Per Salesians Comunicació
Mobiliari autodesinfectant, una xarxa d’alerta Covid-19 o un mesurador de la qualitat de l’aire són la demostració que el talent i la investigació dels joves participants en aquesta edició del Premi Don Bosco pot ajudar a la societat en la lluita contra la Covid-19. Trenta projectes de 19 centres procedents de 9 comunitats autònomes participen en la 34ena edició d’un certamen pel qual ja són més de 2.000 els alumnes que han representat el Premi Nacional Don Bosco durant les seves tres dècades de vida.
A causa de la situació sanitària causada per la Covid-19, la 34ena edició del Premi Nacional Don Bosco se celebrarà de forma telemàtica en la seva totalitat. El 9 de març, a la 9:30 hores, va tenir lloc la inauguració amb una projecció privada en l’Entorn Virtual creat per a l’ocasió, juntament amb la retransmissió a les xarxes socials amb el hashtag #PdB34ed.
Alguns dels projectes innovadors contra la Covid-19 són:
El projecte ‘Family Booth’ busca donar una segona vida a les cabines telefòniques de carrer i convertir-les en un punt tecnològic afavorint l’accés a les noves tecnologies per als més grans. «Els nostres éssers estimats es troben aïllats per la situació sanitària que vivim o perquè es troben lluny i no poden desplaçar-se. El nostre projecte pretén humanitzar les comunicacions tecnològiques «expliquen els autors.
Amb ‘Clean Air Systems’ es realitzaria una instal·lació de control de transmissió de malalties aplicada a un col·legi, encara que també seria aplicable a centres de treball o qualsevol altre edifici públic. Aquesta instal·lació comptarà amb un control d’accessos segons temperatura corporal, control d’aforament, de ventilació en funció de la qualitat de l’aire, un sistema de ventilació segur, dispensadors d’hidrogel i de mascaretes automàtics i un punt de control gràfic i únic per a tot el centre.
Per garantir la qualitat de l’aire en un espai tancat ‘COncentra2’ proposa el mesurament dels nivells de concentració de CO2 en l’aire. La novetat d’aquest projecte és l’utilització de diversos mesuradors, realitzats amb un sensor de CO2 basat en la programació Arduino, que envien les medicions a un servidor web, al qual es poden connectar a través d’una aplicació mòbil i monitoritzar tots els mesuraments, per així poder realitzar les accions necessàries de ventilació dels recintes.
El projecte titulat ‘Mobiliari Auto Desinfectant’ ofereix una solució per desinfectar el mobiliari urbà de manera automàtica, augmentant així el control i disminuint les tasques del personal de neteja.
La ‘Xarxa d’alerta Covid-19 per a centres educatius’ és un sistema d’alerta que consta d’una xarxa de sensors que mesuren el CO2 acumulat en les aules i envien periòdicament a un servidor que és capaç de monitoritzar, analitzar i representar en una pantalla l’estat de ventilació de cada aula. «També actua emetent avisos via correu electrònic, Telegram o altres plataformes de xarxes socials quan la situació en una aula excedeix el nivell acceptable de risc per acumulació de CO2», afegeixen els creadors.
Altres projectes d’aquesta edició proposen innovacions en el camp de la intel·ligència artificial, la robòtica, les energies renovables o la realitat augmentada, sempre amb l’objectiu final de contribuir a la millora de la societat.
Segons Merche López, directora de l’escola salesiana de Zaragoza, “per a alumnes i tutors concórrer en aquest certamen suposa un estímul de les capacitats innovadores, prendre consciència de la importància de la investigació i de les possibilitats que ells mateixos tenen de contribuir a la millora de la societat «. Al llarg de les diferents edicions s’ha aconseguit involucrar a un major nombre d’empreses i entitats que veuen en aquest certamen una pedrera de talents i de projectes interessants. «Tots els anys hi ha empreses importants que arriben a acords amb els joves investigadors per fer realitat els seus prototips», afegeix la directora.
L’exposició virtual
A causa de la situació sanitària causada per la Covid-19, la 34ena edició es celebra de forma telemàtica en la seva totalitat, per això l’organització ha creat un Espai Virtual d’Exposicions on es podran visitar els estands de cada projecte participant, contactar amb els autors i veure en primícia la maqueta i el prototip del projecte. Des de l’Espai Virtual s’accedirà a tots els actes programats de l’esdeveniment.
Agenda de l’esdeveniment
Després de la inauguració de l’esdeveniment a primera hora del el 9 de març ha quedat oberta l’exposició durant les 24 hores i fins l’11 de març a les 18’30h, quan tindrà lloc la Cerimònia de Lliurament dels Premis, amb la participació de la directora d’ITAINNOVA, Ester Borao i el co-fundador d’ARDUINO, David Cuartielles, on es coneixeran els projectes premiats. A continuació tancarà l’acte el director general d’Innovació i Formació Professional de el Govern d’Aragó, Antonio Martínez, clausurant la present edició i obrint-ne la 35ena.
La presentació dels projectes als tribunals serà avui 10 de març de 10 a 18 hores. Els autors dels projectes estaran disponibles en els seus respectius estands per presentar els mateixos de forma virtual el 9 de març de 16 a 20 hores i el 10 de març de 9 a 14 hores.
Román Abadías, subdirector de I+D de Teltronic, va impartir ahir la conferència ‘Pensa en gran’ dimarts 9, a les 18’30 hores, mentre queavui dimecres 10 de març s’oferirà la ponència ‘Investigació i emprenedoria’ per part de la Universitat San Jorge.
El Premi Don Bosco
El Premi Don Bosco és un reconeixement a l’emprenedoria, a la feina en equip i la innovació. Des de la seva creació el 1984 aquest concurs ha aconseguit fer importants contribucions en l’àmbit de l’educació i en les relacions entre el món acadèmic i empresarial.
D’una banda, ha dignificat la Formació Professional, traient la millor versió d’aquesta opció formativa que ha demostrat ser el camí per preparar futurs professionals que sàpiguen donar respostes a les demandes del mercat laboral. D’altra banda, ha aconseguit implicar institucions públiques, universitats i empreses que en qualitat de patrocinadors, col·laboradors o proveïdors s’han unit els seus interessos a favor de la innovació tecnològica promoguda per joves. Els Premis Don Bosco són a més un aparador d’iniciatives emprenedores aplicables a futurs projectes d’empresa.
Des del seu començament ja han participat en el Premi Don Bosco 1.977 alumnes, acompanyats de 710 tutors procedents de 505 centres educatius de tot Espanya.