Per EUSS
El professor de Física de l’EUSS Antoni Pérez-Navarro ha liderat un estudi que mostra l’efectivitat de l’ús de vídeos per millorar el rendiment acadèmic de l’alumnat d’assignatures científiques i tècniques, en particular, en l’assignatura de física. «El vídeo ajuda que l’alumne pugui entendre millor les coses a mesura que va estudiant», assenyala. És un reforç per recuperar els detalls que se li han escapat durant la classe, i és important que «l’hagi preparat el seu professor o professora», perquè l’alumnat valora la personalització.
L’EUSS utilitza els vídeos en els seus graus d’enginyeria de forma regular des de fa anys. L’Antoni Pérez-Navarro, que també és membre del grup de recerca Internet Computing & Systems Optimization (ICSO), de l’Internet Interdisciplinary Institute (IN3) i dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació (EIMT) de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), els va començar a introduir en l’assignatura de física el 2007.
En aquell moment, una peça de dos minuts li suposava moltes hores de preparació, però després d’experimentar amb diferents tècniques i formats, com tauleta, tauleta digitalitzadora, captura de pantalla amb un document, bolígraf enregistrador, ha donat amb el model que millor s’adapta a les necessitats de l’aprenentatge, alhora que és relativament senzill de crear pel docent: el vídeo amb les mans, en què es graven les mans del professor fent l’explicació, i només cal la càmera del telèfon mòbil i un micròfon.
El professor explica que els vídeos no només contribueixen a millorar el rendiment acadèmic, sinó que, curiosament, incideixen en una major assistència a les classes. «Quan enllestia els vídeos, els passava als estudiants, abans de la classe. Es podria esperar que no hi anessin, però l’efecte va ser el contrari, fins i tot entre les persones amb una assistència més erràtica». Aquest efecte es donava també en altres assignatures en què el professorat incorporava els vídeos.
Els beneficis associats a aquesta pràctica van portar l’EUSS a muntar un laboratori per a la creació de vídeos, i específicament adaptat per facilitar la gravació de vídeos d’explicacions amb les mans.
L’escola universitària està preparant nous projectes per a l’aprofundiment en la fórmula audiovisual, que es posaran en marxa tan bon punt s’estabilitzi la situació generada per la pandèmia de Covid-19.
Una de les qüestions que ha posat de relleu l’estudi, dut a terme conjuntament amb la UOC, és que els vídeos són útils tant per a l’ensenyament presencial com a distància.
En un primer moment, es va comptar amb la participació de 129 alumnes del Grau en Tecnologies de Telecomunicació i 423 del Grau en Informàtica de la UOC, durant tres semestres, i de 62 estudiants de Física de l’EUSS durant un semestre. Després es va aprofundir amb els estudiants de telecomunicació perquè eren aquells en què la introducció dels vídeos havia estat l’únic canvi en l’assignatura al llarg del període observat.
L’estudi es va fer abans que la pandèmia obligués a normalitzar l’ensenyament online. A la UOC no ha suposat cap canvi, però per a les universitats presencials ha significat un procés d’adaptació molt brusc. El fet que l’EUSS ja tingués experiència en l’ús dels vídeos ha estat un valor afegit. «L’assignatura en què es va fer l’estudi compta amb una bateria de vídeos que cobreix pràcticament tot el temari», comenta l’Antoni Pérez-Navarro. I el més important és que es tracta de material resultat «d’un procés d’aprenentatge sobre com fer vídeos amb el temps necessari, i no gravats a corre-cuita en una situació d’emergència».
«No hi ha marxa enrere» en l’ús dels vídeos en l’ensenyament, assegura el professor. «Cada cop estem més acostumats a les eines audiovisuals. La pandèmia n’ha normalitzat l’ús, i els mòbils n’han facilitat la creació», afegeix. Malgrat que la seva preparació impliqui haver-hi de dedicar hores, és un recurs que en estudis complexos, com són les enginyeries, s’ha demostrat molt útil.
A l’EUSS, «hi ha un professorat extraordinari que es preocupa de donar les millors eines als seus estudiants, i es poden trobar molts tipus de vídeos», afirma Pérez-Navarro. En tot cas, «és important tenir present que un vídeo és un format diferent d’una classe presencial i, per tant, si es fa servir, ha de ser pensat com a tal», conclou.