Per Salesians Comunicació
L’acte de lliurament de premis que es va celebrar l’11 de març de forma telemàtica va comptar amb la participació dels joves creadors a través de les seves pantalles i amb la presència en el Col·legi Salesià de Zaragoza del conseller d’Educació, Felipe Faci; el director de la Divisió de Defensa, José Luis Calvo; l’alcalde de la ciutat, Jorge Azcón i el director de la presència salesiana, Juan Bosco Sancho.
Entre la dotzena de premis entregats en aquesta edició destaca el premi a la Investigació atorgat a alumnes de Salesians Pamplona amb el projecte ‘Realitat augmentada aplicada al manteniment industrial’, a la secció Tecnologies TIC el premi l’ha aconseguit ‘Clean Air Systems’ de Salesians Zaragoza, i també el Premi a la millor feina de Recerca en Enginyeria que ha estat per a dos estudiants de Grau Mitjà de Salesians Sarrià, per la creació d’un ‘pàrquing intel·ligent’ per recarregar patinets elèctrics amb energia solar i eòlica. A la secció Investigació, el primer premi ha estat per a alumnes de la Universitat de Lleida.
A més s’han lliurat altres premis especials i de formació, tots ells destacables per la seva contribució a la millora de la societat gràcies a la innovació, la investigació i les noves tecnologies, i molts d’ells en aquesta edició motivats per la lluita contra la Covid- 19.
A més s’ha atorgat el Premi Compromiso al Ministeri de Defensa per no cessar en el seu compromís per millorar l’ocupació i la innovació juvenil. El delegat ha anunciat que la Ministra de Defensa, Margarita Robles visitarà properament el col·legi per poder recollir el premi personalment.
Un total de trenta projectes de 19 centres procedents de 9 comunitats autònomes han participat en la 34ena edició d’un certamen pel qual ja són més de 2.000 els alumnes que han representat al Premi Nacional Don Bosco durant les seves tres dècades de vida.
Alumnes conscienciats en la millora de la societat
Alguns dels projectes més destacats en la seva lluita contra la Covid-19 han estat ‘Clean Air Systems’ que realitza una instal·lació de control de transmissió de malalties aplicada a un col·legi, encara que també seria aplicable a centres de treball o qualsevol altre edifici públic. Per garantir la qualitat de l’aire en un espai tancat ‘COncentra2’ proposa el mesurament dels nivells de concentració de CO2 en l’aire. El projecte titulat ‘Mobiliario Auto Desinfectante’ ofereix una solució per desinfectar el mobiliari urbà de manera automàtica, augmentant així el control i disminuint les tasques de personal de neteja. La ‘Red de alerta Covid para centros educativos’ és un sistema d’alerta que consta d’una xarxa de sensors que mesuren el CO2 acumulat en les aules i envien periòdicament a un servidor que és capaç de monitoritzar, analitzar i representar en una pantalla l’estat de ventilació de cada aula.
Altres projectes d’aquesta edició proposen innovacions en el camp de la intel·ligència artificial, la robòtica, les energies renovables o la realitat augmentada, sempre amb l’objectiu final de contribuir a la millora de la societat.
Segons Merche López, directora de l’escola salesià de Zaragoza «Per a alumnes i tutors concórrer a aquest certamen suposa un estímul de les capacitats innovadores, prendre consciència de la importància de la investigació i de les possibilitats que ells mateixos tenen de contribuir a la millora de la societat». Al llarg de les diferents edicions s’ha aconseguit involucrar a un major nombre d’empreses i entitats que veuen en aquest certamen una pedrera de talents i de projectes interessants. «Tots els anys hi ha empreses importants que arriben a acords amb els joves investigadors per fer realitat els seus prototips», afegeix la directora.
Innovació al poder a Salesians Sarrià
Carregar el patinet elèctric de forma ràpida i senzilla, sense cables i sense necessitat de recórrer a l’electricitat convencional: aquesta és la innovadora proposta del Switch & Green Mobility, el nou ‘pàrquing intel·ligent’ de recàrrega neta ideat pels estudiants de Formació Professional de Salesians Sarrià, Èric Santiago (Grau Mitjà de Mecanització) i Miguel Murillo (Grau Mitjà d’Instal·lacions de Telecomunicacions).
Sota el lema ‘Ja no tornaràs mai més a casa amb el patinet plegat’, els dos alumnes han ideat un dispositiu de càrrega que utilitza electricitat generada exclusivament per panells fotovoltaics i per un aerogenerador; aquest últim converteix l’energia cinètica del vent en energia elèctrica. El resultat és una estació de càrrega que treu el màxim partit de les energies renovables i genera energia neta.
L’exposició virtual
A causa de la situació sanitària causada per la Covid-19, la 34ena edició s’ha celebrat de forma telemàtica en la seva totalitat, per això l’organització ha creat un Espai Virtual d’Exposicions on es podran visitar els estands de cada projecte participant, contactar amb els autors i veure en primícia la maqueta i el prototip del projecte. Des de l’Espai Virtual s’accedirà a tots els actes programats de l’esdeveniment.
El Premi Don Bosco
El Premi Don Bosco és un reconeixement a l’emprenedoria, a la feina en equip i la innovació. Des de la seva creació el 1984 aquest concurs ha aconseguit fer importants contribucions en l’àmbit de l’educació i en les relacions entre el món acadèmic i empresarial.
D’una banda, ha dignificat la Formació Professional, traient la millor versió d’aquesta opció formativa que ha demostrat ser el camí per preparar futurs professionals que sàpiguen donar respostes a les demandes de l’mercat laboral. D’altra banda, ha aconseguit implicar institucions públiques, universitats i empreses que en qualitat de patrocinadors, col·laboradors o proveïdors s’han unit els seus interessos a favor de la innovació tecnològica promoguda per joves. Els Premis Don Bosco són a més un aparador d’iniciatives emprenedores aplicables a futurs projectes d’empresa.
Des del seu començament ja han participat en el Premi Don Bosco més de 2.000 alumnes, acompanyats de 710 tutors procedents de 505 centres educatius de tot Espanya.