Per Salesians Comunicació.
La festivitat de Don Bosco, el proper diumenge 31 de gener, va tenir ahir 29 el seu gran dia en els patis i en les aules dels col·legis salesians. Encara que durant tot gener s’han anat organitzant activitats al voltant de la figura del fundador de la Congregació Salesiana, és avui quan els centres celebren la seva festa escolar.
Serà una celebració atípica, amb un nombre d’activitats festives menor a la d’ocasions anteriors i condicionades per les mesures preventives per contenir l’expansió del coronavirus. La crisi desencadenada per la pandèmia ha obligat a totes les iniciatives salesianes a adaptar la seva tasca en favor de la joventut.
Els jocs i competicions esportives seran per grups bombolla i dins de les aules, les representacions musicals o teatrals seran amb aforament limitat o en espais oberts i mantenint distància de seguretat, les ofrenes i celebracions religioses seran retransmeses en directe, però continuarà el protagonisme dels infants i joves en cadascuna de les iniciatives que involucren tant a alumnes, com professors, salesians i tota comunitat educativa al complert, tot com a expressió de la seva profunda admiració i del seu amor per la persona que va fer realitat la gran Família Salesiana, «el pare i mestre de la joventut »segons va ser declarat pel Papa Sant Joan Pau II.
Diumenge 31 de gener
Diumenge, dia de la festa del sant, La 2 de Televisió Espanyola transmetrà l’Eucaristia des de la parròquia Maria Auxiliadora de Salesians-Fuenlabrada, en el programa “El Día del Señor”. Totes les presències salesianes celebraren eucaristies solemnes retransmeses en directe perquè les comunitats educatives i la família salesiana pugui participar des de casa.
Segons explica el director de Salesians Horta, Felip Comabella, aquest any la festa «serà més localitzada en espais i amb activitats més controlades on no hi faltarà la música, o el teatre. A més aquest any hem afegit excursions per la zona de Collserola evocant així una altra activitat utilitzada pel mateix Don Bosco «
Des de Salesians Montilla, el seu director titular, Agustín de la Cruz, compte que aquest any serà «més personal, amb activitats més motivadores i creatives, tot en clau salesiana i festiva». Exemple d’això és el concurs de vídeo i relats sobre. ‘Los sueños de Don Bosco’ que ha implicat també als antics alumnes per a la realització i producció dels curtmetratges.
Per la seva part a Salesians Sant Vicent Ferrer d’Alcoi, el director Jaume San Juan, explica que la festa abans que es realitzava l’últim dia de classe previ al 31 de gener aquest any s’ha realitzat al llarg de la setmana. Tota la comunitat educativa ha participat en la creació d’un gran còmic que recull la història de tot el col·legi en les seves celebracions de Don Bosco. I han iniciat una activitat a llarg termini, pintant les parets de l’escola amb frases de Don Bosco.
En el cas de Salesians Mérida, durant tota la setmana s’han organitzat un seguit d’activitats lúdico-religioses, les quals tindran lloc en horari escolar, mentre que altres estan obertes a tota la ciutadania de Mérida. Per la seva part tots els alumnes de Primària de Salesians Málaga participaran en una coreografia del musical Don Bosco, representació basada en l’adaptació de l’espectacle realitzat el 1988, que es va presentar fa un any amb motiu de l’aniversari de la casa davant el Rector Major. El ball serà al pati, mantenint la distància de seguretat i els grups de convivència.
Des de Salesians Lleida han enfocat la festa al voltant de la gratitud que estan desenvolupant amb un seguit d’activitats dirigides als més joves, algunes d’elles de forma virtual. A Salesians Sabadell i Sant Joan Bosco de València la festa s’ambientarà en el tema del circ, en record de la faceta de mag del sant salesià: disfresses, jocs, representacions de màgia sempre dividits en grups bombolla. També a València, els alumnes de l’escola Sant Antoni Abat oferiran més de 10.000 mascaretes davant l’altar de Don Bosco que més tard lliuraran als més necessitats.
Per la seva banda Salesians Jaén en el marc dels 50 anys de presència han organitzat per al 31 de gener, a la Catedral, un la Missa Solemne i del 1 al 5 de febrer, unes Jornades històrico-pedagògiques titulades ‘La Pedagogía de Don Bosco, en Jaén y con los tiempos’.
Salesians Huesca ahir van atorgar els Boscars, com una gala dels Oscars però amb vídeos realitzats per alumnat de tercer i quart de Secundària en la qual se’ls dóna aquest guardó.
Las cases salesianes de Granada, Elx San José Artesano i Linares que celebren els seus aniversaris el 2021 també viuran d’una manera especial la festa del sant ‘pare i mestre de la joventut’ amb actes religiosos i d’acció de gràcies.
Les Escoles salesianes
La xarxa de col·legis dels Salesians i Filles de Maria Auxiliadora és una de les més extenses de país. 92.700 alumnes van a les 137 escoles salesianes, on hi treballen 6.500 professors. Els centres uneixen el tracte proper característic del carisma salesià amb la innovació pedagògica perquè l’alumnat pugui adquirir les competències necessàries per al seu futur.
La Formació Professional continua sent el vaixell insígnia de la tasca educativa salesiana. Prop de 16.400 alumnes aprenen un ofici en 62 centres d’FP, que compten amb 1.350 docents. Els Salesians a Espanya estan participant en projectes internacionals de formació i mobilitat. Un d’ells és el Projecte DB Wave, amb el qual els Salesians a Europa pretenen donar una resposta educativa per a l’augment de l’ocupabilitat i la inclusió social dels joves a través de la Formació Professional. El projecte tindrà un impacte a llarg termini en uns 60.000 alumnes i 7.000 professors de FP de la Unió Europea gràcies al foment de la qualitat i la inclusió. Una altra iniciativa amb participació espanyola és el Projecte SAAM, l’objectiu principal del qual és contribuir a la modernització de la FP a 17 països africans.