Les Plataformes Socials Salesianes aprofundeixen en les claus metodològiques de «Toma las riendas»

20 diciembre 2021

Des del “sentir, pensar i fer”, el projecte «Toma las riendas» es planteja amb la finalitat d’oferir un espai de trobada i aprenentatge entre educadores, educadors i joves de les Plataformes Socials Salesianes on es treballi la prevenció de drogodependències des d’un enfocament ampli, centrat en el desenvolupament d’iniciatives per a la creació despais juvenils saludables.

Al voltant de 20 educadors i educadores de les Plataformes Socials Salesianes s’han reunit a Madrid per celebrar la trobada de construcció participativa sobre la metodologia pròpia d’aquest projecte. Aquesta trobada presencial ha tingut lloc els dies 9 i 10 de desembre amb l’objectiu de generar un grup de treball que pugui experimentar metodologies que “ens treguin de la nostra zona de confort i ens ajudin a continuar traient claus”, explica Gema Rodríguez, responsable de programes de la Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes. Les persones de les entitats membre que hi han participat han estat seleccionades perquè han passat per alguna de les nou edicions del programa, han estat al grup de contrast o tenen experiència en temes de participació i treball comunitari i de barri.

El primer bloc va ser desenvolupat per Bea i Daniele, dos professionals de Creo Común i que participen a la comunitat de ProcessWork de Madrid. “Creo Común: Facilitando el Cambio” és una xarxa de professionals de diferents àmbits de les ciències socials i humanes que comparteixen el somni d‟una societat basada en l‟ús conscient del lideratge personal i col·lectiu. La facilitació, el treball de processos, l‟enfocament sistèmic i el teatre social són els marcs de referència des d‟on s‟acompanyen processos a nivell personal, organitzacional i comunitari a Espanya i Europa.

Aquesta metodologia vivencial va ajudar les persones participants a posar-se al lloc dels joves i introduir la taula d’experiències que es va desenvolupar a continuació. Es va comptar amb diferents experiències de participació i empoderament de diferents projectes i entitats: Alterbarrio (Acción Comunitaria Apreciativa), Programa Educándonos de Fundación Pioneros,Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural de la Fundació La Caixa, l’Associació Roble Moreno i el Programa de Lideratge ESFROG.

A la nit, l’equip educatiu va gaudir amb «El sueño es vida», la nova obra de la Companyia Teatre sin Papeles interpretada per Thimbo Samb. L’actor i activista va arribar a Espanya amb 17 anys en una piragua i va haver de fer front a una difícil vida de superació amb l’objectiu de fer realitat el seu somni de ser actor. Ha participat en diferents curtmetratges i en documentals com Makun (No llores), que va guanyar el concurs Amnistia Internacional Abycine i va ser nominat al millor curtmetratge documental als Goya 2020. També se’l pot veure a La puerta azul (2013) o en El silencio del pantano (2020) i en projectes com Black Beach (2020) o a la sèrie Antidisturbios (2021).

L’endemà, la trobada va continuar treballant l’arbre de «Toma las riendas» per continuar fent construcció personal i col·lectiva de l’aprenentatge. La fi d’aquest darrer bloc va ser contribuir a la sistematització d’una metodologia d’apoderament i de participació.

La Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes vol agrair l’esforç i compromís que durant aquests darrers mesos han dedicat gairebé un centenar de professionals que han participat en diferents sessions de treball amb l’objectiu de reforçar i actualitzar la metodologia d’aquest projecte que el 2022 complirà 10 anys.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...