Unes 90 persones de 9 països europeus (Espanya, França, Bèlgica, Itàlia, Alemanya, Hongria, Eslovènia, Malta i Polònia) van participar, del 17 al 19 de novembre a Madrid i a San Lorenzo del Escorial, en l’onzena Trobada de Projectistes europeus de Salesians, en aquesta ocasió, organitzat per Fundació Tech Don Bosco de forma presencial, després de 2 anys a causa de les restriccions sanitàries per la COVID-19.
En els participants nacionals, van formar part diversos centres salesians de la Inspectoria Santiago el Mayor (SSM), entre ells, d’Estrecho, d’Aranjuez, Barakaldo, Paseo, Deusto, Pamplona, Soto, Burgos, Santander, Ciudad de los Muchachos, Salamanca-Pizarrales o les Plataformes Socials Salesianes ‘Pinardi’, i de la Inspectoria María Auxiliadora (SMX) entre els quals es trobaven Algeciras, Badalona, Triana, Trinidad, Monzón, Sant Vicenç del Horts, Saragossa, Alacant, Ripoll, Barcelona Sarrià i d’Inspectoria, com a representants d’Escoles, Marta Pahisa i Marta Iglesias.
Horitzó europeu amb Erasmus+
L’objectiu de la trobada va ser l’intercanvi d’idees de projectes europeus entre els diferents participants, amb l’objectiu de poder presentar sol·licituds conjuntes el proper any sota el programa Erasmus+.
A més, va ser una trobada que va permetre seguir aprenent sobre el programa Erasmus+ a través de diferents tallers de capacitació. Es dona la coincidència que enguany és el primer de la nova convocatòria (2021-2027), per la qual cosa els canvis són significatius.
Algunes de les formacions d’aquests dies van ser impartides per Renato Curso (DBI), Ivan Toscano (Cnos Fap), Pedro Hernández (Salesianos Soto) i Ricardo Giannotta (VIS).
Projecte DB WAVE
Durant la trobada, es van presentar les bones pràctiques d’alguns projectes realitzats per molts dels participants presents durant els darrers 2 anys. D’ells, va destacar la presentació del Projecte DB WAVE. Aquesta iniciativa reuneix a 7 xarxes nacionals salesianes d’FP ubicades a Espanya, Itàlia, Bèlgica, Alemanya, Hongria i França, i integrades per més de 250 centres de 12 estats membres i amb 150 anys d’experiència en la prestació d’educació i d’oportunitats d’ocupació destinades en la seva majoria als joves més desfavorits L’objectiu principal d’aquest grup és el de crear una xarxa de treball salesiana a nivell europeu que aposti per la internacionalització de la institució a través de la participació dels seus centres en els diferents programes Erasmus+, i en propostes de projectes en els quals col·laborar de manera conjunta.
Per acabar la trobada, i saber més del nou Programa Erasmus+, els participants van comptar amb la presència del SEPIE (Servei Espanyol per a la Internacionalització de l’Educació), que dirigeix l’acció educativa espanyola a l’exterior com el programa Erasmus i la divulgació de l’oferta educativa espanyola. Hi van assistir María Gómez, com a Directora de la Unitat de Formació Professional i Europass, i Flor Dupraz, com a Cap de la Unitat de Formació Professional.