacions extraordinàries de crisi sanitàries, catàstrofes naturals o altres anàlogues.

Sobre la Fundación Don Bosco

La Fundación Don Bosco desenvolupa des de 1998, en el marc de la promoció i defensa dels drets humans, projectes d’intervenció social enfocats a joves en situació de risc o exclusió social, als quals presta serveis a través de diferents programes formatius i de polítiques actives d’ocupació. A Sevilla, compta amb el Centro Social Don Bosco ubicat en el Polígono Sur, que va atendre el 2019 a més de 1.200 persones aconseguint més de 400 insercions laborals.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...