ESTUDI DE LA PARAULA| CICLE B – BAPTISME DEL SENYOR

1 enero 2024

BAPTISME DEL SENYOR Cicle B (Mc 1,7-11)
PREGÀRIA

Ajuda’m, Pare, a confiar realment en la teva força i en la teva ajuda.
Ajuda’m a creure que pots fer de mi una persona nova,
testimoni coherent i alegre de la teva presència en la meva vida.
Ajuda’m a estar atent a la Paraula que ara vaig a meditar
i a les possibles crides que em facis a través d’ella.

1. LLEGEIX…

Què diu el text?

Atén a tots els detalls possibles. Imagina l’escena. Destaca tots els elements que et criden l’atenció o que et són molt significatius. Gaudeix de la lectura atenta. Pren nota de tot el que adverteixis. Per comprendre el text et poden servir els comentaris que t’oferim a continuació.

Text (Mc 1,7-11)

En aquell temps, Joan predicava així: «Després de mi ve el qui és més poderós que jo, tan poderós que no sóc digne ni d’ajupir-me a deslligar-li la corretja del calçat. Jo us he batejat només amb aigua; ell us batejarà amb l’Esperit Sant.» Per aquells dies Jesús vingué des de Natzaret de Galilea, i Joan el batejà en el Jordà. A l’instant, quan sortia de l’aigua, veié que el cel s’esquinçava i que l’Esperit, com un colom, baixava cap a ell, i es va sentir una veu des del cel: «Ets el meu Fill, el meu estimat, en tu m’he complagut.»

Comentaris:

L’anunci de Joan rep la seva confirmació i el seu complement necessari en l’episodi del baptisme de Jesús, la narració evoca importants passatges de l’Antic Testament (vegeu (Gn 22, 2); (Ex 2, 11); (Is 11, 2; 42 1; 63 11.19); (Ez 1, 1; Sal 2, 7). esquinçant el cel, és a dir, derrocant el mur de separació entre Déu i l’home pecador, l’Esperit descendeix sobre ell. Queda així acreditat com a Messies. Però hi ha més, trencant el mur de l’enemistat es trenca alhora el silenci entre Déu i l’home. Déu pren la paraula i fa ressonar la seva veu entre els homes per indicar una presència: el seu Fill, Jesús, el Messies esperat, és també el Fill estimat de Déu. el fet que aquesta revelació tingui lloc en el moment del baptisme, és a dir, en el moment en què Jesús es fa solidari amb la humanitat pecadora, vol dir que aquesta humanitat compta des de llavors, a través del Fill, amb la presència salvadora de Déu.

2. MEDITA…

Què em diu Déu a través del text? Atén al teu interior. A les mocions (moviments) i emocions que sents. Algun aspecte et sembla dirigit per Déu a la teva persona, a la teva situació, a alguna de les teves dimensions?

Suggeriments:

– Entrem en el profund silenci de la nostra naturalesa i escoltem el crit de l’Esperit …

– Baixem a les aigües purificadores per ser ungits per l’Esperit de Déu
• «Pare nostre»

• «En tu m’he complagut»

3. COMTEMPLA I PREGA…

Què li dius a Déu gràcies a aquest text? Què et mou a dir-li? Peticions, lloança, acció de gràcies, perdó, ajuda, entusiasme, compromís? Parla amb Déu…

Suggeriments:

• Senyor, volem compartir l’amor que ens
mostres. Concedeix-nos valor perquè nosaltres
també el mostrem als altres, especialment,
a aquells que més ho necessiten

4. ACTUA…

A què et compromet el text? Què ha mogut la pregària en el teu interior? Quin ensenyament hi trobes? Com fer efectiu aquest ensenyament?

5. COMPARTEIX…

Si la Lectio es fa en grup, podeu compartir amb senzillesa allò que cadascú ha descobert, per tal d’enriquir el grup.

6. DÓNA GRÀCIES…
Pots acabar aquest moment amb una pregària: expressa a Déu quelcom viscut, dóna-li gràcies per allò que t’ha manifestat, i demana a l’Esperit que et faci passar de la Paraula a la vida.

Et donem gràcies, Pare, per aquest moment de pregària,
per tot el que ens has fet arribar amb la teva Paraula.
Que tot el que hem rebut
no quedi inert dins nostre, sinó que creixi
per poder ser transmès als altres.

Font (comentari i suggeriments): http://www.siervas-seglares.org