Don Bosco Ràdio, la ràdio més antiga d’Espanya, torna a les ones

16 abril 2021

Per Salesians Comunicació

Salesians Ibi ha tornat a llançar a les ones Don Bosco Ràdio, des d’aquest mes d’abril ja es pot escoltar en el 88.4 FM. Després de recuperar el senyal de manera local, per tenir una cobertura comarcal, actualment Don Bosco Ràdio emet les 24 hores. «Emetem des del propi col·legi, gràcies a una empresa que ha sanejat tot el cablejat i renovat la taula de mescles, per tant ara mateix podem fer ràdio en directe o gravar programes que s’emetran en un altre moment», explica el director de la presència salesiana, Juan Miguel Salvador, que afegeix que a la casa salesiana estan molt il·lusionats amb el nou projecte, que anirà agafant forma de cara al curs vinent per a quan està prevista una major col·laboració i participació de tots els ambients de la presència salesiana.

La Ràdio més antiga de l’Espanya Salesiana

Don Bosco Ràdio va iniciar el seu camí el 2003. En la seva primera etapa depenia de l’ambient de Pastoral Juvenil de la casa i estava coordinada per dos antics alumnes salesians al costat dels salesians Ximo Ventura, Vicent Jordi, Francesc Soler i Santiago Arribas. Aquesta primera etapa va durar fins 2008 quan Juan Miguel Salvador, comença com a director de l’escola i li dóna un impuls a les instal·lacions, es crea una normativa i s’intenta regular l’emissora. El 2010 els primers antics alumnes abandonen el projecte i entren els germans Asensi a col·laborar en el projecte. Aquest mateix any s’inclou l’emissora al web escolar i es crea el perfil en xarxes socials. El 2013 Don Bosco Ràdio es va connectar amb l’antena de la localitat però això produïa contínues desconnexions i dificultats en l’emissió, per aquest motiu des de 2014 es va començar a crear podcast. A partir d’aquest moment ja es va posar la mirada en la necessitat d’una renovació del cablejat i la part tècnica que s’ha dut a terme durant els últims mesos i que des d’avui és una realitat per la presència salesiana d’Ibi.

Altres ràdios salesianes

Salesians Málaga amb el projecte “15×15”, dóna cabuda tots els ambients de la presència salesiana gràcies a la coordinació de la delegació de comunicació. Emetran al voltant d’uns 15 programes cada curs, d’uns 15-20 minuts de durada i una periodicitat quinzenal. Per si faltaven pocs quinzes, recorden que Don Bosco, fundador dels salesians, va néixer el 1815. Una altra casa que se suma al podcast és Monzón amb els Bons Dies salesians descarregables a la plataforma Ivoox.

La Orotava va estrenar al gener de 2019 el canal radiofònic Radio Valdocco per tal de ser un recurs més per als joves, el seu enriquiment i projecció personal i fins i tot professional i Salesians Triana també va començar a fer passos en el món de la ràdio al febrer de 2018 amb el seu projecte STRadio que persegueix l’objectiu d’unir les inquietuds d’alumnes i professors.

Des de 2015 porta en marxa Ràdio Bosco al Col·legi salesià Sant Joan Bosco de València, una ràdio escolar amb una doble funció: educativa i comunicativa que reforça la missió, la visió i els valors de la presència salesiana. «La proposta pretén sortir de les parets del centre i arribar a les diferents realitats del seu entorn més proper (barri); cal que el col·legi mantingui una posició referent com a agent protagonista de el creixement i desenvolupament de la societat que l’envolta «, expliquen els responsables del projecte.

A Ibi Don Bosco Ràdio involucra a alumnes de totes les edats des de fa més de deu anys. «Al costat de les falques informatives, les nostres ones han estat testimonis de tertúlies, entrevistes, programes d’entreteniment, especials, etc. Amb una remodelada imatge, la seva seu es troba a la segona planta de l’edifici principal de l’escola. Cada vegada més, Don Bosco Ràdio pretén difondre entre la vila d’Ibi i part de la comarca de la Foia l’actualitat col·legial del centre», expliquen els responsables.

L’Almunia també aposta per la ràdio escolar amb un projecte que va començar el 2017 amb l’objectiu de generar en el col·legi un canal de comunicació que permetés a l’alumnat una tasca d’investigació sobre esdeveniments, successos i notícies en general que els ajudés a adquirir un aprenentatge més profund i vivencial. D’altra banda, facilita la relació personal entre els alumnes i professors que participin directament a l’escola. A més, fomenta el treball interdisciplinar entre les diferents competències curriculars i potenciarà de forma directa, les capacitats, habilitats i els valors fonamentals per al desenvolupament social i personal de l’alumne.

El podcast salesià durant la pandèmia

Des que va començar l’Estat d’Alarma per la crisi del coronavirus i el conseqüent confinament a casa, les 70 entregues de les Bones Nits salesianes van comptar amb més de 8.500 oients directes i amb més de 375 subscriptors fixos entre IvooxSpotify. Va ocupar un lloc entre els 20 podcast més escoltats de la categoria «Fills i educació» i instal·lant-se entre els 1.000 formats més escoltats a la plataforma. L’acollida i l’ús pastoral d’aquest recurs va animar la Delegació de Comunicació per estudiar nous formats d’àudio en futurs projectes.

 

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...