Per Don Bosco Social
Don Bosco F5 ‘és la primera escola digital, inclusiva i solidària d’Andalusia que gràcies a la Fundació Don Bosco Salesians Social permetrà que persones en situació de vulnerabilitat accedeixin a llocs de treball digitals.
«Amb la F5 tinc l’oportunitat de trencar amb els estereotips que la societat em marca per ser dona, jove i immigrant. Trencar amb els ‘codis’ suposa per a mi formar-me en l’àmbit tecnològic i aconseguir la meva inserció laboral en aquest sector «. Qui parla és la Rosibel, jove de 27 anys d’origen veneçolà que ha fet seu el lema ‘trenquem els codis’ que presideix l’escola digital. És una de les 24 coders -terme amb què es defineix a les persones professionals que escriuen codi- de l’escola ‘Don Bosco F5’ que la Fundació Don Bosco Salesians Social ha inaugurat aquest dilluns amb la presència de la consellera d’ocupació, Rocío Blanco, gràcies a el suport d’Endesa i de la Fundació “la Caixa”.
La inauguración en el Centro Social Don Bosco del Polígono Sur de Sevilla contó con amplia representación de la administración pública y del sector empresarial de la ciudad. Rocío Blanco, consejera de Empleo, Formación y Trabajo Autónomo, ha destacado en su intervención que la Fundación “demuestra una vez más su visión con este proyecto innovador, que da en la diana en cuanto a las necesidades que demanda el mercado laboral, no del futuro, sino del ahora”, recordando que algunos estudios sitúan en 450.000 los empleos que se verán afectados por los distintos procesos de automatización y digitalización en Andalucía.” “Es un tren que no podemos perder si no queremos que la crisis causada por la pandemia no sea cíclica, sino estructural”, ha insistido la consejera, que ha señalado que iniciativas como la nueva escuela “son la apuesta de futuro que debemos hacer para embarcarnos en esa recuperación que todos anhelamos, y que no debe dejar a nadie atrás”.
Don Bosco Salesianos Social, consciente de que la crisis sanitaria, económica y social provocada a raíz de la pandemia ha limitado las posibilidades de inserción laboral en sectores como la hostelería o los servicios, ha puesto en marcha esta iniciativa que busca nuevas posibilidades de inserción en sectores que, habitualmente, se encuentran alejados de los colectivos más vulnerables. En ese sentido, Jaime Bretón, Comissionat per al Polígon Sud de Sevilla, va destacar «la importància de desenvolupar al Polígon Sud una formació innovadora per als joves, relacionada amb el món digital i allunyada del que tradicionalment es pot oferir sobre oficis tradicionals; preparant així als joves per als nous nínxols de mercat que actualment demanden les empreses tecnològiques»
Don Bosco Salesians Social entén que una de les claus de la intervenció social és comptar amb el sector empresarial com a socis en els processos formatius i d’inserció. És per això que l’escola ‘Don Bosco F5’ va de la mà d’Endesa i de la Fundació ‘la Caixa «. Totes dues han apostat per desenvolupar el talent digital de persones amb perfils de vulnerabilitat.
Rafael Sánchez, Director general d’Andalusia, Extremadura, Ceuta i Melilla d’Endesa, va assenyalar en la seva intervenció que «amb Don Bosco portem anys promovent tallers ocupacionals per a persones que tenen la capacitat i voluntat de sortir de la seva situació socioeconòmica. Amb l’escola digital fem un pas endavant. El nostre pla de responsabilitat pública després de la pandèmia ens compromet amb la població i amb la formació per a l’ocupació i l’emprenedoria «. Rafael Sánchez va fer un gest de complicitat als participants de l’escola dirigint-se a ells de «coder a coder». «Us ho diu algú a què li ha picat la bestiola de la programació. Us demano que dediqueu el 120% per fer el salt d’aquesta formació al món de la feina a l’empresa «.
