ESTUDI DE LA PARAULA| CICLE C – VIII DIUMENGE DE DURANT L’ANY

21 febrero 2022

Proposta de Lectio Divina personal (o en grup)

VIII DIUMENGE DE DURANT L’ANY Cicle C (LC 6.39-45)

 

 

PREGÀRIA

Envia sobre nosaltres, Senyor, el teu Esperit Sant:

que disposi el nostre cor per escoltar la teva Paraula;

que ens concedeixi trobar-te en ella;

i que faci que aquesta Paraula esdevingui vida en les nostres persones.

a través de la Palabra que ahora escucharemos.

(B) PASSES PER A LA MEDITACIÓ

  1. LLEGEIX…

Què diu el text?

Atén a tots els detalls possibles. Imagina l’escena. Destaca tots els elements que et criden l’atenció o que et són molt significatius. Gaudeix de la lectura atenta. Pren nota de tot el que adverteixis. Per comprendre el text et poden servir els comentaris que t’oferim a continuació.

Text (LC 6.39-45)

En aquell temps, Jesús digué als seus deixebles aquest proverbi: «¿Un cec seria capaç de guiar un altre cec? ¿No caurien tots dos dins un clot? No hi ha cap deixeble més instruït que el mestre; només un cop formats, els deixebles arriben a ser com el seu mestre.

»¿Per què, doncs, veus l’estella dintre l’ull del teu germà, i no t’adones de la biga que tens dintre el teu ull? ¿Com li pots dir: “Germà, deixa’m, que et trauré aquesta estella de l’ull”, si tu no veus la biga en el teu? Hipòcrita, treu-te primer la biga del teu ull, i llavors t’hi veuràs per poder treure l’estella de l’ull del teu germà.

»No hi ha cap arbre bo que doni fruits dolents, ni cap arbre dolent que doni fruits bons. Cada arbre es coneix pels seus fruits: ningú no cull figues dels cards ni raïms de les bardisses. L’home bo, del tresor de bondat que guarda en el cor, en treu a fora la bondat; però l’home dolent, del seu tresor de maldat, en treu el mal. Perquè la seva boca parla d’allò que es desborda del seu cor.»

Comentaris:

L’Evangeli avui ens convida a no jutjar. I ens dona diverses raons: No hem de jutjar als altres, primer perquè el judici pertany a Déu, només Déu coneix el nostre cor. Nosaltres podem equivocar-nos, ens falta misericòrdia i comprensió davant els altres.

La segona raó que la mesura que usem amb els altres la usessin amb nosaltres. Aquesta hauria de ser suficient per a ajudar-nos a controlar els nostres pensaments, i la nostra boca. És millor triar la mesura de misericòrdia que ser legalista, ja que si ens cau el pes de la llei tots caminem mancats.

I en tercer lloc perquè tots som imperfectes, tant i més que els altres. Aprenguem a ser intransigents amb el pecat -començant pel nostre!- i indulgents amb les persones.

Conèixer la nostra feblesa, ens ajudarà a ser una mica més comprensius envers nosaltres i amb els quals ens envolten, amb aquells que ens toca compartir el nostre temps i la nostra persona.

Conèixer les nostres pròpies limitacions, admetre-les i acceptar-les ens capacita per a adonar-nos que els altres també han de suportar les nostres mancances.

Només l’amor sana moltes ferides. Els nostres pecats, les nostres equivocacions, els nostres errors ens han de servir per a créixer en comprensió, amabilitat i humilitat envers els altres. Necessitem aprofitar les fallades i aprendre dels errors.

  1. MEDITA…

Què em diu Déu a través del text?  Atén al teu interior. A les mocions (moviments) i emocions que sents. Algun aspecte et sembla dirigit per Déu a la teva persona, a la teva situació, a alguna de les teves dimensions?

Suggeriments:

  • No som perfectes, descobrim les nostres febleses, errors, faltes…

El dia del judici, que el Senyor ens miri amb benevolència, Però si tu jutges contínuament als altres, amb la mateixa mesura seràs jutjat: això és clar.

  • » Senyor, vull veure”
  • » Ajuda’m a donar bons fruits»
  1. COMTEMPLA I PREGA…

Què li dius a Déu gràcies a aquest text? Què et mou a dir-li? Peticions, lloança, acció de gràcies, perdó, ajuda, entusiasme, compromís? Parla amb Déu…

Suggeriments:

Senyor, fes de mi un instrument de la vostra pau

Allà on hi hagi odi, hi posi amor;

On hi hagi ofensa, hi posi perdó;

On hi hagi discòrdia, hi posi unió;

On hi hagi error, hi posi veritat;

On hi hagi tenebres, hi posi llum;

On hi hagi tristesa, hi posi alegria.

  1. ACTUA…

A què et compromet el text? Què ha mogut la pregària en el teu interior? Quin ensenyament hi trobes? Com fer efectiu aquest ensenyament?

  1. COMPARTEIX…

Si la Lectio es fa en grup, podeu compartir amb senzillesa allò que cadascú ha descobert, per tal d’enriquir el grup.

  1. DÓNA GRÀCIES…

Pots acabar aquest moment amb una pregària: expressa a Déu quelcom viscut, dóna-li gràcies per allò que t’ha manifestat, i demana a l’Esperit que et faci passar de la Paraula a la vida.

 

Vine, Esperit Sant,

il·lumina el meu cor per tal que pugui entendre la Paraula,

conèixer més Jesús

i fer que en la meva vida camini amb criteris evangèlics.

Font: Evangeli al dia (Editorial CCS)