Per La Vanguardia
Les aules es poden convertir en laboratoris en els quals no només aprendre conceptes, sinó també investigar i crear innovacions disruptives.
Estudiants de Grau Superior de Programació de la producció en fabricació mecànica de Salesians Sarrià han fabricat una mà articulada que pot acoblar-se als robots quirúrgics i realitzar operacions sense la intervenció directa del cirurgià.
Per a la seva fabricació, Pere Garriga i Arnau Sánchez, que van cursar el cicle formatiu de Grau Superior el curs passat, van dur a terme un estudi sobre altres dispositius similars que ja existien.
El projecte, batejat com HiBot, està pensat per a realitzar cirurgies més complicades i també per dur a terme altres operacions dins del camp mèdic. Aquesta mà articulada permet als professionals sanitaris realitzar amb garanties els procediments quirúrgics en què intervenen els robots mèdics.
Dins de l’àmbit de la medicina, HiBot també es pot utilitzar en pròtesis robotitzades, tecnologies de rehabilitació, robots assistencials o en la distribució de medicaments.
A més del sector mèdic, aquest projecte pot integrar-se en altres camps com en l’àmbit militar en la desactivació de bombes, manipulació de materials explosius o tasques de rescat i en la indústria química, nuclear o farmacèutica.
Estudiants que ajuden a d’altres estudiants
HiBot també pot usar-se en la robòtica educativa, en l’aprenentatge de programació d’infants i joves.
«La idea principal és portar aquesta mà al sector de l’educació, en què els futurs programadors començarien a fer els seus primers programes molt simples; primer s’activaria el moviment d’un dit i després acabarien mobilitzant la resta «, apunta Garriga.
Els estudiants podran muntar la seva pròpia mà articulada. «Som conscients que la mecànica és una cosa molt important. Per això, la mà vindria desmuntada amb els seus propis manuals perquè els estudiants la puguin muntar «, afegeix Garriga.
«La mà funciona a través d’un guant en el qual hi ha uns sensors de flexió, que quan articules la mà, envien un senyal a l’Arduino, una placa que serveix per fer més accessible el disseny de circuits electrònics i microcontroladors, fent que es moguin tots els dits «, sentencia Sánchez.
El principal problema que van detectar és l’elevat cost de fabricació, que se situa per sobre dels 10.000 €. Per aconseguir arribar a més camps professionals, els dos estudiants han desenvolupat HiBot mantenint l’aspecte i les funcionalitats de les mans articulades ja existents, però a un preu de fabricació que no supera els 4.000 €.
Els alumnes de cicle formatiu de Grau superior de Disseny i edició de publicacions impreses i multimèdia de Salesians Sarrià també han col·laborat en el desenvolupament de HiBot amb la creació del packaging del kit, el manual de muntatge i tota la imatge corporativa. Es tracta d’un projecte interdisciplinari entre dos departaments de l’escola.