Mª Jesús Catalá, Directora Territorial de CaixaBank a Andalusia Occidental i Extremadura, que va assistir a l’acte acompanyada de Yolanda López, delegada d’Andalusia de Fundació «la Caixa», va intervenir i va dirigir les seves paraules «als 24 protagonistes d’avui. Sou realment els importants i els que aprofitareu aquesta oportunitat. Aquest és un projecte formatiu diferent que us donarà aquesta sortida professional que serà la recompensa al vostre esforç. El que dignifica la persona és tenir una feina, poder ser independent econòmicament i tenir un projecte de vida recolzat en aquest món laboral. Esteu en un projecte excepcional, aprofiteu-«.
Miguel Rus, president de la Confederació d’Empresaris de Sevilla va ressaltar la importància de «disminuir la bretxa entre la formació reglada i les necessitats del món de l’empresa. Els plans formatius han d’adaptar-se als nous models productius «. Així mateix ha constatat que «en el camí de la digitalització no hi ha marxa enrere i tampoc podem deixar que ningú es quedi enrere».
«Polígon Sud és un barri amb identitat i del qual hem de sentir-nos orgullosos per la feina que fan els seus veïns i veïnes i les entitats socials. Tenim la necessitat de generar les oportunitats bàsiques perquè els seus veïns puguin desenvolupar lliurement i en condicions d’igualtat el seu projecte vital. Som molts els que estem compromesos perquè això sigui així «, ha manifestat Juan Manuel Flores, Delegat de l’Àrea de Benestar Social, Ocupació i Plans Integrals de Transformació Social de l’Ajuntament de Sevilla.
L’escola digital ‘Don Bosco F5’
A Espanya el model va començar a implantar-se el 2018 i actualment hi ha cinc escoles F5, sent la de Don Bosco a Sevilla la primera escola digital, inclusiva i solidària d’Andalusia.
«El més nou i innovador és la pedagogia que vam implantar i a qui va dirigida aquesta formació», assenyala Ignacio Vázquez, President de l’Associació Espanyola d’Escoles de Segona Oportunitat i Director de la Zona Sud de Don Bosco Salesians Social. «Aquesta escola digital no requereix de coneixements previs, aposta per una pedagogia activa i és 100% pràctica. Desenvolupa projectes reals per a organitzacions i barreja dinàmiques híbrides en aula i formació en línia «.
‘Don Bosco F5’ desenvolupa un model que és fruit de la col·laboració amb Factoria F5. «Aquest model ha estat implementat de manera exitosa en més de 100 escoles de 15 països formant més de 13.000 persones amb una taxa d’èxit del 75% (ocupació, formació addicional o emprenedoria). Té l’objectiu de localitzar el talent digital amagat entre els col·lectius més vulnerables -joves sense titulació, dones en situació de precarietat, persones refugiades, aturats de llarga durada … – i facilitar-los, de forma gratuïta, una formació de qualitat com a desenvolupadors web fullstack » , ha destacat Guillaume Thureau, President cofundador i CEO de Factoria F5. «Vam arribar on les altres escoles, els altres dispositius formatius no arriben. L’orientació professional és constant ja que es busca la inserció en empreses tecnològiques de l’entorn «, afegeix Thureau.
Trencant els codis
Al Polígon Sud es trenquen els codis. No és qüestió només de programar web i aplicacions, de gestionar html, css o javascript, codis que a la majoria dels mortals ens resulten incomprensibles. Amb una formació i treball de 1.000 hores, des de ‘Don Bosco F5’ trenquen amb els codis que condemnen a l’exclusió a joves sense estudis o encasellen seu futur laboral al sector serveis, ocupacions estacionals o infraremunerades. A la inauguració ho vam poder escoltar en les paraules d’Aurora, «resident del Polígon Sud des que vaig néixer. Dono les gràcies a les organitzacions i empreses que desenvolupen aquesta formació al meu barri perquè així trenquem amb els tòpics que ens lacran. La formació F5 és per a mi una oportunitat per reciclar-me. Al estar seleccionada vaig saber que seria una gran oportunitat. Espero i esperem -parlo també pels meus companys- aprendre el màxim possible, trobar una ocupació de qualitat i que les empreses descobreixin aquests 24 tresors que som. Ho aconseguirem «.
«La tecnologia és per a tots» diu un cartell que presideix l’aula d’aquests coders. I vaja que si ho és.