Primera biografia de Carlo Gastini, fundador dels Antics Alumnes de Don Bosco

14 abril 2021

Per ABC

Amb motiu de el 150è aniversari de la fundació dels Antics Alumnes de Don Bosco, editorial CCS ha publicat el llibre ‘Carlo Gastini. El poeta de Valdocco ‘, una biografia hagiogràfica, però realista, del fundador de la principal família laica de l’Església catòlica que persegueix la màxima salesiana de ser «bons cristians i honrats ciutadans». L’acadèmic, diplomàtic i vicerector de la Universitat Abat Oliba-CEU, Sergi Rodríguez López-Ros, és l’autor d’aquesta obra que va prologada amb un fragment d’una carta del Papa Francesc, en la qual reconeix que va aprendre l’activisme vital i la importància de crear comunitats als 13 anys, quan va estudiar al col·legi salesià Ramos Mejía. L’adolescent Jorge Mario Bergoglio va comprovar que «la vida allà era un tot», sense temps ociós, sempre «submergit» en una infinitat d’activitats pedagògiques que el 1949 van crear en el futur Papa «una cultura catòlica que no tenia res de beata o despistada» de la realitat social.

A l’igual que tots els que s’han educat en els salesians, Sergi Rodríguez havia sentit parlar del fundador dels Antics Alumnes de Don Bosco, però només coneixia anècdotes, ja que no existia una biografia de Carlo Gastoni, «il menestrello dei Saleniani» ( el joglar dels salesians). En la seva etapa professional a Itàlia, on va dirigir l’Institut Cervantes de Roma i va ser agregat de l’Ambaixada d’Espanya a la ciutat eterna, Rodriguez va desplegar una infinitat de tasques en favor de la cultura en espanyol. També va dirigir el Cervantes de Milà, on va exercir de vicecònsol, i en una de les seves visites a Torí va començar a indagar en la figura de qui va ser un dels dos primers alumnes de Don Bosco a l’oratori de Valdocco.

La història rima

El context de segle XIX al nord d’Itàlia resulta d’una tremenda actualitat, ja que llavors es produïa la migració del camp a les ciutats per l’atracció que exercia la primera revolució industrial. Rodríguez assenyala que moltes d’aquelles ànimes es van trobar, com ara les que creuen l’estret en pastera, que el somni es torna malson de treballs precaris, vida en barris amb mancances i el trencament de la cadena natural dels valors. En aquest context, neixen els salesians i creen un oasi a Torí, la ciutat amb el major brou de cultiu de l’anarquisme d’Europa fins als nostres dies. És aquí on sorgeix la iniciativa de Don Bosco com un dels sants socials de l’Església en el seu agosarat esforç per la recuperació dels valors en les bosses de pobresa de les ciutats.

Rodríguez assenyala que Don Bosco es va adonar del canvi antropològic que s’acostava al percebre que les societats es creaven sense donar oportunitats. Avui, la història rima amb aquell context, perquè en aquesta quarta revolució industrial sense fronteres, les desigualtats s’engrandeixen també en els països on hi ha Estat de el Benestar. Don Bosco advertia que els diners que no invertim en l’educació dels joves «ens ho reclamaran després amb una arma a la mà».

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...