Aquest estiu seguirà sent diferent per a tothom. No obstant això, les previsions apunten que al voltant de 10.000 infants, adolescents i joves se sumaran a les activitats de l'»estiu per somiar» dels centres juvenils dels Salesians i les Filles de Maria Auxiliadora. Unes iniciatives que, a més, seran possibles gràcies a la col·laboració de 1.500 persones voluntàries que dediquen el seu temps al servei dels altres.
Imaginació, innovació, seguretat sanitària i acció local seguiran estant presents aquest estiu, al qual se suma la tornada d’alguns campaments i trobades que comptaran amb totes les mesures de prevenció necessàries. Amb aquest enfocament la Confederació Don Bosco de Centres Juvenils reclama una mirada més àmplia cap a les necessitats de la infància i la joventut durant aquest estiu i de cara a la normalitat a la qual s’enfronta la societat després de la crisi sanitària de la COVID-19.
Des de la Confederació Don Bosco insisteixen en reinventar-se en el sentit d’adaptar-se a les actuals necessitats d’infants, adolescents, joves i el seu entorn i apostant pel temps lliure com a àmbit educatiu. «No podem negar la realitat, però sí que podem dir que somiem de nou amb un estiu de campaments, de jocs, de riures, de retrobaments, de tornar a les acampades a la muntanya i als carrers de les ciutats. Tenim per davant un estiu per somiar «, explica Manuel Seguín, vicepresident de la Confederació.
Per aquest motiu, la proposta de la Confederació passa per seguir adaptant, redissenyant i innovant en les seves activitats, fent compatible la realitat de la infància i la joventut amb les mesures sanitàries establertes. En aquest context, llancen la campanya «Estiu per somiar», l’objectiu és visibilitzar totes les activitats que estan realitzant en els centres juvenils, així com facilitar recursos per a un oci saludable i ecològic i motivar els centres juvenils al fet que no aturin la seva activitat .
«L’aposta dels centres juvenils salesians és la de no quedar-se quiets des de la responsabilitat, posant sempre en el centre a la persona i les seves necessitats, atenent de manera especial a la infància i la joventut en risc d’exclusió», explica Pedro Hernández, coordinador nacional de Centres Juvenils.
Obstáculos en los derechos de la Infancia y la Juventud
La Confederación Don Bosco considera que durante esta crisis sanitaria, se ha dejado a un lado a los niños, niñas, adolescentes y sus familias a la hora de establecer medidas o tomar decisiones. Además consideramos junto con otras entidades de infancia y juventud que las actividades de educación no formal no han sido suficientemente tenidas en cuenta a la hora de establecer regulaciones de cara al verano, afectando a los derechos de niños, niñas y jóvenes y su acceso a actividades de ocio y tiempo libre.
Asimismo, la Plataforma de Infancia y el CJE han señalado que esta falta de espacios para los niños, niñas y jóvenes puede tener otros efectos negativos para su salud, como el aumento del sedentarismo y la obesidad, la sobreexposición a pantallas, problemas de salud mental o la limitación del efecto positivo de la exposición al sol. Las limitaciones para realizar estas actividades también afectan la capacidad de las familias para la conciliación.
Por todo ello, las organizaciones de infancia y juventud piden a las administraciones públicas que regulen adecuadamente estas actividades durante la época estival; que se tenga en cuenta al sector a la hora de tomar medidas; que se trate de homogeneizar las medidas entre las Comunidades Autónomas, y que se garantice que no se generan barreras de acceso a niños, niñas y jóvenes de entornos vulnerables.
Como parte de su responsabilidad y carisma, la Confederación Don Bosco seguirá atendiendo a la infancia y a la juventud pese a los retos y dificultades que esta pandemia está planteando, y confía en convertirlos en una oportunidad para promocionar, atender y acompañar a niños, niñas y jóvenes, con la convicción de que las necesidades generadas por la situación actual (emocionales, educativas, sociales, económicas y de alimentación) hacen que la labor de las personas voluntarias, salesianos e hijas de María Auxiliadora, sea totalmente necesaria. La Confederación invita a soñar como lo hizo Don Bosco y a ir recuperando una normalidad también para la Infancia y la Juventud.