La formació en el temps lliure en la nostra inspectoria té marca pròpia, la marca Salesians, està darrere de les tres escoles d’animadors que es gestionen des de les Federacions de Centres Juvenils d’Andalusia, Comunitat Valenciana, Catalunya i Aragó.
Caracteritzades per posar en pràctica l’estil heretat de Don Bosco, les quatre coincideixen que el que els diferencia de la resta d’entitats formatives en el temps lliure és la relació educativa personal i de confiança, l’ambient familiar de convivència i l’amistat que s’entreteixeix entre educadors i alumnes.
Els destinataris d’aquesta formació, majoritàriament d’ambients salesians, procedeixen de centres juvenils, grups de teatre, animadors de grups de fe i voluntariats, la qual cosa permet abordar temes específicament salesians: “com la Proposta Educativa dels oratoris i centres juvenils o el Quadre de referència de la Pastoral Juvenil” explica Pablo Gómez, coordinador de Pastoral Juvenil de la Comunitat Valenciana, Murcia i Zaragoza.
Quant al professorat, la majoria són joves que han estat vinculats als centres juvenils de la federació i que han completat els seus estudis universitaris en el camp de l’educació (pedagogia, educació social, magisteri). Són molts els salesianos que imparteixen alguna sessió o acompanyen aquests cursos adquirint una visió de conjunt i nodrint-se de la varietat de joves procedents dels diversos ambients.
En aquesta formació es palpa a Don Bosco, en primer lloc de forma explícita, en presentar la Proposta Educativa Salesiana o el Quadre de Referència de la Pastoral Juvenil *Salesiana. En segon lloc, “en la manera d’impartir el curs posant l’accent en la relació de família de l’equip Zero amb els alumnes, en la importància dels moments religiosos diaris. Tota l’experiència del curs és educativa, cada dinàmica és explicada pels educadors animant-los al fet que aprenguen dins i fora de les classes” afirma Pablo Gómez.