Per Joana Monzó i Salvi Macías
El 20 de juny se celebra el dia de les Persones Refugiades. En l’actualitat, la xifra de persones desplaçades a tot el món ascendeix a 80 milions. Més enllà de les dades estan les persones i les històries de vida que els han portat a fugir dels seus països. A més de les situacions de violència i les greus violacions dels seus drets fonamentals que els mouen a cercar refugi lluny dels seus llocs d’origen, allà on sol·liciten protecció senten el rebuig, la incomprensió i estan sotmeses a la mentida fabricada per interessos creats i el desconeixement.
Per això, aquest any les Plataformes Socials Salesianes animen a convertir-nos en el primer refugi de les persones que arriben al nostre país buscant protecció. Amb un missatge clar: «La meva veu no difon mentides ni falses notícies, no comparteix prejudicis ni se suma als discursos xenòfobs. La meva veu també és refugi». A més de combatre informacions falses cal fer un pas més i contribuir a la construcció d’un discurs fratern que desmunti els rumors i posi, per sobre de tot argument, la vida i els drets humans; i en valor els beneficis socials i econòmics que aporta la població migrant.
El 2020 a Espanya la xifra de sol·licitants d’asil va ascendir a 88.762 persones. Una dada un 25% inferior a la de 2019, com a conseqüència del tancament de fronteres a causa de la pandèmia, no perquè hi hagi hagut millores en els països d’on procedeixen. En el cas d’Espanya, segons dades de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR), per nacionalitats són majoritàriament de Veneçuela, Colòmbia, Hondures i Perú, seguides de Nicaragua, El Salvador, Mali, Cuba, Ucraïna i el Marroc.
Un any més només el 5% de les sol·licituds s’han resolt favorablement, una de cada 20; de 114.919 només van ser aprovades 5.758. Com indica CEAR, «l’índex de reconeixement de l’asil a Espanya segueix molt allunyat del 33% de mitjana europea».
Dificultats en els processos d’inclusió
Actualment, el primer gran escull quan arriben a Espanya són els terminis de resolució quan se sol·licita protecció i asil. Si bé el 2020 Espanya va resoldre la xifra més alta de peticions d’asil des que es tenen aquestes estadístiques, reduint en un 20% els expedients pendents, a principis d’any la xifra de sol·licituds acumulades era de 103.000.
«No s’estan complint els terminis de resolució, allargant els processos d’inserció», expliquen des de Don Bosco Salesians Social. «Això provoca que es vegin abocades a viure en situació de carrer o amuntegades en campaments com fa uns mesos va passar al port canari d’Arguineguín».
Un altre problema important és la manca de recursos, sobretot especialitzats que atenguin les circumstàncies particulars de les persones sol·licitants de protecció internacional per motius de raça, religió, nacionalitat, opinions polítiques, pertinença a determinat grup social, de gènere o orientació sexual. A tot això cal sumar-li la gran incertesa pel que fa a el model i continuïtat del sistema d’acollida. «Amb quants recursos es continuarà? Quins itineraris educatius, psicològics o residencials a mitjà termini podrem oferir? Com es donarà continuïtat als processos d’inclusió dels i les joves i als seus expedients administratius? Què passarà amb les persones que ja estan en els recursos i amb les que es seguiran acollint? Quina resposta futura de qualitat podrem donar des de les entitats als i les joves davant de tanta incertesa? «, Es plantegen les entitats de les Plataformes Socials Salesianes.
«Des del meu punt de vista, el que es pot millorar és el temps d’espera per fer l’entrevista. La targeta vermella obre el camí a aconseguir una feina, però es triga molt temps en què la concedeixin «ens explica una de les persones sol·licitants de protecció internacional acollides en les plataformes socials salesianes. Durant el temps d’acollida, moltes de les persones sol·licitants de protecció internacional troben obstacles que els impedeixen seguir avançant en la seva integració en la societat. «Ens sentim protegits a Espanya, però tampoc tot és color de rosa» expressa una persona refugiada. «Un dia vaig voler sol·licitar cl@ve per realitzar gestions i em van demanar el passaport, que no tinc, i no em van acceptar el document d’asil que recull la meva condició de refugiat. Em trobo amb moltes dificultats similars quan necessito realitzar altres gestions com ara obrir un compte bancari «, continua.
Davant d’aquesta situació, les entitats que formen part de la Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes –Asociación Valponasca, Federación Pinardi, FISAT, Fundación Boscos, Fundació Don Bosco Salesians Social, Fundación JuanSoñador, Fundación María Auxiliadora, Fundación Mornese, Fundación Valsé i Salesians Sant Jordi- sol·liciten:
- Reforçar les estructures necessàries per atendre les sol·licituds de protecció internacional dins dels terminis legals.
- Proporcionar més mitjans per a la recepció que garanteixi l’acompanyament de les persones sol·licitants de protecció internacional i refugiades per tal d’assegurar condicions adequades en aquesta fase inicial.
- Dotar de més recursos i d’estabilitat als existents per afavorir el procés d’integració a diferents nivells: jurídic, administratiu, lingüístic, cultural, etc., per tal d’aconseguir el desenvolupament integral de les persones
En l’actualitat, en les plataformes socials salesianes s’atén al voltant de 1.000 persones sol·licitants de protecció internacional o refugiades, a través de recursos residencials de protecció internacional, programes d’inserció sociolaboral, aprenentatge de la llengua i acollida.
Les Plataformes Socials Salesianes compten amb el programa d’acollida integral de joves de 18 a 26 anys, sol·licitants de protecció internacional i refugiats, finançat pel Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions. Es considera que la seva condició de refugiat i jove els fa doblement vulnerables.
Tot i la pandèmia, durant 2020 i en el que portem de 2021 s’han atès 150 joves sol·licitants de protecció internacional procedents principalment de Guinea Conakry, Mali, el Marroc i Gàmbia, entre d’altres. Del total de sol·licituds presentades, 19 han estat denegades, 14 aprovades. El 80% de les sol·licituds presentades per les Plataformes Socials Salesianes continuen pendent de resolució.