Per Manuel Serrano / Marta Iglesias
La 10ena trobada anual de gestors de projectes europeus salesians ha congregat aquest any, en format virtual, a més de 80 participants de sis països d’Europa: Alemanya, Hongria, Itàlia, Bèlgica, França i Espanya. La Inspectoria Maria Auxiliadora i la Inspectoria Santiago el Mayor, a través de Tech Don Bosco, s’han sumat a aquesta reunió en la qual tots els assistents tenien en comú la seva dedicació a la formació i, especialment, als Programes Erasmus de la Formació professional. Aquesta trobada serveix de punt de partida per a la creació de projectes entre centres de formació i per a la col·laboració entre socis i possibles socis.
A la primera jornada de la trobada, Tarcizio Morais, director d’escoles Salesianes al món, va explicar en la seva ponència com la situació provocada per la COVID-19 està canviant l’Erasmus + i l’educació, plantejant nous reptes pedagògics.
Iván Toscano, Project Manager de CNOS FAP, va parlar de la nova Convocatòria Erasmus + per als propers anys 2021/2027. Va posar èmfasi en els nous programes que s’estan desenvolupant, com a primer projecte KA3 de la xarxa europea batejat com DB WAVE (per donar impuls a la FP a Europa) i el SAAM (projecte pilot de mobilitats internacionals). Toscano també va presentar els resultats de la DB Wave en el seu primer any. El projecte pretén ser l’avantsala del DB Tech Europe.
Renato Cursi, Secretari executiu de Don Bosco DBI, va presentar els resultats de la Setmana Europea de les Competències Professionals #euvocationalskills, organitzada per la Unió europea sota el context del programa Erasmus +.
A la segona jornada de la trobada, va estar present Joao Santos, expert en la Direcció general d’Ocupació, Afers Socials i Inclusió de la Comissió Europea. El convidat va poder conèixer de primera mà els projectes de formació i mobilitat DB WAVE i SAAM. Al projecte DB Wave hi participen la Inspectoria Maria Auxiliadora i la Inspectoria Santiago el Mayor, a través de Tech Don Bosco. Aquesta entitat està present també al SAAM.
Sants va repassar de forma general els objectius per a l’agenda 2019-2024, posant l’accent en les polítiques socials i els seus pilars. Va fer èmfasi en que la pandèmia ha fet trobar-nos un panorama no conegut, on es dóna una importància gran a l’aprenentatge en línia i a les activitats digitals. No obstant això, sorgeixen reptes com la bretxa digital o una baixa qualificació per a l’ensenyament en línia. El convidat va resoldre dubtes dels participants i qüestions que li han plantejat en matèria d’educació, formació, projectes d’internacionalització, Erasmus +, etc.
D’altra banda, també hi va haver ocasió de compartir bones pràctiques en les que els centres de Salesians Palma del Río i Salesians Morón van presentar els seus projectes en marxa i les alternatives que han adoptat per poder continuar desenvolupant-los durant la pandèmia.
Com a tancament de la trobada, de la mateixa manera que es va fer de forma presencial en anys anteriors, els participants es van reunir (en aquest cas en sales online habilitades per temàtiques) per poder posar en comú projectes.
«Tant Miguel Ángel García Morcuende, que va fer una salutació inicial com a conseller i responsable mundial de la pastoral Juvenil, com Tarcizio Morais van insistir que hem de continuar treballant pels projectes i que la pandèmia no pot aturar-nos, hem de ser creatius i buscar alternatives. Per això, la importància de celebrar una trobada d’aquestes característiques també on-line «, compartien els participants de la Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora a la seva conclusió.
DB Wave, un impuls a la Formació Professional dels Salesians a Europa
Els Salesians a Europa van presentar fa un any el Projecte DB Wave com una resposta educativa per a l’augment de l’ocupabilitat i la inclusió social dels joves a través de la Formació Professional.
El projecte KA3, concedit el juny de 2019, va començar a forjar la VIII trobada de Projectes Europeus – Escola i FP organitzat pels Salesians a Niça (França) el novembre de 2018, on, a proposta de Don Bosco Internacional i la Federazione CNOS -FAP, va sorgir la possibilitat de sol·licitar un projecte conjunt.
L’objectiu principal d’aquest grup és crear una xarxa de treball salesiana a nivell europeu que aposti per la internacionalització de la institució a través de la participació dels seus centres en els diferents programes Erasmus +, i en propostes de projectes en què col·laborar de manera conjunta .