Per Bosco Global
Avui, 20 de novembre, Dia Mundial de la Infància, en què es commemora la signatura de la Declaració Universal dels Drets dels nens i nenes, des de Bosco Global comparteixen algunes reflexions i demandes.
En aquest temps de pandèmia ha quedat palès que s’ha d’avançar en matèria de drets dels nens i nenes. Les situacions de confinament i aïllament estan tenint, i tindran unes conseqüències educatives, sanitàries, socials, econòmiques, mentals … en moltes persones, però també en la infància.
Des de Bosco Global es demana que es tingui en compte la infància i la joventut i se’ls doni veu a través de processos participatius per adequar les decisions polítiques als seus drets i necessitats psicosocials, i implicar-los com a part activa de la societat.
A l’ONGD els sembla especialment destacable com s’ha vist vulnerat el dret a l’educació de qualitat:
- Als països empobrits en els quals cooperen, l’educació a distància ha estat pràcticament inexistent, ja que no es disposen dels recursos ni infraestructures perquè sigui viable. És a dir, aquesta pandèmia està impedint oferir un accés a l’educació a milions de noies i nois en el món, especialment les que viuen situacions de vulnerabilitat.
- Al nostre país, durant la primera onada, el tancament d’escoles va agreujar la situació de desigualtat i vulnerabilitat de nens i nenes i les seves famílies, posant de manifest la bretxa digital existent al no disposar dels mateixos mitjans tecnològics necessaris per a l’ensenyament en línia. Avui dia, immersos en la segona onada, no s’han posat els recursos econòmics i humans necessaris per a atendre aquesta activitat, essencial i prioritària per al desenvolupament de les persones.
És per això que des de Bosco Global es demana a la comunitat internacional i als governs que l’educació de qualitat sigui una prioritat i que s’inverteixin tots els esforços i recursos econòmics i humans perquè ningú es quedi enrere.
Al costat de l’educació de qualitat, l’accés a la salut, especialment de la infància en situació de vulnerabilitat, és un altre aspecte vital que s’ha de garantir en aquesta pandèmia en tots els països, invertint en personal sanitari i programes de prevenció que ajudin a contenir els casos de contagi.
A més, es fa una crida perquè en el moment en què hi hagi una vacuna, es posin els mitjans perquè arribi a la infància amb totes les garanties.
Finalment, es vol reconèixer i visibilitzar el comportament modèlic que estan tenint les nenes i nens en aquesta pandèmia. Estan demostrant respecte i cura per les altres persones, acceptació de la normativa sanitària, i adaptació a una situació tan complicada des d’edats primerenques. Els nens i nenes tenen molt a aportar a la societat i les persones adultes tenim molt a aprendre d’elles.
Des de Bosco Global conviden a unir-vos al repte #Beabellamyfriend i exigir una educació de qualitat i construir una veritable Solidaritat Global.