ESTUDI DE LA PARAULA| CICLE A – XXIX DIUMENGE DE DURANT L’ANY

16 octubre 2023

XXIX DIUMENGE DE DURANT L’ANY Cicle A (Mt 22,15-21)
PREGÀRIA

Creiem que estàs enmig nostre, Pare, i en el nostre interior;
creiem que l’Esperit del teu Fill ens impulsa.
Et demanem que no deixem d’estar oberts a l’Esperit,
i que sapiguem escoltar les seves insinuacions.
Que vingui sobre nosaltres el teu Esperit
perquè ens ajudi a conèixer més el teu Fill
a través de la Paraula que ara escoltarem.

(B) PASSES PER A LA MEDITACIÓ

1. LLEGEIX…

Què diu el text?
Atén a tots els detalls possibles. Imagina l’escena. Destaca tots els elements que et criden l’atenció o que et són molt significatius. Gaudeix de la lectura atenta. Pren nota de tot el que adverteixis. Per comprendre el text et poden servir els comentaris que t’oferim a continuació.

Text (Mt 22,15-21)
En aquell temps, els fariseus planejaren la manera de sorprendre Jesús en alguna paraula comprometedora, i li enviaren alguns dels seus i dels partidaris d’Herodes a dir-li: «Mestre, sabem que dieu sempre la veritat, i que ensenyeu de debò els camins de Déu, sense miraments per ningú, sigui qui sigui, ja que no obreu per complaure els homes. Digueu-nos, doncs, què en penseu, d’això?: És lícit o no, de pagar tribut al Cèsar?» Jesús, que s’havia adonat de la seva malícia, els respongué: «Hipòcrites, per què proveu de comprometre’m? Ensenyeu-me la moneda del tribut.» Ells li ensenyaren una moneda romana, i Jesús els preguntà: «De qui és aquesta figura i el nom que hi ha escrit?» Li diuen: «Del Cèsar.» Jesús els respon: «Doncs, retorneu al Cèsar això que és del Cèsar, i a Déu, allò que és de Déu.»

Comentaris:
Els fariseus que han escoltat les paràboles de Jesús i saben que es refereix a ells (Mt 21, 45), busquen ara un pretext per acabar amb ell. Aquesta és la seva última paraula. A ells s’uneixen representants d’altres grups polítics i religiosos, que en una espècie de complot organitzat, plantegen a Jesús una sèrie de tres «consultes». Per ara no aconseguiran el seu objectiu. Cal que Jesús pronunciï abans el veredicte de Déu contra Israel (Mt 23), i anunciï la seva segona vinguda (Mt 24-25). La primera pregunta es refereix a l’obligació de pagar tributs a l’emperador. Era una qüestió molt discutida, ja que aquest tribut era el signe més evident de la dominació romana. Els partidaris d’Herodes i l’alt clergat estaven a favor de l’impost. Els grups revolucionaris, però, consideraven aquest tribut com una ofensa a Déu, únic sobirà d’Israel. Els fariseus, en fi, adoptaven una postura intermèdia. Jesús no s’identifica amb cap d’aquestes postures, sinó que situa la qüestió a un nivell més profund. Per a ell l’important és que l’home reconegui Déu com a únic senyor, ja que és en l’home on Déu ha deixat inscrita la seva imatge (Gn 1, 27). A l’emperador li pertanyen les monedes de l’impost, però no una submissió com a senyor absolut. La resposta de Jesús no propugna una mena de repartiment equitatiu entre el poder polític i Déu, sinó que situa l’home davant Déu com el seu únic senyor. Tota la resta ha de ser relativitzat, també la submissió al poder polític.

2. MEDITA…
Què em diu Déu a través del text? Atén al teu interior. A les mocions (moviments) i emocions que sents. Algun aspecte et sembla dirigit per Déu a la teva persona, a la teva situació, a alguna de les teves dimensions?

Suggeriments:

“De Déu és l’amor, la interioritat, el temple interior on habita el seu Esperit en nosaltres”

“De Déu som nosaltres, que no hem de ser més que per a Déu”

– “Pare, que es faci la teva voluntat”
– “Allibera’ns del mal”

3. COMTEMPLA I PREGA…
Què li dius a Déu gràcies a aquest text? Què et mou a dir-li? Peticions, lloança, acció de gràcies, perdó, ajuda, entusiasme, compromís? Parla amb Déu…

Suggeriments:
Al Cèsar, la justícia i el respecte,
la llei i la norma comuna per a tots…
A tu, el meu Déu, el crit, l’amor, l’essència de la vida…
Que no m’oblidi, Senyor,
que entre els “Cèsars” que disputen la meva vida,
només Tu, el meu Déu, tens dret a ser-ne l’amo.
Al Cèsar el que és del Cèsar i a Déu el que és de Déu!

4. ACTUA…
A què et compromet el text? Què ha mogut la pregària en el teu interior? Quin ensenyament hi trobes? Com fer efectiu aquest ensenyament?

5. COMPARTEIX…
Si la Lectio es fa en grup, podeu compartir amb senzillesa allò que cadascú ha descobert, per tal d’enriquir el grup.

6. DÓNA GRÀCIES…
Pots acabar aquest moment amb una pregària: expressa a Déu quelcom viscut, dóna-li gràcies per allò que t’ha manifestat, i demana a l’Esperit que et faci passar de la Paraula a la vida.

Gràcies, Pare, pel que m’has revelat amb aquesta Paraula,
ajuda’m a progressar en el coneixement del teu Fill Jesús
i fes-me dòcil a l’acció de l’Esperit en la meva vida.

Font Pregaria: Evangeli al dia 2019 Ed. CCS